lördag 22 november 2008

Inte tror jag att vi avgör valet precis...

Expressen hade en kul artikel igår om den makt som vi politiska bloggare har. Nog för att jag tror att vi är opinionsbildare på olika sätt men därtill att vara så viktiga så att vi skulle avgöra valet är nog att tillskriva oss lite väl mycket. Men självklart så skapar det en viss oro hos den som vill ha makten över agendan. Tolkningsföreträdet är inte längre en självklarhet. Bloggar arbetar, liksom många ledarskribenter helt självständigt. Så den partiledning som drömmer om att använda bloggare får nog lov att fortsätta att drömma. Bloggare är inga skyltfönster där någon annan bestämmer vad som ska skyltas med.

Det intressanta med politiska bloggar är dock, trots de olika inriktningar vi har, de gemensamma värden vi finner i olika frågor. Där stöttar vi upp varandra med olika kunskaper och insikter och samtidigt i symbios med flera tidningsredaktioner. Bloggare ska inte särställas som en egen entitet enligt min mening - vi jobbar tillsammans, även med traditionell meda. Vi tycker inte alltid lika, det uppstår diskussioner, människor kan direkt kommentera vad som skrivs och tycks. Det blir en direktdemokrati i realtid. Dialog och interaktivitet. Många gillar det uppenbarligen är en slutsats vi kan dra eftersom vi har så många läsare.

I USA har man kommit längre och vill ge enskilda bloggare lika stor uppmärksamhet som skribenterna på en tidning. Moderaterna försöker jobba så, och de bjuder in bloggare på informationsmöten. Det är alltid trevligt att få information, som gammal journalist tycker jag förstås att det är självklart och vad man kan kräva. Nu väntar jag på att bloggare och journalister blir inbjudna till samma möten. Det duger bra med sedvanlig presskonferens och den dagen bloggare får presspass till riksdagen börjar det bli riktigt intressant. En blogg är ett publiceringverktyg och det ska man vara tydlig med.

Tio bloggar blev omskrivna som särskilt viktiga i Expressen, bland annat var denna blogg med. Det intressanta med oss är att vi representerar helt olika ingångar i samhället, men vi smaarbetarändå och det blir bredd och det blir tryck. En av anledningarna är nog vår självständighet gentemot andra. Visst gillar man och annat inte.


Tre på topp svarar på tre frågor

Expressens lista - saknar länkar hos dem så de kommer här:

1) Henrik Alexandersson - tycker att man kan se saker på olika sätt. Jag håller med.
2) Opassande - Emma är vår allas katalysator på något sätt, också hon piratpartist
3) Rick Falkvinge - Piratpartiets ledare, den partiledare i Sverige som har mest koll på internet ochs tändigt är närvarande där.
4) Mark Klamberg - Folkpartisten med rejäl koll på juridikn, mycket lärorikt
5) SvD – Ledarredaktionens blogg (SvDs redaktion rules överhuvudtaget)
6) Minamoderatakarameller (alltså min blogg - Mary Jensen)
7) Svensson - rötterna i Stenungsund liksom min man har
8) Jinges web och fotoblogg - Jinge är Jinge
9) Politikerbloggen - TV4, verkar ha tappat intresset för politikerskvaller, synd
10) Blogge Bloggelito - regeringsblogg, här är det drag, okonventionellt med en jäkla skärpa.

Det är roligt att samköra med er alla - Tack ska ni ha. Nu kom den här listan till genom Twinglys rapport efter den stora FRA-debatten och då var just vi ovan särskilt i farten och länkade mycket till varandra så slutsatsen kanske ska tas med en nypa salt Det finns många andra bloggar som är minst lika intressanta och större också för den delen. Dick Erixon till exempel. Carl Bildt, Gunnar Hökmark, Karl Sigfrid, med många många fler. Jag har inte glömt någon alls, men det blir för mycket att rabbla upp här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låt oss hoppas att det politiska system vi ändå har, var och en må tycka det är bra eller dåligt, ändå fungerar och att några få högljudda bloggare inte tillåts kortsluta det demokratiska systemet.
"Bloggmaffian" är högröstad men är den representativ för fler än sig själv? Helt klart är att ingen valt dem att representera någon!

Mary X Jensen sa...

Nåja Gubben - du är en del av det här själv.

Jag tror att det är br amed bloggar, att kallas för bloggmaffia är väl ändå att ta i.

Jag är journalist och betraktar det här som min egen möjlighet att skriva kommentarer utan att ha den dyra kostnaden för distribution och annat som är förknippat med papperstidningar. Dessutom bestämmer jag min egen agenda... Det är bra,

Anonym sa...

Nu önskar man ju bara att det kunde leda till lite mer faktisk direktdemokrati. Visst är det bra att prata, men det är ännu bättre att besluta. Att vi har den första rättigheten är nog fint men att vi inte har den andra är inte lika bra.

Jinge sa...

Mary: ”Nu kom den här listan till genom Twinglys rapport efter den stora FRA-debatten och då var just vi ovan särskilt i farten och länkade mycket till varandra så slutsatsen kanske ska tas med en nypa salt”

Det blev lite omkastningar i listan, men det är helt i sin ordning. FRA-lagen är en i högsta grad politisk lag så det är inga konstigheter med det.

F.ö. delar jag din uppfattning som du antyder om den tvärpolitiska enigheten. Men det är egentligen ingen nyhet, skulle vi övergå till att diskutera ”utanförskapet” så skulle enigheten brista tvärt.. :-)

Mary X Jensen sa...

Ja, men det skulle nog inte bli mindre rulle för det Jinge ;-), om vi var oeniga menade jag.

Twingly hade en lista från juni när lagen togs me dbulelr och bång. Då var jag inte ens med, trots att jag var synenrligen aktiv. Så som sagt en nypa salt ska man ta allt med.