måndag 13 oktober 2008

Företagen eller samhället...

Under gårdagens partiledardebatt så diskuterades förstås frågan om varslen på Volvo. Statsministern menar att företag i hög grad måste ta ansvar för sin egen verksamhet och se till att hjälpa sina anställda. Mona Sahlin vill att samhället ska träda in. Det handlar alltså om helt olika ingångsvinklar här och man kan fundera över vad som är rätt i sammanhanget. Båda antagligen och det görs också.

När man lyssnade på Mona Sahlin igår så hängde hon sig ganska mycket kvar vid alla fel regeringen hittills hade gjort. Dragit ner på vuxenundervisningen exempelvis och inte minst förändringen i A-kassan. Det kunskapslyft som gjordes på 90-talet när man utbildade horder av PC-samordnare var en verklig flopp, inte många fick jobb trots allt.

På grund av alla dessa neddragningar som regeringen gjorts sig skyldig till så drogs slutsatsen av oppositionen att allt kommer att gå åt pipan nu. Men de gamla metoderna fungerade inte de heller infogade Björklund. Vi måste höja bensinpriserna säger Maria Wetterstrand mitt i alltihop. Just när man diskuterar om Volvo så är just det ett intressant inlägg, för vad är det som är ett av Volvos stora problem? Att de inte säljer sina bilar eftersom färre numera vill ha dyra bensinbilar, eller hur? Därmed inte sagt att det är bra med bensinbilar, det vet väl alla nuförtiden. Nåväl det är bra att man kan köra på flera kanaler samtidigt och frågan är vems vinkel man ska ta till sig.

Regeringen agerar på flera fronter

Staten kommer nu att göra stora satsningar dels genom att medel som finns i kassan omfördelas och dels genom att man utser två personer med speciellt ansvar för samordningen. Det är landshövding Lars Bäckström och regionutvecklingens ordförande Kent Johansson. Vi lär få höra mer från dem framöver. De satsningar som görs på samordning för den som riskerar att bli arbetslösa finns, det är fel att säga något annat. Försäkringskassan får förstärkning och verksamheten fokuseras och riktas om till dem som behöver hjälp till omställning. Exakt vilka metoder man ska använda är ännu inte klara och det är väl inte så konstigt eftersom man ännu inte exakt vet vad som behöver göras. Det är säkert klokt att inte låsa fast det hela i detaljer ännu. Men viljan att göra något finns och det är det viktiga. Det behövs kreativitet nu och man bör passa sig för att fastna i diskussionen om A-kassasn storlek.

Att läget är allvarligt kan väl ingen undgå att förstå. Men om man försöker lyfta blicken från detaljerna så är det faktiskt så att varsel inte är samma sak som uppsägning vilket statsministern också påpekade under gårdagens partiledardebatt.

Tro nu inte att jag vill förringa problemen, absolut inte, här finns erfarenhet av både uppköp, nedläggningar och lågkonjunktur, arbetslöhet och personliga kriser av olika slag. Åren har dock lärt att det alltid ordnar sig på ett eller annat sätt och man måste ha en överlevnadsstrategi för sin egen skull. Det finns inga universallösning även om man skulle önska det. Tyvärr. Det går inte att fastna i detaljer om A-kassans storlek just nu.

Människor som blir varslade hamnar i chock och ska gå igenom sina faser innan man oftast kommer ut på andra sidan och då rent av stärkt av det hela. Det tror man aldrig när man står mitt uppe i det hela. Läs om Kurt Gustavsson som arbetade hela sitt liv på Lindholmens varv i Göteborg, mellan 1951 och 1976. Det kanske kan ge lite tröst?

Läs artikeln om Kurt Gustavsson här


(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Morfar Lasse sa...

Nej, jag ska inte hetsa mot folkgrupp.

Jag villbara fråga om vad Statsministern vet om internationella företag? Volvo och Erikson t.ex..

Båda är idag endast varumärken för två stora internatiopnella koncerner, Ford och Sony.