Har varit på moderaternas framtidskonvent i helgen. Det var inspirerande och kul på många sätt. Anders Borg talade förstås om finanserna och den verklighet vi lever i just nu. Det är tufft där ute och det handlar inte bara om Sverige. Här har sparats i skafferiet och det handlar inte om skattehöjningar för att klara sig ur det här. Hur som helst det känns tryggt när Anders Borg talar ekonomi så jag har inget att tillägga vad gäller den saken. Han har sakkunskap och min odelade beundran för den. (han hade en röd slips idag, snyggt). Blogge skriver också om Borg och visar fina bilder på sin blogg idag. Mycket bra fotograf är Blogge.
Statsministern avslutade konventet med ett tal där han bland annat pratade om moderaternas förnyelse och vad den hade gjort gott. Samtidigt så sa han att förnyelse gör ont. Det är verkligen rätt, när man måste överge gamla sanningar för nya och involvera dem i sitt eget kognitiva system så har det kostat på under vägen. Tänker på Piagets assimilation när man plockar in det nya i det gamla och i nästa steg sedan ackommodationen när man faktiskt förkastar det gamla för att ta in det helt nya. Det är intressant det där och det gäller nog i hög grad moderaterna på sistone. Statsministern har läst psykologi och det märks när han talar, han har bra koll. Han menade att om 2002 valet var styrt av arbetsgivarviljan, tänk LAS bort och liknande saker, så kom valet 2006 mer att handla om att förbättra arbetsmarknadens synsätt.
Nu handlar det om att behålla och äga regeringskortet sa statsministern. Alliansen är central och där finns en samsyn. Socialdemokraterna verkar ha det lite knepigare där på vänsterkanten eftersom miljöpartiet inte vill ha med Ohly och de är ganska tydliga med det. Om han ska få var med så måst han ändra sig och då är han inte vänsterpartist längre egentligen. Nåväl sa statsministern, det är inte min sak att ordna upp det där. Det har han förstås rätt . Vidare tog han upp klimatfrågan och menar att den kräver större insatser än vad vi kan klara av själv, det behövs mer global samverkan och internationella avtal. Kyotoavtalet räcker inte alls till.
Det har på senare tid talats om kontrakt med invandrare eller utrikes födda som Reinfeldt väljer att kalla dem. Olika förslag har framkommit och på vissa håll har det blivit ramaskri och fientlighet och annat har uttalats. Jag har svårt att förstå det. Att det skulle vara så hemskt. Det handlar mer om att hjälpa människor utifrån deras egna förutsättningar när de kommer hit. Att se dem och bry sig helt enkelt och ge chanser att komma vidare. För man ska inte glömma problemen sa Reinfeldt, det är inte bra idag. Det handlar om att ta hänsyn och ta vara på den nyfikenhet man kan känna när man kommer till ett nytt land och ska bosätta sig, det måste handlar om att bygga ut Sverige nu och skapa arbetsmöjligheter för alla. En annan missuppfatting vad gäller denna fråga är att den som kommer hit skulle vara tvungen att bli som en "svensk" och helt anpassa sig och ge upp sin egen kultur, det handlar inte om det sa Reinfeldt utan snarare om att upplysa om hur vi gör här. Jämlikhet, att tjejer får jobba och ta körkort och såna grejor. Är det verkligen fel att upplysa om det?
På konventet togs en del uttalanden bland annat att den invandrare som vägrade att inordna sig inte skulle få något bidrag alls. Statsministern sa dock att inget ännu är hugget i sten för han är själv lite tveksam till den hårda skrivningen. Det är bra om man kan hantera undantag. Många starka röster höjdes kring denna fråga. Paul Lindquist har synpunkter och anser att flyktinbgar ska få bo var de vill och det tycker även Staffan Strömbäck som vill se att vuxna får bestämma själva. Man kan tänka att det kan ha andra positiva effekter än bara jobb. Sociala inte minst.
På min fråga om varför internet inte fanns med på ett enda ställe i framtidsfrågorna så blev de lite frågande, vissa kanske tänkte - oh nej, kommer hon farande med FRA och Ipred nu igen? Det gillades nog inte något vidare. Men det var inte min mening (idag alltså) utan jag är mer ute och far efter de filosofiska förhållningssätten till internets möjligheter och den fantastiska infrastruktur som byggs upp, nästan automatiskt. Inget är sig likt längre. Internet har så många dimensioner.
Min man sitter just nu och letar efter cykelstyren som finns i USA men inte här i Sverige. Han handlar blixtar och fototillbehör från hela världen till en bråkdel av priset som gäller här.
