söndag 23 november 2008

Invandrarkontrakt...

Moderaterna lanserar nu någon slags kontrakt för invandrare. De ska skriva på att de känner till svenska lagar, regler och värderingar. Det kanske låter hemskt för vissa och det är säkert där tyngdpunkten från opinionen kommer att läggas också. Men om man tänker efter lite så kanske en hel del av de bekymmer vi har med olika kulturer kan bli färre om det fanns en uppförandekod som var gemensam för alla. Det finns redn lagar och förordningar men om man inte känner till dem så är de inte till någon hjälp precis. Det är inte direkt så att vi själva kan göra som vi vill när vi kommer till annat land eller ställa krav på att andra ska rätta sig efter oss.

Inte kan man kräva av människor som kommer från krigshärjade länder att de ska behöva skriva kontrakt höjer säkert vissa rösten och säger nu. Men varför inte? Det betyder inte att vi inte ger dem stöd eller hur? Däremot att vi ger dem redskap för hur de ska förhålla sig för att underlätta integereringen i det nya samhället. Sverige alltså.

Kulturkrockarna är så stora idag att det är nödvändigt att göra något åt saken. Om inte annat måste vi fundera över hur vi själva vill ha det här och vad som gäller för att samhället ska fungera. Om man ser till hur de har det i Södertälje så måste väl vem som helst inse att något måste göras. Vi kan inte låta kulturyttringarna få utlopp i att vissa delar av samhället kollapsar, att personal på socialkontoret måste ha livvakter för att komma till och från jobbet, att polisstationer blir utsatta för bombattentat och att bussarna blir utsatta för stenkastning så att de inte kan trafikera områden på ett säkert sätt. Det blir på något sätt som att komma från den ena krigszonen till den andra. Det är inte klokt.

Det är väl fullständigt självklart att de flesta vill ha lugn och ro och leva fridsamt, många vill väl bo i Sverige av just den anledningen. Det är nog inte ens fördomsfullt att tänka så.

Sen om man ska skriva kontrakt - det låter så slutgiltigt, eller göra något annat vet man inte. Men det verkar å andra sidan ganska öppet när man hör Per Schlingmann resonera. Utbildning och information är en annan väg förstås men det bör väl höra till det hela. Man kanske skulle lägga det överst på hyllan och att kontraktet sedan mer blir en slags examen på att man tillgodogjort sig det man behöver veta om det svenska samhället man är på väg att bli en del av.

Det ska dock bli intressant hur denna fråga kommer att tas emot nu. Moderaterna kommer säkerligen direkt att betraktas som främlingfientliga och frågan om 29-åringen som överlämnades till Marocko i somras kommer att förstärka detta då det redan poängteras att regeringen visste om tortyren. Frågan är föremål för Kalla Fakta. Mot detta ska man då komma ihåg att (s)-ministern Anna Lindh var höggradigt inblandad i den minst sagt kontroversiella avvisningen av de två egyptierna som bara försvann. Det fanns en "amerikansk väntjänst" som SR uttrycker det här som hjälpte till. Den här typen av ärenden är inte lätta att hantera. Ansvariga politiker oavsett grundsyn har att ta ställning till svåra frågor och om det blir rätt vet man säkert aldrig i förväg. Det finns alltid två sidor av ett mynt. Utifrån kan det se väldigt olyckligt ut. Den saken är klar, men inifrån är det också ganska olyckligt.

Jag tror att det är väldigt bra att klargöra vilka uppförandekoder, lagar och regler som finns när man kommer till en ny plats. Det underlättar livet för alla. Det är verkligen inte heller juste att låta människor sitta inlåsta år efter år i en förläggning och vänta på att kvarnarna ska mala för att de ska få veta om de får stanna eller ej. Det är ovärdigt. Mer ovärdigt än att lära sig och visa att man vet hur det nya samhället fungerar och vad det ställer för krav på sina med människor. Är det egentligen särskilt kontroversiellt? Det är mer mänskligt att få kunskap så att man slipper begå misstag som trasslar till livet i onödan.

Ordet och begreppet kontrakt är förstås kontroversiellt och instrumentellt. Men andemeningen är bra, det gäller att få veta från början vilka förväntningar som ställs. Det kommer att underlätta för alla. IMHO.


(SvD) (DN) (Ekot) (Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

21 kommentarer:

Anonym sa...

