torsdag 9 oktober 2008

Upphovsrättsinnehavare får rätt att få ut IP-adresser

Uppdatering2: Karl Sigfrid har kommenterat på sin blogg.


Uppdatering1: Det hela kanske bara blir en "gå-mot-röd-gubbe-lag", man vet aldrig. Men då är den riktigt onödig.

Först broschyr och sen lag då. Idag har regeringen lämnat ett lagförslag på remiss till lagrådet. Upphovsrättsinnehavare får rätt att gå direkt till domstol utan att passera polisen för att få ut personuppgifter över specifika IP-nummer. Man blir så jäkla arg för att den som skriver lagarna inte verkar ha någon koll på hur tekniken fungerar utan bara blint stirrar sig på upphovsrätt och vad dess industri säger. Är det ännu ingen som har fattat att ett IP-nummer inte är lika med ett personnummer? Och att upphovsrättsindustrin är en dinosaurie som är på väg att dö om de inte ändrar sina affärsmodeller. Det är annat som gäller nu, andra tider. Unga konstnärer och musiker använder internet för att lansera sig, de behöver inte mellanhänder längre.

Principiellt tycker jag inte att man ska stjäla något överhuvudtaget, men man kan inte leva kvar i gamla föreställningar på det här sättet. Världen går framåt. Man måste väl kunna hitta på något nytt sätt för artister och konstnäre att tjäna pengar? Många får tack vare att de lägger ut sin musik på internet framgångar som de aldrig skulle fått annars. Det finns flera sidor av den här saken. Detta borde diskuteras i högre grad.

Det sjuka i det hela är att det blir internetleverantören som är skyldig att meddela abonnenten, efter viss tid, att uppgifterna lämnats ut. Å andra sidan kanske Pirate Bay med flera kan säga, tyvärr vi lagrar inga uppgifter, vi har inga sådana trafikstråk, allt försvinner med ljuset (initierade förstår vad jag menar med det sista). Och här slutar lagen (och en egen börjar) som tågföraren på Roslagsbanan brukar säga när vi lämnar Rydbo och åker mot Täljö.

Om man bara räknar med att nå 1000-talet nedladdare per år borde det väl rymmas inom polisens ram? Varför ska det bildas någon slags medborgarpolisverksamhet här? Polisen skulle kännas tryggare och dessutom är det mer naturligt. Släpper man polisverksamhet till upphovsrättsindustrin så kan man undra vem nästa aktör blir som anser sig vara i behov av att kontrollera och begära ut uppgifter och hur ska man då kunna säga nej? Detta är inte bra.


Här kan ni läsa lagrådremissen
Piratpartiet har skrivit pressmeddelande förstås

Rick Falkvinge säger att "- Om regeringen väljer att ta strid mot hela den yngre generationen genom att driva igenom den här piratjägarlagen, så är det regeringens eget beslut, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det finns inget EU-direktiv som regeringen kan gömma sig bakom. EG-domstolen är övertydlig på den punkten och det är fult, falskt och ohederligt att låtsas som något annat."

Skolbroschyr

Nu kan man förstå lite bättre hur broschyren om fildelning till skolorna kom till, för det måste innebära att den här lagen också ska drivas igenom till varje pris. Oscar Swartz har skrivit vad han tycker om skolbroschyren. Riksdagsmannen Karl Sigfrid skrev till skolminister Björklund om broschyren och har fått svar också. Läs själva vad ni tycker.

Jag känner mig tämligen modern och tycker att det är skrämmande med denna okunskap eller ovilja att försöka lära och förstå hur vårt informationssamhället fungerar och dra nytta av det i stället för att försöka stoppa det eller försöka översätta det till redan gammalmodiga metoder. Var finns depolitiska visionerna om hur det moderna informationssamhälelt ska tas till vara så att det kommer till nytta och glädje för oss alla? Det är frågor som jag själv vill driva politiskt framöver. Man ska inte stjäla, men man ska använda den nya tekniken inte begränsa den.

Kolla in den här dokumentären säger jag återigen. Bra och lättillgänglig information för den som kan tänka sig att bli i alla fall lite nyfiken på det här med internet och hur det kan fungera.

Se filmen Good Copy Bad Copy här

(SvD) (CS)

Christian skrev, Anna som själv är författare och arbetat som förläggare skriver om sin syn på det här med upphovsrätt. Hon konstaterar som så många andra att upphovsrättsinnehavare, enskilda personer sällan kan leva på sin kreativitet, det är industrin som lever på den. Man ska komma ihåg det. Svensson tror att folk kommer att fortsätta fildelningen. "...vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration" påminner otyg om. Mikael anser att brottsbekämpning är något poliser ska syssla med. Vem håller inte med om det? Emma har också kommenterat det hela. Pär Ström om privatpoliser. Dumheterna , Rick Falkvinge , Satmaran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Jonathan sa...

Det är skrämmande att så mycket tjänster kan köpas av stora bolag eller ibland skänkas bort gratis av ren okunskap.

En ändring måste till!

Anonym sa...

Läs kommentaren från Anders Andersson till Anna (Rosetta), den säger allt.

- Cronken

Anonym sa...

När en så stor del av den svenska befolkningen begår en olagklig handling brukar den upphöra att vara olaglig. men tack vare lobbyverksamhet har företag tagit över och bestämmer över folket. Jobbar med undommar dagligen och min uppfattning är att de laddar ner för glatta livet och kommer inte sluta med det.

Anonym sa...

Ja, vad ska man säga... Nu går M tyvärr in för att stöta bort inte bara de sant liberala utan även sina yngre, och sin kommande väljarbas!

Det kommer snart att bli allmänt känt att detta inte är något som Sverige är TVINGADE att införa pga EU. M väljer nu att kriminalisera hela den uppväxande generationen. Jag skriver M och inte Alliansen, för utan M så skulle detta lagförslag givetvis inte kommit vidare.

Jag förstår inte vad som pågår inom M. Tänk att stå där som ideellt arbetande valarbetare (eller vanlig borgerlig vardagsentusiastpratare) och försöka tala om
1) hur bra det är att skivindustrin och filmindustrin har en egen gräddfil förbi vårt rättsväsende!
2) hur bra det är att alla ungdomar kriminaliserats!
3) hur bra FRA-lagen är!

Nej, det här går inte längre...

/ErikS