Affärsmodeller byggs upp hemma i datorn och sprids över hela världen med ett enkelt knapptryck. Ett exempel är http://www.stardoll.com/ som skapades av en kvinna som gillade att rita pappersdockor och därifrån växte sedan denna drömplats för flickor upp på internet. Det blev en motvikt mot de mer pojkaktiga spelen och lekarna som erbjöds på internet. Stardoll finns idag på många språk och är oerhört framgångsrika. Men det började hemma vid datorn, det är många affärsidéer som börjar där. Med hjälp av internet och lite datorkunskap kan man skapa många lysande affärer.
Statliga lån till små internetföretag som har svårt att locka det privata riskkapitalet kanske? Inte vet jag. En annan person som sitter hemma och skapar fantastiska karttjäster är Ted Valentin. Hans senaste projekt är Kyrkokartan där människor själva kan recensera och skriva kommentarer till olika kyrkor i Sverige. Det blir som en enda stor samling av kunskap kring våra kulturskatt kyrkorna. Det är personliga synpunkter och tolkningsföreträdet sprids till alla som deltar. Allt det här händer på internet och jag saknar den övergripande politiska diskussionen kring det här.
Tidigare ägde staten hela infrastrukturen i form av vägar, post, järnväg och Televerk. Nu skapas det inormationsvägar utanför kontrollen. Medför förstås att även synpunkter kring olika samhällsfrågor i ett nafs kommer samman och får liv. Tänk att använda internet på det sättet och sprida klimatfrågorna. Inte bara genom formella avtal utan genom folket? Snacka om möjlighet tillbloggbävning.
Folkpartisten Madelaine Sjöstedt har skrivit en tänkvärd text kring internet. "Tanken svindlar när det finns en teknik som i princip kan göra hela världens kulturarv tillgängligt för alla genom några knapptryckningar. Att säga att internet är fantastiskt är inte nog. Detta är något av det största som hänt mänskligheten, fullt jämförbart med revolutionen kring tekniken att trycka böcker, och vi måste förhålla oss till detta på ett öppet och konstruktivt sätt. Århundradets kulturfråga handlar om tillgängligheten via nätet."
Kontakter skapas, vänband knyts med helt okända människor, affärsmöjligheter uppstår. Det finns så mycket som är gott med internet, det mesta faktiskt. Det är ett scenario som måste med i den politiska verkligheten. I annat fall misstänker jag att det kan bli en stor överraskning för många. Nu är inte internet nytt längre, utom för vissa som fortfarande tror attd et bara är lek och fildelning som pågår. Tvärtom så håller hela samhället på att stöpas om och det går fort nu.
Ett annat exempel om godheten som finns på nätet är den kvinna i Montana som var en riktigt talangfull fotograf men på grund av arbetslöshet, sjuk make och många barn inte hade råd att skaffa sig en systemkamera. Sagt och gjort vännerna på fotoforumet började hjälpa henne. En kille skickade en blixt han hade över till henne. Plötsligt så fanns det en insamling och när kvinnan fyllde år reste en liten delegation till henne och gav henne en fin systemkamera i födelsedagspresent. Dessa personer kom från världens alla hörn och ingen kände varandra sedan tidigare på annat sätt än genom forumet. Detta är internet när det är som bäst… Det är nästan alltid som bäst, även om vi oftast får läsa om det andra. Läs historien om detta här och mer här. Det är sånt som händer hela tiden. IT behöver diskuteras ur en beteendevetenskaplig aspekt, på metanivå. Människa-maskin.
Internet handlar inte bara om restriktioner utan mest om möjligheter - kanske inte greppbara för alla, men för många och i synnerhet för den yngre generationen. Vi kan inte glömma bort internet när vi arbetar med den politiska framtidsvisionen. Det måste gälla för moderaterna liksom för andra partier.
Jag kunde ha skrivit mer om moderaternas framtidskonvent naturligtvis, men det gör nästan varenda tidning så det blir tjatigt. Men det finnns nog anledning att återkomma.
(SvD)
Andra bloggar: Kent Persson, Leif Gripestam, Quero,
Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, anders borg, fredrik reinfeldt, reinfeldt, miljö, internet, infrastruktur, samhälle
9 kommentarer:
Jaa, du Mary.
"Är det så fel" undrar du lite naivt om "sveskkontrakten".
Kort och gott: JA, det är det.
Det är fullständigt idiotiskt. Förutom att upphöja "svenskhet" till någon slags åtråvärd norm, så presenteras det som ett kontrakt. Och att sätta sin namnteckning under något sådant, skulle jag aldrig göra, om jag fortfarande vore utländsk medborgare.
För det är helt enkelt förolämpande och nedvärderande.
Så där har du felet.
Upplysa om "hur vi gör här" (vilka "vi"?) kan man göra på en mängd andra sätt.
Det här sättet är bara dumt.
