fredag 28 november 2008

Livet är inte bara jobb...

Arbetslinjen är som ett mantra som uttalas i alla moderata sammanhang. Ibland kan man få för sig att livet bara handlar om att jobba. Det är synd att man inom moderaterna sällan talar om varför man ska jobba, att det finns en glädje med att jobba och försörja sig själv. Man talar mest i nationalekonomiska termer som tryggad välfärd med mera. Det är kalla sifferkalkyler. Det blir så otroligt instrumentellt och kan lätt uppfattas som totalt okänsligt. Vilket naturligtvis blir en tacksam skottglugg för oppositionen. De borde inte få den möjligheten. Var tog inspirationen vägen? Den finns där bakom kulisserna, fram med den.

Men ta det här en meter längre nu alla som tycker att det är fel med att snacka jobb. Tänk "what´s in it for me" - att ha ett jobb och kunna försörja sig själv ger frihet och möjligheter att ha ett liv utanför jobbet. Inkomster skapar möjligheter, för alla som har ett jobb. Därför är det viktigt att se till att skapa den möjligheten för så många som möjligt. Socialdemokraterna utlovar återställande av bidragssystemen om de vinner valet. De kommer de aldrig att göra, de var själva tidigare inne på att begränsa de tillfälliga försörjningsstöden som tenderade att bli permanenta. Lätt att glömma just den saken.

Per Schlingmann har chattat på Aftonbladet idag, jag utgår ifrån att det var han själv som satt vid tangenterna. Antar att Aftonbladet låter bli tredjehandschattande i fortsättningen efter Jan Guillous telefonchatt som väl kanske inte blev helt optimalt i skrift. Frågan om hur regeringen ska klara den kommande arbetslösheten ställs naturligtvis. Schlingmann svarar:

"Hej, i grunden handlar det om att göra det lönsamt att arbeta, enklare att anställa, lättare att vara företagare och ha en arbetsmarknadspolitik som handlar om att matcha sökande med jobb. I de tider vi nu befinner oss i kommer mycket också att handla om att erbjuda mäniskor stöd för omställning."

På P1 i morse intervjuades en förtagare från Vindeln som sa att han funderat mycket nu när han var tvungen att varsla ett antal personer på företaget för att anpassa kostymen. Han hade ett par konkreta förslag. För han menade att snart är högkonjunkturen här igen och då behöver han sin personal, det var viktigt att de anställda inte försvinner till annan ort nu. En idé var att låta de anställda kompetensutveckla sig under cirka tre månader och så kunde de komma tillbaka och jobba igen tre månader medan någon annan gick på kurs osv osv. En annan idé var att fylla upp den gravida truckförarens föräldra penning itll 100% av lönen så att hon kunde vara hemma i lugn och ro och sedan komma tillbaka till arbetet igen när konjunkturen vänder och behov finns. Intressanta idéer eller hur? Ni kan lyssna på intervjun med VDn på Indexator här (tror jag annars får ni knappa er fram därifrån)

(SvD)

PS. Nu ska jag ut på havet en sväng. Jag skrivbordskappseglar nämligen i VOR. Det är på blodigt allvar, självklart. En insjö eller en skärm med två båtar ni vet, sak samma - det blir regatta.
Vi är ett gäng som sitter på olika platser och kompisseglar. Italien, Tokyo, USA, Förenade Arabemiraten, Tyskland, Canada och så Österskär mm. Internet när det är som bäst. DS.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: