måndag 17 november 2008

Lyssna nu på rätt grupp ministern...

Beatrice Ask menar att det är bra med debatt och att det nu finns en liten grupp som hörs mycket. Jag antar att hon menar ifpi och lobbyn kring denna - det är en liten grupp det. De som är emot IPRED lagen är en stor grupp och det är dem man bör lyssna på som en klok politiker...

Niklas Lundblad skriver så här:

"Som justitieminister är man också fokus för extrema lobbyinsatser. Och ingenting är mer värdefullt än en justitieminister som publikt förmår avfärda dessa lobbyinsatser på ett sätt som minskar lobbyisternas makt. Det är en rättssäkerhetsfråga. Därför är det bra när en justitieminister avfärdar en grupp med orden “[det är] en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket”. Det skapar den distans mellan justitiedepartementet och lobbyn som behövs.

Det är bara det att i dagens SvD är det fel grupp som utpekas som liten.

Det är inte en åsikt. Det är ett konstaterande. Den grupp som förespråkar en skärpt lagstiftning och hårdare övervakning av upphovsrätten är just “en liten grupp som är engagerad och hörs mycket”. Den riktigt stora massan, de miljoner som fildelar, de tiotusentals som gått med i Facebookgruppen “Stoppa IPRED” och alla som dagligen bloggar, skriver insändare, debatterar och diskuterar är i majoritet."

Som jag skrev tidigare idag: Hoppas att det inte bara hör utan att det lyssnas också. Det är nog inte genom att förbjuda fildelning som upphovsmän skyddar sina intäkter. Förmodligen tvärtom, det kan bli väldigt tyst för dem när publiken gått hem och de står ensamma kvar och undrar - men jag då? Vi andra är på internet.

Emma påminner om att det inte är nödvändigt att införa IPRED-lagen, det är inget måste. Blogge funderar över varför just borgerliga politiker är så förtjusta i restriktioner av det här slaget. Louisp påpekar att det på Facebook finns fler än 40.000 emot lagen och 5 som är för, om man kollar i grupperna där. Kanske att det säger något? Tänk själva nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

De svar jag har fått på mina mail, indikerar att de inte har lyssnat på ett ord. Det verkar som att de svarar på någon annans mail som också handlar om IPRED, eller i bästa fall ett standardsvar. Jag har hittills inte fått ett enda svar som behandlar det jag skriver.

I åtminstone två fall är jag ganska säker på att mottagaren har en regel i sitt mailprogram som genererar svar automatiskt, eller så har vi nattaktiva riksdagsledamöter som svarar extremt snabbt. I ett fall håller mottagaren med mig om något som jag inte har skrivit.

Maria Ljungdahl sa...

Fick just en länk till en amerikansk nyhetssida genom en musikvetarlista:

"Nesson argues that the Digital Theft Deterrence and Copyright Damages Improvement Act of 1999 is unconstitutional because it effectively lets a private group - the Recording Industry Association of America, or RIAA - carry out civil enforcement of a criminal law."

länk till artikeln i Anniston Star

Finns också rätt mycket intressanta saker att läsa om hur man tänker i USA om fildelningsfrågan och alternativen på EFF:s sida (Electronic Frontier Foundation). Till exempel detta.

Anonym sa...

Nesson argues that the Digital Theft Deterrence and Copyright Damages Improvement Act of 1999 is unconstitutional because it effectively lets a private group - the Recording Industry Association of America, or RIAA - carry out civil enforcement of a criminal law


Brrrrrrrr får rysningar vid tanken hur ett sådant scenario skulle kunna utvecklas under en 30 års period.

Inte alls en trevlig bild.

Anonym sa...

polisen outsourca som migrationsverket (am bolag)
6% lösta brott (3 per polisman och år)