Invandrarkontraktet är rena dumheterna och spelar SD rätt i händerna. I ett slag har de nya moderaterna rättfärdigat SDs politik och gett dem full legitimitet för sin politik. Om SD kommer in i riksdagen i valet 2010 så är det de nya moderaternas fel. Jag blir så arg bara jag tänker på hur dumt detta är.

Mary X Jensen sa...

Vad ska man göra då? Istället? Om du bortser från de politiska inspelen nu. Vad finns det för möjligheter att integrera människor i vårt samhälle? Båda sidor måste hjälpas åt på något sätt. Det är förfärliga liv människor haft som komemr hit, men de har ändå visat en enorm kraft genom att fly. Varför ska vi inte tro att de kan tänka själva och vilja få lite ordning på sina liv nu?

Anonym sa...

Ja, inte gör man det lättare för människor som kommer hit genom att ge dem Svarte Petter i form av ett "samhällskontrakt". Riktig och rättvis integration stavas a r b e t e. Alla bör få en rättvis tillgång till arbetsmarknaden. Det går inte att blunda för att det finns en strukturell rasism som förhindrar människor med annorlunda utseende och namn att ta anställning. Det är där problemet ligger och det är där man ska börja.

Mary X Jensen sa...

Arbete är väldigt viktigt, men hur ska man lyckas med det om man inte vet hur det funkar socialt i Sverige? Jag tror att det är fel att isolera den här frågan kring att handla om ett "kontrakt" nu. Det kan bara var en delbild som ingår i ett sammnahnag där man vill få allt att fungera.

Anonym sa...

Vad var det du skrev Mary?
"FRA, IPRED och ? Three strikes and you are out."
Invandrarkontraktet är definitivt droppen som får bägaren att rinna över.

Mary X Jensen sa...

Vda betyder invandrarkontrakt då? Än så länge vet ingen vad det är och jag tyckr inte att det är fel att man som invandrare får chansen att veta hur vår kultur fungerar. Sen kanske man ska använda andra begrepp än just kontrakt. Det är aningens urvattnat, ett typiskt modeord.

Om politker kunde vara lite mer inspireradne och inte så jäkla instrumentella så skulel alla tjäna på det.

Men minns att våra tolkningar av begreppet invandrarkontrakt är olika.

Anonym sa...

Jag måste kommentera ditt avsnitt om Södertälje (eftersom det är "min" stad). För det första är det inte en "kulturyttring" att kasta sten och bomba och för det abdra utförs de dåden i de allra flesta fall av svenska medborgare sedan flera generationer, alltså inte personer som skulle beröras av det här förslaget.

Mary X Jensen sa...

För det första kan man inrymma mycket i begreppet kultur. Det vet du också Christer.

I det här fallet kanske det snarare handlar om en brist på kultur. Uttryck för en vilsenhet som yttrar sig i rena gangsterfasoner då - och ett tecken trots allt på att integrering och socialisering i det svenska samhället har misslyckats. Kanske det varit enklare om de första generationen som kom hit hade haft mer kalrt för sig hur saker och ting fungerade. I vårt samhälle.

Anonym sa...

Det känns ju mer som att det som är viktigt är att man fokuserar på att förbättra integrationen, först och främst genom att inte stoppa alla invandrare på samma ställe.

Bo sa...

Vad innebär svenska värderingar?

Idag ingår att staten skall ha tillgång till min kommunikation och att laglydigheten upprätthålls mha utpressning.

Det är ju ett "kontrakt" jag inte kommer att skriva på.

Nu har jag ju iof vitt mjöl i påsen, så det kanske inte rör mig?

Magnus Carlbring sa...

"uppförandekod"

och häpp - så for allt prat om personlig integritet rakt ut i södertälje kanal

ponera: hej jag heter svenerik svensson och jag vill hjärna jobbra lite i det här främmande landet

okidoki: skriv bara på vår UPPFÖRANDEKOD och klipp av dej det där gustavvasaskägget och ta av dej träskorna

Mary X Jensen sa...

embryo - det är just vad du får göra. anpassa dig till regler som finns i andra länder om du flyttar dit, det underlättar för både dig och andra. Gå på restaurang i ett arabland och beställ julskinka. Var kvinna och försök köra bil i Saudiarabien. osv osv - det gäller även på andra ställen.

Uppförandekod är även det ett begrepp fyllt med olika sake roch som ger utrymme for olika tolkningar. En sak kanske kan vara att inte bära kniv på gator och torg och tunnelbanor till exempel.

