söndag 16 november 2008

Ja, Maud det är många som är väldigt pigga...

Maud Olofsson kan tänka sig höjd pensionsålder. Det är absolut så att många vill jobba längre för att de orkar och har lust. Men arbetsmarknaden har inte hängt med där riktigt. På Ericsson styr man bort de som är 35 med erbjudande om avgångsvederlag för att lämna utrymme för yngre personal. Statistiken säger att annars blir det fel i företagets ålderspyramid. Den har fått gå före kompetens och erfarenhet. På Posten när jag arbetade där var 58+ en specialgrupp som fick erbjudanden om att gå i pension.

Grejen är nog inte att pensionsåldern ska höjas utan att man ska arbeta hårt för en mindre åldersfixerad arbetsmarknad. Arbeta för en attitydförändring och slå sönder denna fixering vid åldersgrupperingar som tycks slagen i sten. Som det nu är så står de både yngre och äldre emot varandra på arbetsmarknaden och det är bara de som är mittemellan som får jobb. De ska samtidigt ta hand om familj och göra karriär och betala av på studielånen och blir allmänt utslitna mella alla dessa krav. Kombintionen av olika livssituationer är det optimala.

Många som är 65 behöver sin pension, de har slitit hårt. Men andra som är piggare och vill jobba borde kunna få göra det också och bli betraktade som den tillgång de är och inte plötsligt bli erbjudna att gå ut med grannens hund som sysselsättning. Nej, mer respekt för individer på arbetsmarknaden oavsett ålder.

Vad gör man åt det då? Jag vet inte. Jag skrev en artikel om detta i Expressen härförleden. Rubriken är inte min dock -och jag anser inte att SMS-ungdomar är fel då jag själv är en hängiven användare av all teknik. Men läs resten av artikeln och ta gärna del av kommentarerna. De brukar vara det mest intressanta.

(intressant)

Göran Pettersson (m) tycker till också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Där får man väl säga att äldreomsorgen föregår med gott exempel då, för på mitt jobb har vi iaf haft vikarier som tangerat på 70-strecket. Vad det beror på låter jag vara osagt, men jag tycker att det måste kännas konstigt

(själv kan jag tänka mig att ha pension i ett år eller två redan nu)

däremot tyckte jag att jobbet som usas president kanske skulle gå till någon som inte passerat 70, så lite åldersfascist är jag nog ;)

Anonym sa...

Maud Olofsson pratar strunt, som vanligt. Gamla människors produktivitet är nämligen försumbar. Där finns ingen besparing att hämta.

Ut med Centern och Kristdemokraterna ur Riksdagen!

Anonym sa...

Flexibelt bör det vara men kanske OM alla bonusgubbarna och riksdagsmän/kvinnor också skall börja jobba och inte lyfta bidrag från oss andra.
Elina
blogg.iniskogen.se

Anonym sa...

Så länge det går ett hårt streck som heter pension vid 65 kan jag absolut förstå att företag inte vill anställa folk som börjar närma sig 60, så att luckra upp pensionsåldern borde vara ett sätt att komma tillrätta med den "diskrimineringen" också.

Sen går ju utvecklingen framåt även vad gäller hälsa och läkekonst. De som föds idag kan förvänta sig att leva ett par - tre decennier längre än de som dör idag. Hur hög var Sveriges medellivslängd när det bestämdes att pensionsåldern ska vara 65, och hur hög är den idag?

Jag hoppas verkligen att den skillnaden i livstid inte ska tillbringas som ett paket på långvården ...

Anonym sa...

Något kan man fortsätta förundra sig över politikers okunnighet. För, trots snurren till politiker som i många läger inte ens visste, kanske inte ens vet, att FRA-lagen begränsar det öppna mandat till avlyssning som signalspaningslagen givit FRA från 1942 fram tills FRA-lagen togs,verkar okunskapen vara högre spridd och mer allomfattande än vad man borde haft rätt att kräva av politiker i riksdag och regering....
MEN det är inte så att pensionsåldern är fast fixerad. De som är aktiva, vill och kan får jobba längre än pensionsålderns 65 år. För andra som är utslitna, sjuka eller skadade eller 'bara' inte orkar i sitt nuvarande jobb, finns möjligheten att gå i pension före 65 års ålder med eller utan det som förr kallades sjukpension.
Hur vore det om vi krävde av våra politiker att de åtminstone kollade upp de lagar som de själva varit med under årens lopp att rösta på i riksdagen som riksdagen tagit? Alltför svårt :-)