onsdag 12 november 2008

Låt oss skrämma dem med satan...

Mycket får man höra från socialdemokraterna. På senare tid så har de backat lite i popularitet och istället för att satsa på att verkligen visa på att det finns en ljus framtid så passar man på att skrämma in medborgarna i hägnaden med hjälp av satan. Är inte det helt otroligt? Sanna Rayman gör ett lysande inlägg om saken på SvDs ledarblogg.

Hos Pär Henriksson hittar jag följande citat som Mona Sahlin uttryck i Ekot:

"Det är bara ett uttryck för hur misslyckad och satanisk som regeringens så kallade arbetslinje är. Färre omfattas. Färre har råd. Färre får en rimlig nivå. Färre får del av aktiva åtgärder. Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt."

Jag säger som Pär, vad menar hon? Är det 80 procent av lönen med A-kassa som är en rimlig nivå eller är det att ha full lön på ett jobb? Är A-kassa en aktiv åtgärd? Nog kan man väl tänka sig att det är mer aktivt att få hjälp och stöd att skaffa sig nytt jobb, komplettera sin utbildning så att man ökar sina chanser. Ibland får man för sig att det här landet står och faller med A-kassan.

Men Mona då, det är Ulvskog som säger såna saker och kallar det statskupp när borgerligheten vinner valet. Sen lovar kanskeregeringskompisen Ohly att man ska höja skatterna för låg- och medelinkomsttagarna för välfärdens skull. De vill det menar han. Det är rent av en valvinnande fråga för alla som tjänar över 17.000 kronor i månaden. Tjenare säger jag. Lycka till med samarbetet.

Med tanke på det fokus som finns på att höja A-kassan så kan man undra lite hur det egentligen förhåller sig. Det är färre som går på A-kassa idag än för ett år sedan och det beror på att de har jobb. Och jag frågade igår om det är jobb- eller A-kassekön man helst vill stå i. Därmed inte sagt att den som råkar riktigt illa ut inte ska ha stöd. Men nog finns det andra möjligheter i synnerhet i storstäder, än att skrämma upp människor och locka in dem i en fålla av falsk trygghet med A-kassa.

Uppdat: Hoppsan då. Anna Sjödin talar om internt skräckvälde hon också. Har inte Halloween passerat?

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Klockrent Mary! Klockrent inlägg...

jenku sa...

Det blir nog snart fler som går på a-kassa igen. Minskningen berodde nog mer på högkonjunktur än något annat.
Men faktum kvarstår att a-kassan är en försäkring som ska ge trygghet vid tillfällig arbetslöshet. Det gör den inte. 70% får aldrig 80% av sin lön och skulle således inte klara sig på 11000:-/mån. Det finns ju några stackars Stockholmare som har mer än så bara i hyra...

Anonym sa...

Inte så klockrent. Det är ju otroligt hur högern väljer att märka ord. Mona Sahlin väljer naturligtvis ett saftigt ordval för att få publicitet. Det är inte alltid försvarbart att göra så, men i det här fallet tror jag att så gott som alla fattar vad hon menar och speciellt unga människor reagerar nog inte nämnvärt. Satanistisk är naturligtvis än metafor, även om den väl är sådär.

"Är det 80 procent av lönen med A-kassa som är en rimlig nivå eller är det att ha full lön på ett jobb? Är A-kassa en aktiv åtgärd? Nog kan man väl tänka sig att det är mer aktivt att få hjälp och stöd att skaffa sig nytt jobb, komplettera sin utbildning så att man ökar sina chanser."

Självklart väljer alla full lön, men man är väl arbetslös just för att man för tillfället inte hittar ett jobb och då tror jag att de flesta väljer högre ersättning än lägre. Att slå på de arbetslösa skapar inte fler jobb.

Sen så stämmer ju inte snacket om aktiva åtgärder. Visst har regeringen satsat lite småslantar nyligen, men det är ju ingenting jämfört med de kraftiga nedskärningar som gjorts av t.ex. komvux och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringen sänker arbetslösas ersättning och förhindrar vidareutbildning. Frågan är om det inte fan i mig är satanistiskt ändå?

Mary X Jensen sa...

Nklas det är nog inte bara högern som märker ord.

Jag tycker att man har gjort klart att man ska agera när tid är, men ännu vet vi inte ens vad som behövs?

Det där med nedmontering av KOMVUX är felaktigt. Man kan plugga in jsälv och tentera av faktiskt. Det är inte särskilt svårt. Den som int har komplett gymnasium får för det mesta läsa på KOMVUX, begränsningen som man gjort är att gymnasister som nyss slutat plugget läser upp sina betyg på KOMVUX. Det kan man väl ifrågasätta ändå.

Arbetsmarknadsutbildningarna sen. den storsatsning man gjorde på att utbilda exempelvis PC och nätverkstekniker man gjorde i örra lågkonjunkturen var inte många som fick jobb efter.

Vad jag tror är att man ska stötta arbetsgivare så att de anställer fler.

Det är så mycket som blivit fel med A-kassan man ska inte glömma det heller. Säsongsjobabre som åker skidor i Alperna och tar ströjobb under säsonger och liknande som vi sett exempel på. Sån´t drar ned trovärdigheten för systemen.

Anonym sa...

De sjukskrivna, de arbetslösa har redan sett satan i alliansens politik så inte tror jag de blev skrämda.

albin

Mary X Jensen sa...

Albin - jag är tillräckligt gammal för att ha sett en hel del.

Dessutom har jag varit i kontakt med människor som varit både arbetslösa och mycket sjuka. Vad jag kan se och hör är att det nu finns många som får nya möjligheter som de inte haft förut.

Det finns plötsligt kombinationsmöjligheter som att vara sjukpensionär och ändå få möjlighet att arbeta efter sin förmåga eller studera. Det fick man inte göra förut. Det är väl om något en bra sak att man kan få mer stimulans och ett bättre liv.

För den som verkligen inte har arbetsförmåga finns det ingen gräns enligt Cristina Husmark. Det har hon uttryckligen sagt.

Jag har en nära bekant som haft lungcancer och stroke men som nu är på benen och jobbar deltid igen. Hon har fått förlängd sjukförsäkring och det talas senare om någon slags pension. Dt har inte varit några konstigheter med den saken.

Det finns naturligtvis alltid skräckexempel, men det är inget nytt och har inte direkt att göra med vilken regeringen det är.

Jag tycker att man ska sluta skrämams och försöka vara lite konstruktiv i stället.