Jag är nog kanske naiv då. Men varför göra det svårare änd et är. Kan man inte se det som en överenskommelse som är viktig och br aför alla. Varför skulle det vara så svårt. Man får skriva överenskommelser om allt i samhället. Varför är detta å särskilt känsligt? Människor som kommer hit har rest långt för att de tycker att det verkar bra här. Vad är det som är bra? Att de får sitta tre år i en flyktingförläggning och vänta på att kanske bli utvisade?
Nej jag tycker att det på ett mänskligt plan är bra att man får veta vad som gäller det underlättar för en själv och snabbar på processen att komm i ordning med sitt liv. Jag kan heller inte tycka att det är fel att det finns saker som gäller här. Det är lika i alla kulturer. Därmed inte sagt att folk ska ge upp sitt eget för att bli "svenskar" - det kan man antagligen aldrig bli.
Vad är det som är så fult - jag förstår det faktiskt inte. Flytta till vilket annat land som helst och du lär få skriva på alla möjliga papper. Varför ska det skilja sig här, egentligen? Kalla mig gärna naiv.
Men kom ihåg att något slugiltigt förslag ännu inte finns.
Den jävla slipsen satt ju på "sniskan".
Och någon framtid har varken Sverige eller den enskilda människan men denna jävla clown regeringen!
Om man betraktar kunskap som clowneri - då vet jag inte.
En slips på sniskan talar bara om att det finns liv i bäraren. Det behövs. Anders Borg är bra!
Enligt rapporterna från MUF i Göteborg så ägnar sig MUF bara åt:
att SUPA och SLÅSS!
Heder åt det städade Piratpartiet!
Hörru Hans J -det där är bara trams det vet ju du också. det har inget specifikt med just Muf att göra utan snararare någost som frekomemr i alla konstellationer utom möjligen Frälsningsarmén. Däremot är det väldigt onödigt, dumt och korkat. Där sprit går in går vett ut.
Men det är skönt att hör aatt Piratpartiet är så ordentliga, haha...
Vadå Mary,
Lite balans i rapporteringen måste ju finnas, eller hur...
Här utmålas IPRED-motståndarna som en högljudd liten grupp av en person som kanske skulle ägna mer tid åt att ta de egna slynglarna i örat.
Schlingmann med ett uppenbart frihetsfientligt budskap, En Ask som inte ens tänker lyssna, En Tolgfors som försvann, En Reinfeldt som vill att debatten ska lägga sig (han verkar inte förstå att det är just debatt man har i demokratiska samhällen). Är det denna framtoning "M" vill ha?
När det så äntligen kommer lite ljud från "M" så kan man väl få rapportera lite om "arten"...
Det där med Frälsningsarmén kan ju vara en idé förståss. Nu vet jag inte hur de ställer sig i fildelningsfrågan.
Men låtom oss hålla "grytan kokande"!
Jaja... ;-)
Men herregud, Mary. Visst kan man väl välja att se det som "enkelt" och att vi "bara" vill tala om vad som gäller.
Det kanske inte kan betraktas som "fult" i sig självt. Men sättet det framförs på är fult. Som ett "kontrakt". För mig är ett kontrakt något bindande. Jag skriver på för någonting som jag kanske inte kan stå för?
Du säger att om man flyttar utomlands så får man skriva på en massa saker hit och dit... det är möjligt, men jag har då aldrig varit med om att skriva på något som säger att jag måste uppföra mig på ett visst sätt eller att jag måste tänka på ett visst sätt för "så gör vi här".
Om du väljer att inte förstå förolämpningen i detta, så är det upp till dig förstås - men det gör mig besviken, särskilt som att du har varit en jäkla bra bloggare i många andra sammanhang.
Jag hoppas verkligen att du kan tänka dig att förstå varför man inte kan ha svenskkontrakt, för att det är faktiskt nedvärderande.
Vi säger till nysvensken - inte nog med att du måste följa våra lagar (vilket då ska gälla var du än är i världen) utan du måste tänka som oss, och du måste dessutom skriva under på att du tänker göra det. Annars...
Ja, annars vadå? Jag säger som jag sagt tidigare. Jag blev medborgare 1981, och hade det varit så att jag varit tvungen att skriva på ett sådant papper då, så hade jag inte gjort det! Men det är jag det. Vad gäller den skrämda flyktingen, eller arbetskraftsinvandraren - hur ska de uppfatta det? Vadå, får jag inte stanna om jag inte kan skriva på det här? Gissa om jag skriver på...
Nej, du Mary... det här är helt i stil med Sverigedemokrater och annat löst folk. Men moderaterna och alliansen har ju redan visat med råge hur beredda de är till att vilja behålla makten, och "gör en Faust" för att regera vidare.
Skicka en kommentar