måndag 13 oktober 2008

Sätt dit den som söker på Google efter Britney Spears

Den nya lagförslaget om hur vem som helst (upphovsrättsindustrin just nu) ska få jaga piratkopierare på nätet är fel i grunden menar IT-experten Patrik Fältström. Det gäller att göra rätt saker nu och inte dra iväg på fel vägar. Han är kritisk...

Vem vill ha privatpolis?

Läs Patriks tankar kring det hela här

Många andra har synpunkter på lagrådsremissen och vi får hoppas nu att det Per Schlingmann håller vad han lovar att man verkligen ska ta vara på de synpunkter som kommer fram och inte bara lägga sin tillit till lagrådet. För här liksom andra gånger blir det så tydligt att det finns krafter som vill stoppa och begränsa det nya informationssamhällets möjligheter i stället för att ta vara på dem och utveckla nya affärsmodeller som passar det nya teknik- och informationsintensiva samhället.

Vi som har varit delaktiga i IT-branschen ser dessvärre att det finns stora kunskapshål kring internets möjligheter och blir lite skakade när det kommer fram lagar som inte är underbyggda på teknisk förståelse. Självklart måste man ta även andra hänsyn. Men önskvärt är väl ändå ett samhälle i utveckling och inte ett internet under avveckling. Man kan inte sträva rakt emot ett paradigmskiftes stormvindar, det gäller att ta vara på potentialen menar Fridholm. Jag håller förstås med.

Man kan tänka sig att det blir en motsatt effekt, ingen bryr sig om artister som är med och kriminaliserar sina kunder. Det är ändå så att många köper sin musik efter att ha lyssnat på den. Men som sagt vem vill sponsra någon som betraktar en som en fiende från början? Troligen kommer de artister och konstnärer som arbetar på egen hand utan inblandning av den stora musikindustrin att lyckas bättre framöver om denna lag kommer till stånd. Det är andra tider nu.

Teflonminne skräder inte orden om piratjägarlagen precis och beskriver sin arbetsdag som den som skulle leta rätt på fildelare på uppmaning av en industri som inte ens passerat polisen. (jag ser nu inte på regeringen på samma sätt som teflonminnet gör, men det han skriver om lagens konsekvenser är ett viktigt inlägg i den här debatten.

Dinosaurierna får tänka om och lagrådet öppnar förhoppningsvis ögonen och har relevanta synpunkter. Varför inte kontakta Patrik Fältström, han är trots allt redan IT-expert till regeringen. Klamberg är jurist och är skeptisk och säger som flera andra att EU inte tvingar oss till detta som rgeringen vill påskina. Karl Sigfrid har både inlägg och kommentarer om detta på sin blogg.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: