måndag 17 november 2008

Hoppas att det inte bara hörs utan lyssnas på också...

Beatrice Ask menar i SvD att det är bra med en debatt och säger att det är många som hörs nu. Jag hoppas också att det lyssnas ordentligt så att inte förhandlingarna sker i slutna rum där man själv tror sig sitta inne med sanningen om hur det hela fungerar, det finns så oerhört många aspekter på det här. Nicklas Lundblad gillar Beatrice Ask (det gör jag också) och tycker att det är bra att hon uttalar sig och lyssnar. Men lyssnar hon på rätt grupp undrar han. Läs vad han skriver.:

"Det är inte en åsikt. Det är ett konstaterande. Den grupp som förespråkar en skärpt lagstiftning och hårdare övervakning av upphovsrätten är just “en liten grupp som är engagerad och hörs mycket”. Den riktigt stora massan, de miljoner som fildelar, de tiotusentals som gått med i Facebookgruppen “Stoppa IPRED” och alla som dagligen bloggar, skriver insändare, debatterar och diskuterar är i majoritet."

Dels finns skräcken för hur ifpi tänker använda lagen, enligt VDn Gustafsson så tänker man jaga alla och har inte tänkt sig några inskränkningar alls, mellan dem som fildelar kommersiellt eller bara privat. Skräckexempel från andra delar av världen där ifpi fått härja fritt finns. Enligt vissa politiker så är det bara de cirka 1000-2000 stora fildelarna som ska jagas. Här finns en viktig skillnad i tolkningen.

Egentligen är det bara att sluta fildela musik och film kopplad till de upphovsmän som inte förstår att använda internet som marknadsföringskanal och se möjligheterna i det. Förmodligen så slipper vi både se och höra dem i framtiden. Men det blir mer deras problem egentligen.

Internet är inte bara fildelning som tur är, man delar med sig, det är standardläget - Hur många minns filmen Pay it forward?

Det går i korthet ut på att man hjälper tre personer som i sin tur hjälper tre som sin tur hjälper tre som i sin tur hjälper tre... Till slut har väldigt många blivit hjälpta. Det går ut på att man hjälper någon utan vinning men ändå på något sätt alltid får något tillbaka.

Ungefär så fungerar internet också. Det blir en värld som bara växer och det finns alltid hjälp att få från människor där man minst anar. Min man gillar bland annat italienska sportcyklar och plåtar gärna cykeldetaljer som andra intresserade kan studera på Flickr. Plötsligt så dyker det upp ett meddelande från en kille, som sett på Ebay att någon annan säljer växelhandtag till en speciell cykel. Just det där att se något och sedan komma ihåg att någon annan helt okänd kanske skulle kunna vara intresserad är något man fortfarande kan förundras över. Människor brukar inte bry sig, men på internet så sker detta hela tiden. Att dela med sig är kärlek för det kommer alltid tillbaka, jag tror på det. Det är när man blir girig och vill låsa in som man själv får problem – man blir ensam kvar och ingen ser eller hör. Publiken försvinner.

Vad ville jag med det här då? Jo, att få musiker att förstå att om man får chansen att spridas till väldigt många, som i sin tur talar om för andra hur bra den här artisten är, hur bra det här albumet är - så har man fått en helt gratis exponering till massor av fans. Både nya och gamla. Plötsligt öppnar sig en hel värld av extraordinära möjligheter. Det är att betrakta fildelning på ett annat sätt eller hur? Det är inte stöld som någon slänger ur sig utan det är beundran. Kanske. För krasst sätt så är det så att vissa artister inte är tillräckligt bra för att sälja och de kanske ska fundera lite på det. Att inte skivorna säljs beror alltså inte alltid på fildelning utan mer på att insatserna inte håller.

Ett annat exempel om godheten som finns på nätet är den kvinna i Montana som var en riktigt talangfull fotograf men på grund av arbetslöshet, sjuk make och många barn inte hade råd att skaffa sig en systemkamera. Sagt och gjort vännerna på fotoforumet började hjälpa henne. En kille skickade en blixt han hade över till henne. Plötsligt så fanns det en insamling och när kvinnan fyllde år reste en liten delegation till henne och gav henne en fin systemkamera i födelsedagspresent. Dessa personer kom från världens alla hörn och ingen kände varandra sedan tidigare på annat sätt än genom forumet. Detta är internet när det är som bäst… Det är nästan alltid som bäst, även om vi oftast får läsa om det andra.

