tisdag 4 november 2008

FRA-lagen - denna smutsprick...

(Aftonbladet)

Uppdatering: Nu är det väl dags att någon talar ut om det här på allvar och inte bara kastar ur sig någon mening hit och dit. Den gamla lgen från i soras träder förvisso i kraft den 1 januari(varför?) Ingvar Åkesson, FRA-chefen har uttalat sig i tidningen RoD och menar att man kommer at missa en hel del information. Jag har fått en känsla av att artikeln är ändrad sedan jag läste den i morse då jag uppfattade honom som betydligt mer kritisk än vad som framgår av det som står där nu. Men jag kan ha fel...

Nejröstaren Camilla inte glad:
"... det är olyckligt att lagen börjar gälla utan att de 15 punkterna som ska stärka privatpersoners integritet finns med från början.
– Det har ett stort symbolvärde och riskerar att riva upp gamla sår, säger hon. Jag hade hoppats att hela lagen kunde läggas på is tills tilläggen var klara, men det är tydligen konstitutionellt krångligt när lagen redan är antagen."


Det vore väl bra om någon i regeringen förklarade detta i så fall för oss som är upprörda över ordningen. Det finns former för alla typer av beslut och de kanske inte är kända av alla. Men om det är som försvarsministern nämnde igår att vi har "en relation till andra länder som vi inte ska riskera att undergräva" och det betyder att lyssna på främmande makts underrättelsetjänst betyder mer än att lyssna på vad landets folk tycker är det för bedrövligt.


Gårdagens artikel:
Jag vaknade av Ekot där man talar om att FRA-lagen kommer att gälla från den 1 januari utan att de tillägg som alliansen under pompa och ståt kommit överens om finns med. Behöver jag säga att det kändes som att få en snyting. Nu vet jag inte exakt vad det hela handlar om, det mesta är inte vad det ser ut att vara. Om det möjligen handlar om att man tycker att det ska hinnas med att få till det lilla extra innan kablarna är inkopplade kanske? Arbetet lär väl behöva påbörjas av nätoperatörerna och det är kanske det som är meningen.

Jag kan inte påstå att det här imponerar alls. Rent av är det obegripligt men kanske är det sanningen om det hela det Försvarsminister Tolgfors uttalar i SvD:

– Vad som ska göras är avdömt av alliansen gemensamt. Detta ingår inte i det. Skälet är framför allt att vi har en relation till andra länder som vi inte ska riskera att undergräva.

Tidigare har argumenten varit annorlunda från det hållet. Då har det varit att skydda landet mot hot, grabbarna i Afghanistan och liknande. Men aldrig har försvarsministern varit så tydlig som nu. Det är naturligtvis en riktigt pinsam situation om det är så att man skrivit på något som inte borde blivit påskrivet alls. Det borde väl ändå gå att komma ur det hela kan man tycka. Avtal är dock kniviga saker och vem vet vi kanske blir stämda på hela BNP om vi bryter mot det hela. Så även regeringen kan vara lurad. Det är mycket prestige på gång nu kan man förstå. För några riktigt vettiga skäl utöver ovan nämnda från Tolgfors har vi inte tidigare fått. Nu vill jag inte påstå att det är särskilt vettigt det han säger, men det är en förklaring till den rävsax som alla tycks sitta i. Den har varit på tapeten tidigare men aldrig uttalats tydligt från regeringens håll. Man undrar om det finns några planer att komma ur det här. Men det kan väl aldrig vara lyckligt att försvaga vår egen rättstat menar Klamberg.

Även om försvarsministern nu har sagt sitt igen så verkar det dock finnas vissa tvivel inom alliansen. Nu vill Centern kolla upp FRAs verksamhet bakåt i tiden. Folkpartisterna är inte heller helt nöjda vad jag förstår. Vilken soppa det här är.

Det finns bara en sak att göra nu då och det är att se till att den privata trafik och kommunikation vi genererar passerar på annat sätt. Postverket kan få sig ett uppsving kanske. Men tekniken brukar hjälpa oss och leda framåt. Kryptering, nya möjligheter, finns det såna? Vad kan man göra för att skydda sin integritet? Dra ur sladdarna som min gamle granne har gjort och återgå till samtal över staketet.


(SvD)

Många andra har åsikter förstås: SR, Satmaran, Opassande, Jinge, Politruck, Mitt i steget, Equiliberal Drottningsylt ,Joshen, Farmor Gun, Motpol, PL&C , Lars-Eric

För övrigt anser jag att FRA-lagen borde rivas upp…

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har till nyår på oss att själva riva Fra.

Tydligt är att regeringen är lögnare och tjuvar.

Anonym sa...

Jag satt och funderade på om det inte kan vara så här.

FRA har ju ägnat sig åt avlyssning under lång tid. Nu vill de dramatiskt ha större makt och politikerna böjer sig hur lätt som helst och saknar helt argument. Kan det vara så att argumenet är att FRA har saker på dem och kör med utpressning?

