lördag 22 november 2008

Idag kunde jag ha fildelat på 10 olika IP-nummer...

Min väg till centrum kantas av ett husområde. Vid minst tio olika tillfällen när jag gick där idag så pep det i min nya mobiltelefon. Hej - här finns det ett nätverk, vill du koppla upp dig?

Nu är jag inte någon fildelare av rang precis. Men om jag hade velat så hade jag alltså kunnat stå utanför på gångvägen och fildelat på 10 andra personers IP-nummer! Enligt IPRED-lagen skulle då ifpi kunna skicka skadeståndsbrev hem till dessa helt oskyldiga personer. De betalar förvisso abonnemanget, men det går inte att säga vem som använt nätet. Det kan vara vem som helst. Tänk hyreshus.

Är det rätt? Vad tycker justitieministern? Blir IPRED en bra lag?

Att lyssna betyder inte att komma överens menar vår justitieminister Beatrice Ask i ytterligare ett inlägg i Aftonbladet. När man hör hennes argument så inser man att hon fastnat i fel dike, det är nästan så att jag tycker att det är sorgligt.

Att efter detta kunskapslyft som har pågått under så lång tid om hur internet fungerar, hur ungdomar fungerar, hur moderna affärsmodeller kan skapas, hur många artister som är emot sanktionslagen är det fullständigt ofattbart att det fortfarande handlar om "att upphovsmännen" ska få betalt för sitt arbete och därför måste vi sätta dit alla som fildelar. Just detta är ingen som heller sätter sig emot, att man ska få betalt alltså.

Men det är klart att om man som artist får en Kalle Ankakalkyl presenterad och ser hur mycket intäkter man går miste om på grund av fildelning så är det klart att man går "bananas". Det skulle nog vem som helst göra.

Men internet fungerar nu inte så som man tror, det är en bärare av information. Karl Sigfrid säger till Metro att det vore bra om man tar fasta på kommersiellt bruk i lagen och inte sätter dit alla. Han tillhör liksom jag internetgenerationen, den har alltså inte med ålder att göra utan mer med medvetenhet.

Jag tycker att folkpartisten Madeleine Sjöstedt har beskrivit så bra vad det handlar om.
"Regeringen måste vänta med det lagförslag om fildelning som den nu förbereder och sätta igång en djupare diskussion. Utgångspunkten ska inte vara hur man kan förhindra fildelning, utan hur man kan skapa en lagstiftning som både gynnar den kulturexplosion som fildelningen innebär, samtidigt som man skyddar upphovsmännens intressen."

Det är framåtriktat, det är klokt och det är precis vad man önskade att lagstiftarna skulle säga till ifpi-anhängarna. Stopp och belägg nu - vi måste titta på vad de här betyder. Inte bara på att kortsiktigt sätta dit en hel ungdomsgeneration. Var är kulturministern?

Har varken justitieministern eller någon annan av lagstiftarna begripit att fildelning är en stor del i försäljningen? Det är på nätet vi är nuförtiden, vi som är lite framtidsinriktade. Vi gör lite olika saker där för alldel, jag fildelar till exempel inte själv, överhuvudtaget. Men jag vill höja den här diskussionen till det det handlar om. Inetrnet och möjligheterna, inte begränsningarna. Känns så gammalmodigt.

Självklart ska upphovsmän ha betalt för sina alster - men på vilket sätt? Det kan ju inte ske på ett sätt som är fullständigt galet för alla andra. Karl Sigfrid funderar lite över ändlägena hos vissa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

internetgenerationen är inte åldersrelaterad det är sant

endast 5 % av svenskarna bloggar

en tredjedel är inte nätanslutna alls

2 miljoner står utanför

nätanvändningen är inte en generationsfråga (utom för de allra allra äldsta) utan en klassfråga

Anonym sa...

Bara det faktum att staten inför ett flertal lagar som så uppenbart strider mot rättsäkerheten samt i förekommande fall även grundlagen/regeringsformen, är väldigt illavarslande.

Vilken bild har regering&riksdag av ett framtida sverige, vad är visionen?
Förhållandet medborgare-stat, polarisation/integration av människor etc. samt vad har mest tyngd, utländska eller inhemska intressen?

btw, fick du reda på hur ifpi får reda på de misstänktas IP-nummer?

Anonym sa...

Själv passade jag på när dem delade ut "LA Fonera" gratis.
Det är en wifi comunity typ.
Där du delar lite av din bandbredd emot att få tillgång till resten av världens routrar. Vem och från vilket land den kommer som fildelar på min lina har jag ingen aning om.
Wiki länk
http://wiki.fon.com/wiki/Main_Page

Mvh

Anonym sa...

Jag får mer och mer känslan av att sittande regering är så resultatinriktade att man skjuter från höften i hopp om att träffa något. Att skam går på torra land iochmed IPRED, förstår ju vem som helst som inte har Gríma Ormtunga som rådgivare.

Samma känsla fick man i FRA debatten. När lagen började nagelfaras så såg den inte alls så bra ut som den gjorde om man nöjde sig med att läsa ingressen.

Har det blivit för jobbigt att vara politiker?

/Smen

Anonym sa...

Maria Ljungdahl La ett inlägg ang det i posten nedan.
Stora journalistpriset och nedladdning...

Ipred är förlegad. liksom is-försäljarna som fanns förr.
Det är ingen som stjäl nåns något. det är bara framtiden som kört om dem i loyden. Men profitörerna vill väl vrida ur sista kronan av kreaktörernas arbete och innan den "nya generationen kreaktörer som kommer ge ut sina alster gratis för att bli kända och tjäna på sitt arbete på andra sätt. Så får vi dras med dem här profitörerna. men lagen kommer bli förlegad fort då en pararell musik scen med allt gratis redan finns så som myspace etc.
Där är profitörerna redan obsolita.
Så allt går till den som förtjänar det.

Unknown sa...

Får passa på och tjyv ladda dina demos nurå. =o)

Vet inte hur man ska få till det i ord. Men på någotvis är vi och Alla politiker på samma planet.

Då inte bara i den här frågan eller bundet till något särskilt parti.
Som om vi måste ta allt dom säger till oss....Vi har inte längre någon egen vilja utan ska bara lyda.

Mary X Jensen sa...

När jag säger att jag int efildelar så är min definition av fildelning att jag inte laddar ner musik och filmer och sånt för att spara undan. För övrigt så har jag exempelvis laddat ner och lagt upp Youtubegrejor här på bloggen osv. Säkert också gjort en del fel jag inte är medveten om. Det tror jag kan gälla för väldigt många.

Anonym sa...

Den här kanske ?
http://www.juridicum.su.se/iri/dawe/Personuppgiftslagen%20och%20kampen%20mot%20piratkopiering.htm