Så varför hänga upp sig artister som tror att fildelningen är anledningen till att de inte tjänar pengar. Det är inte heller de som tar pengarna, det gör mellanhänderna, som kanske inte behövs så länge till. Ungdomsförbunden är alla överens - IPRED är en dum lag. Jag håller med. Det finns en hel del att fundera kring här. Inte bara att skydda upphovsmännen. Man måste börja reda ut vad fildelning egentligen betyder.

Till dess kan vi andra ”Go Spotify”… Där är det i alla fall tillåtet att lyssna för så himla enkelt att fildela är det då rakt inte.

Jag vill bestämt påpeka att jag inte är för olagligheter på något sätt, men nog måste det diskuteras vad som är rimligt att vara olagligt eller inte.

(intressant)

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Upphovsrätt är en immaterielrättslig lagstiftning som skyddar skapelser från viss användning.
Denna lag handlar om att skydda UPPHOVSRÄTTEN (ägandet av verket). Inte om fildelning. Utan om STÖLD av någon annans egendom, oavsett om den tillhör enskild individ eller större företag. Rätten tillhör upphovsmannen, inte fildelaren (tjuven).

Jag som upphovsman äger den rätten till mitt verk. Inte du. Eller någon annan.

Mary X Jensen sa...

Ja, du Johan. Det finns många sätt att se på det här. På annat ställe har jag lärt att det aldrig kan kallas för stöld om det inte är en fysisk sak som tas. Men du vet säkert vilka diksussioner som pågår. Du minns vet/minns kanske att det fanns en tid då man måste vara Stockholmare för att få handla på skivbutiken Megastore vid Hötorget i STockholm. Det ar tider det. Inte gynnade artisterna precis. Internet lär gynna dem som vill vara där. Övriga blir nog bortglömda. Tror jag.

Om artisterna inte vill att någon ska lyssna på deras verk så är det inte mitt problem faktiskt, för jag fildelar inte. Jag lyssnar på radions P1...

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Ofta håller jag med dit till 70-80% sådär, utom när du är för partipolitiskt, då sjunker det kraftigt.
Men denna bloggpost, ja det känns som 100%. Och jag ska inte läsa om den för att finna att det "bara" är 99%.
Att dela med sig, det är inte gnidet kommersiellt. Men det är kärlek, och det är fint.
Mera kärlek, mindre snålt profittänkande.

Anonym sa...

Rackarns vad bra du skriver hela tiden!!! Jag är enig med det mesta du fått på pränt i den här bloggen! Jag har sett ett urbra alternativ till IPRED som arbetats fram av STIM, jag undrar om du sett det?

Anonym sa...

Undrar vilken gång i ordningen det var du uppmanade folk att använda just Spotify. Får du betalt? Jobbar du där?

Mary X Jensen sa...

anonym haha - nej jag jobbar inte på Spotify eller får betalt. Jag är bara överförtjust och vill att andra ska se vad som finns...

Jag blir sån här när jag gillar något. Spotify är ett nytänk som fler borde ta till sig och fundera kring. Allt är inte längre som förr.

Anonym sa...

Ni som trodde att fildelning är stöld. Det är fel. Fildelning skall jämföras med rån!
Vinprovaren Per Bill (M), utvecklar konceptet vidare.

Från intervju i UNT:
"Internet har under lång tid varit anarkisternas paradis, och det har varit svårt för beslutsfattarna att hänga med. Men det som är olagligt i vanliga världen är också olagligt på internet. Att det finns svårigheter med att identifiera fildelare gör det inte omöjligt att lagstifta. Att människor använder rånarluva vid ett rån gör ju inte att vi inte kan stifta lagar mot rån."

Mary X Jensen sa...

Ja du lilla gubben får jag lust att säga till Bengt Svensson. Men du använder kanske fortfarande dina gamla 78-varvare. De säljs väl bara på antikvariat? Det är väl snävt att se på sina kunder, för fildelare är dom som köper mest musik, som om de vore gangstrar. De som laddar ner och säljer vidare däremot ska sättas dit förstås. Men inte fansen.

Internet och musik handlar inte bara om fildelning som man kan tro av de diskussioner som förs. Det handlar om modern teknik som ska användas och skapa nya möjligheter för artister och skapare av konst och musik. Det är min take på det här.

Anonym sa...

Jo, du gumman.
Att tvingas titta på när man blir bestulen är ju rån, av barn och fyllehundar får man sanningen, som man säger.
Men det kan ju vara värre än så.
Det beskrivs ju även som "intrång" och kränkning av annans privata sfär - vad sägs om att trappa upp det till våldtäkt?

Mary X Jensen sa...

Proportioner gubben lilla. Proportioner, distans och perspektiv ;-)