Den eventuellt förestående fildelningslagen, IPRED diskuteras livligt nu. Förespråkarna talar om att skydda upphovs- och äganderätten. Film- och musikbolagen är nog mest intresserade av det senare och det är också dom som tjänar mest pengar. Vi som är emot den där lagen ser mer uppluckringen av polisväsendet som den stora faran. Dessutom är väl de flesta av oss väldigt Internetvänliga.
Personligen så är jag självklart inte för stöld. Men det begreppet måste sättas in i rätt sammanhang för det är ett starkt ord med obehagligt innehåll. Det som bekymrar mest i denna fråga liksom i frågan om FRA-lagen är att diskussionen hamnar i ändlägespositioner. För eller emot, på eller av, ja eller nej… Var tog visionen vägen, utvecklingsdiskussionen?
Jag skrev tidigare att man borde kunna använda fildelningen som en rad i marknadsföringsbudgeten och tänka i vidare begrepp. Hur kan exempelvis göra då? Kevin Kelly (grundare till tidningen Wired) har i en artikel kommit upp med några idéer kring detta, vilket gladde mig eftersom jag tänkt i liknande banor. Han menar att man får vänja sig vid att över internet är informationen fri och den kommer att kopieras.
Han skriver att man i stället för att fastna i upphovsrätts- och äganderättsdiskussionen kan använda sig av möjligheterna med internet och att industrin själva borde kunna generera intressanta erbjudanden. Som exempelvis att erbjuda prenumerationer på premiärer och förstahandslyssning. Kopian kommer förr eller senare ut på internet så är det, men att få den först är i sig ett erbjudande många skulle betala extra för. Man kan också göra erbjudandena personliga. Med många andra idéer. Att erbjuda sådant som är bättre än fritt till exempel. Nog skulle jag betala rejält för att få se Bondfilmen på premiärdagen hemma i min egen soffa.
Läs Kellys artikel själva.
Bloggaren Rättshaveristen har fått intressanta svar från två moderata riksdagsmän. Jag hoppas att de läser Kevins artikel här och lyfter blicken och kanske förstår att det inte bara är en lag som å ena sidan inkräktar på ett obehagligt sätt på den enskildes liv genom att privata intressen får agera polis och å andra sidan skyddar en film- och musikindustri som absolut vill sätta dit sina kunder. Det har de velat i allsköns tider nu men tekniken har alltid sprungit före. Låt det bli så den här gången också. För med hjälp av marknad och internet skapas helt nya värden. Man har liksom missat hela grejen om man tror att det bara handlar om att förhindra att någon kopierar. I stället borde blicken lyftas så att man ser bortom horisonten och alla de möjligheter som ändå finns. Uppdatering: Ännu ett svar från en moderat har kommit in till Rättshaveristen.
Via Emma hittar jag en intressant grej om hur lite författare egentligen tjänar på sina böcker. Ändå används de som galjonsfigurer nu och blir ”tyckasyndomfigurer” istället för att ställa krav på sina egna mellanhänder så skuldbeläggs nu de som är tänkta att njuta av deras alster. En hel teknikvänlig generation.
Kolla in Spotify till exempel. De har fattat det här. Det blir enkelt att lyssna till musik… Tänk när det kommer något liknande för film. Tänk att personligen få sin egen filmvisning på premiären - hemma i soffan. Med bonussändning för den som vill se stjärnorna i realtid på premiärfesten.
Karl Sigfrid har starta en egen Wiki... en modern politiker den där killen. Där kan man bland annat kan läsa detta "Nya affärsmodeller - Det är viktigt att skilja mellan kreatörernas intresse och distributörernas intresse. Medan skivbranschen ser fildelningen som ett problem är det mängder av nya artister som tack vare tekniken får en snabb och gratis distributionskanal. Inkomster kan de få på andra sätt än genom att sälja skivor, en verksamhet som främst gynnar skivbolag och butiker. En studie gjord vid Princeton University har visat att världens 35 mest välbetalda artister i snitt tjänar 7,5 gånger mer på sina turnéer än på sin skivförsäljning. Av de 35 artisterna var det bara 4 vars skivförsäljning gav mer än turnéerna."
(Sydsvenskan)
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, upphovsrätt, piratjägarlagen, IPRED, musikindustrin, regeringen, samhälle, moderaterna, Karl Sigfrid, internet, fildelning, alliansen, lagrådet, schlingmann
3 kommentarer:
länken till Bloggaren rättshaveristen går till
"http://www.volvooceanracegame.org/play.php"
Tror inte det var vad du menade att den länken skulle gå till
(För övrigt har jag nu fått ett tredje svar från en tredje moderat riksdagsledamot)
/Rättshaveristen.
Tack - jag har fixat och lagt in den andra länken också samt plocka in din blogg i min bloggrulle ;-)
Jag har fullt sjå med mitt race så den länken ligger kanske lite varstans, haha
Johan Linander (c) skriver att han är kritisk till det sätt identiteter föreslås få lämnas ut, men att han var ledig när förhandlingarna skedde redan i mars och att centerpartiet i förhandlingarna med moderaterna "gick med på att genomföra hela sanktionsdirektivet mot att förslaget om avstängning från Internet skulle förkastas".
Förutom att Sverige i sin implementation av sanktionsdirektivet i många fall verkar gå längre än nödvändigt, så betyder detta att moderaterna aktivt drev på för avstängning av människor från internet. Jag tycker att det är något som förtjänar att uppmärksammas.
Skicka en kommentar