Läste något om en fransk underättelsechef som nu stäms av Sarkotzky (stavning) för att han har gett ut en bok om massa hemligheter de franska politikerna hade. Men, den franska underättelsetjänsten kartlade alltså de egna politikerna. Kan FRA ha gjort det samma i Sverige?

Jan Andersen sa...

Helt utan för topic: Ja, jag kännar Ragnar särdeles bra.

/Jan

Mary X Jensen sa...

Jan ;-)

Anonym sa...

Givetvis kan det vara svårt att dra ut kabeln, det enda man kan göra är att minimera intresset för ens egna trafik.
D.v.s. gå på urtråkiga sidor bara.
Kanske banken, dn, nån ev. speluppdatering om det inte är ett våldsspel. Det ska vara så att dom gäspar käkarna ur led om dom skulle kolla igenom en eventuell logg.
Eller så får man alla att syssla med civil olydnad och får alla att gå in på politiskt provocerande sidor från båda hållen på skalan, laddar ner en massa filer m.m.
För vad ska dom göra då?
Registrera hela befolkningen som ett hot mot rikets säkerhet?
Förresten. Politiker har ju alltid varit intressant av Must och Säpo, då såna saker som mänskliga rättigheter oavsett parti har ansetts som farligt.
/Daniel A.

Lars-Erick Forsgren sa...

Maktens perspektiv eller folkets:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/mste-vi-frbli-skdare-i-demokratipjsen.html

F.ö. inte är det en nyhet att lagen träder ikraft 1 jan. Men en viktig påminnelse. Bl a om maktens arrogans.
Och Tolgfors är ju för komisk. Men på fel plats, verkligheten är inte en komedi, den bara verkar så...

Att utreda FRA bakåt kan vara bra, men är inte mest aktuellt nu. Nu bör alla goda krafter kräva att ikraftträdandet stoppas tills alla tillägg utretts o retts ut.
Det är en anständighetsfråga.
Maila Tolgfors o Reinfeldt direkt (dvs det hamnar hos deras underhuggare,men ändå). Maila alla politiker ni råkar känna. Eller känner till.

Och be "de sex" interna kritikerna i fp att begära detsamma.
Rädda vad som räddas kan.

Sedan får vi ta "resten" genom att stödja Camilla Lindbergs Integritetsbalk.

Anonym sa...

Priset på svineriet från regeringen måste höjas!

Anonym sa...

nya möjligheter, finns det såna?

Javisst, inte ens direkt nytt. En ganska sympatiskt lösning också: Bidra med bandbredd till dina medmänniskor. Då går det nämligen inte att skilja på vad som är din kommunikation och vad som är kommunikation som bara passerar din dator. Enklast gör du detta genom att installera TOR och köra den som exit-nod. Då hjälper du inte bara till med bandbredd, då hjälper du både dig själv och dina medmänniskor att kunna kommunicera både krypterat och anonymt. Har du en router som du kan installera OpenWRT på så kan du köra TOR direkt i den och kan lämna dina vanliga datorer som de är. Jag gissar att det bara är en tidsfråga innan routrar har TOR installerat direkt från fabrik. Återförsäljare har idag ett visst "fönster" att kunna tjäna pengar på installation av TOR på routern, typ. för 50 spänn så installerar vi ett extra skydd åt dig.

Det är dock fördjävligt att det skall behövas, för det är ett bevis på att vi inte längre lever i en rättsstat.

- Ture W.

Jay sa...

Någon mer än jag som tänker: "Vad var det jag sa?" Vi konstaterade ju redan för länge sen att våra kära riksdagsledamöter (och vi) blev så jävla lurade!!!

Anonym sa...

Hur mycket skydd ger tjänster som dold.se och relakks.com
Om de hjälper så är ju 49 kr/mån ett billigt alternativ.

Anonym sa...

Det är inte så svårt att räkna ut hur intresserade regeringen kommer vara av att driva fram de 15 punkterna med ett bra innehåll när dom redan har den lag dom egentligen vill ha i "drift".

Det kommer bli rejält urvattnat och enda alternativet då blir att inte införa dessa punkter och ha kvar FRA 1.00 - precis enligt planen...

Långnäsa åt de 6 upprorskvinnorna och åt folket

Anonym sa...

AB: "River upp gamla sår"

Folkpartisten Camilla Lindberg, som röstade nej till signalspaningslagen i riksdagen, tycker det är olyckligt att lagen börjar gälla utan att de 15 punkterna som ska stärka privatpersoners integritet finns med från början.

– Det har ett stort symbolvärde och riskerar att riva upp gamla sår, säger hon. Jag hade hoppats att hela lagen kunde läggas på is tills tilläggen var klara, men det är tydligen konstitutionellt krångligt när lagen redan är antagen.


Lagen genomförs utan ändringar den 1 januari för att undvika problem med den svenska konstitutionen. Slutligen konstitutionen respekteras.

Skicka oss tillbaka blommorna nu!