Sen känns det nästan lite fjantigt att fastna i den här diskussionen eftersom när det kommer till enskilda människor så kan de ha saker i bagaget som vi aldrig kan föreställa oss i vår lilla skyddade värld. Hur sk avi hantera det, vi har knappa resurser även till vår egna psykiska problem.

Magnus Carlbring sa...

vår värld är allas värld

släng vi och dombegreppen på soptippen

Lars-Erick Forsgren sa...

nja, Mary. Nu håller jag inte med alls. Se gärna Johan Westerholms inlägg
http://mitt-i-steget.blogspot.com/2008/11/dokumentation-av-nskvrda-normer.html

INstämmer i frågan, vad är svensk kultur?
Vem definierar vad som är svenska värderingar?

Redan det är illa nog, och att sedan begära att en flykting ska känna till detta svårdefinierade när han/hon kommer till vår gräns.

Nej, det förslaget var inte alls genomtänkt.

Mary X Jensen sa...

Lars-Erick - jag återkommer med argument ska göra lite annat först.

Anonym sa...

Hur är det tänkt att man ska kontrollera att kontraktet följs? Vems värderingar ska det handla om - moderata eller vänsterpartiets?

Visst finns det ett integrationsproblem men det här kommer inte på något sätt bidra till en lösning. Det är enbart ett populistiskt utspel möjligtvis med syftet att plocka upp lite väljare från SD.

Redan krav på ett sådant kontrakt går emot västerländska liberala värderingar. Det kanske är moderaternas värderingar som först bör ses över.

Anonym sa...

Ja, det är uttryck för en "vilsenhet som yttrar sig i rena gangsterfasoner" och ett tecken på att, i vissa fall, integrering och, i alla fall, socialiseringen i samhället har misslyckats. Men jag ser det inte alls som en fråga om ursprungsland. Jag har sett gängen i Södertälje i decenier, och det som sammanför dem är inte främst "kultur" eller ursprungsland. Det handlar om utanförskap och hopplöshet. Det spelar ingen roll viket land du, eller dina förfäder, kommer ifrån. Araber, syrianer, finnar och svenskar reagerar på samma sätt, med våld och protest mot samhället. Därför bidrar det här förslaget inte med någonting vettigt överhuvudtaget.

Mary X Jensen sa...

Är det ordet kontrakt som är fel egentligen? För vad är fel med överenskommelser?

Anonym sa...

Mary, förutom att det inte skulle ha någon praktisk effekt - dvs bara leda till mera statlig byråkrati skickar det om inte fel så konstiga signaler.

Byt ut "invandrare" mot "kvinnor". Säg att man tog något problematiskt område där kvinnor var överrepresenterade i statistiken. Ta barnamord som exempel (jag vet inte om det stämmer, men låt oss anta det för resonemangets skull). Skulle du tycka det var vettigt att kvinnor när de blev 18 fick skriva på ett särskilt kontrakt där de bekräftade att de var medvetna om att barnamord är olagligt?

Jag tror de flesta skulle uppfatta det som ett onödigt, diskriminerande och förolämpande kontrakt.

Anonym sa...

Nej, "kontrakt" eller "överenskommelse" spelar ingen roll. Som Luka skriver är det praktiskt omöjligt och skickar fel signaler.

För att dra Lukas resonemang vidare kanske alla moderater ska skriva på ett kontrakt om att de är medvetna om att hets mot folkgrupp är förbjudet? Alla skäggiga män skriver på ett kontrakt om hustrumisshandel, och alla som äger en kostym skriver på att de kan skattereglerna...

Dessutom gäller ju ovanstående exempel bara lagar, ett enkelt område. Men hur blir det med värderingar? Ska alla gifta kvinnor som ibland går på krogen utan sin man, och alla gifta män som åker på affärsresa, skriva på något om otrohet? Ska vi lova att skaka hand med alla som sträcker fram den, lämna plats på bussen och att prata med alla grannar?

Ja, nu är jag fånig, men det visar ju på hur omöjligt och förnedrande det är att ens lägga förslaget!

Anonym sa...

och på vilket sätt skulle ett kontrakt spela roll? varje individ som befinner sig i sverige är redan skyldig att känna till och följa våra lagar...tror du verkligen någon skulle bry sig ett jävla skit huruvida man ska skriva sitt namn på ett papper eller inte om detta sedan leder till uppehållstillstånd... bara en byråkrat och politiker kan tycka ett sådant kontrakt har något som helst värde...
problemet ligger inte där, problemet är att antalet outbildade fattiga invandrare från vitt skilda kulturer är på tok för många och de blir bara fler och fler