söndag 23 november 2008

De är nog en helt onödig lag det här...

Mantrat för att införa IPRED är att upphovsmännen ska få betalt för sitt arbete. Där har det fastnat hos förespåkarna för den nya lagförslaget med sanktionskrav på den som anväder upphovsrättsskyddat material, eller fildelar som det kallas. Det handlar om så mycket mer och om så mycket annat. Det är heller ingen som är emot IPRED som inte tycker att artisterna ska få betalt? Frågan är väl hur och sanningen är väl att äganderätten oftast sålts till underhållningsindustrin. Hur vore det med lite moderna affärsmodeller exempelvis?

Utanför pågår världen, uppenbarligen utan att lagstiftarna bryr sig eller anske inte ens förstår, eller vill göra det. "It´s my story and I stick to it" verkar de tänka. Må det bära eller brista. Nu har vi bestämt så här och så får det bli.

Jag beskrev i går hur jag med hjälp av min telefon kunde ha stanna på 10-talet ställen och fildelat på andras IP-nummer, dem helt ovetande. Det bara på en kvarts promenad till Statoil. Känns det inte rättsvidrigt tilloch med att tänka på att någon av dem skulle kunna få ett skadeståndsbrev från någon inom upphovsrättsinustrin?

Idag skriver Aftonbladet att Per-Erik Åström från Röda Korset befarar att det med den nya lagen kommer att bli svårare att spana på barnpornografi eftersom han menar att de som har något att dölja kommer också att dölja sina IP-nummer. Det gäller nog för gangstrar överhuvudtaget, det är klart att de kommer att kryptera och hitta på olika möjligheter att komma undan. De är inte dumbommar på det sättet. Det är faktiska samma sak med FRA-lagen. Man uppmanar svensken att kryptera sina mail för att skydda sin integritet. Det är löjeväckande om man tror att folk är så dumma så att de inte förstår att samma sak gäller för de mörka elementen som staten säger sig vilja nå. Och om ingen är nåbar och bara dold så finns det egentligen ingen anledning att hålla på och spana, eller hur? Man ska inte underskatta sin publik. Det slår alltid tillbaka.

Anonymiseringstjänster lär få en ny marknad. Det finns redan idag många tjänster. Man kan använda sig av falska IP-nummer också och inte minst av andras IP-nummer. Ja, lagen är verkligen onödig. Marknaden kommer att fixa det här. Är min övertygelse.

Hur ska vi få folk att begripa att det finns en omvärld som inte kommer att stanna upp? Och var är vänstern i debatten undrar HAX. Varför är de så tysta nu då?

Uppdatering - nu uttrycker MUF att privat fildelning borde vara laglig. Bra. Det tycker jag också. Joshen menar att vi skall hålla oss till saken - IPRED. Man ska inte glömma att det är ungdomarna som bär upp filmbranschen säger Daniel. Skivbranschen måste vara galna skriver Zac som inte kan acceptera att kunderna, ni vet de som lyssnar och vill ha musik inte längre vill ha CD-skivor. Läs hans mycket intressanta post. Kulturbloggen tycker att Wykmans krav är rimliga.(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

jamenvisst: låt oss drunkna i tekniken

låt det fria ordet fladdra in i hårddiskens fläkt och massakreras och spottas ut på andra sidan som en allmänt skymfad hovnarr

hallå du sköna nya värld: vem blir nästa offer på nätets offentlighetsaltare: allt är fritt allt är tillåtet allt ska hängas ut allt ska vara tillgängligt inget ska begränsas alla lagar ska - på grund av att tekniken gör allting möjligt - åsidosättas

all hederlig ska - på grund av att tekniken gör allting möjligt - åsidosättas

allt sunt förnuft: all reson: all värdighet: alla redan slutna överenskommelser

varför ska vi ersätta konstnärer när tekniken gör att det inte behövs

varför ska man inte kunna hönga ut sitt liv till total betraktan när tekniken gör det möjligt

det är inte utan att man vill ropa: stopp sa oppenheimer

när ungdomar tar sitt liv live på nätet når vi inte längre i självförnedring

hello horray: tekniken kommer aldrig att stanna: världen kommer aldrig att sluta: människan kommer aldrig att sluta förvåna sej själv

Mary X Jensen sa...

Men embryo - jag vill och andra vill också att du ska få betalt. JAg har ju till och med köpt inaböcker och har dem i bokhyllan.

Anonym sa...

The Aftonbladet article says about Daniel Johansson: "Men han konstaterar också att fildelningen faktiskt har minskat i länder som Danmark och England som redan genomfört liknande lagar."

For Denmark, this is not correct, for two reasons:

1) We have no research on filesharing here in Denmark. How can he say he knows that there has been less filesharing when there is no research on the amount of filesharing done here?

2) The ability for a copright holder to get the identity of an internet subscriber behind an infringing IP has existed here since long before filesharing networks were invented. How can he say that our changing the law to allow this lowered the amount of filesharing when filesharing did not exist at the time we did this?

Anonym sa...

>varför ska vi ersätta konstnärer när tekniken gör att det inte behövs

För att vi vill stödja konstnären så klart...fans stödjer de som de tycker är bra.

Folk fildelar för att testa om något är bra, för att se om de ska bli fans. Detta gäller inte bara musik utan även film och all annan media.

Fans slutar dock vara fans när de trakaseras av mediaindustrin...

Magnus Carlbring sa...

mary: jamen det är utmärkt att nätet får fungera som skyltfönster och smakprov

men inte som en öppnad affär där konsumenterna står och langar gartisex till varandra utan upphovsmannen får betalt

anonym: jahapp: så kulturarbetare blir till ett slags gladiatorer som jobbar för publikens ynnest

nej det här som vi har laddrat ner grillar vi inte: tummen ned

ja det här som vi har laddrat ner grillar vi: tummen upp

det finns smakprovslyssning på dom legala alternativen om man så önskar

jämför: hejsan tandläkaren vi sätter oss här i din stol och låter dej provborra och provlaga oss litegranna och blir vi nöjda betalar vi

tack för kaffet eftersom gratis är gott