tisdag 18 november 2008

Positivt att alternativ diskuteras...

Det är bra att politikerna nu visar färg och medger att IPRED behöver diskuteras i ett vidare perspektiv. Centern har tydligen tagit till sig hur fel det kan bli när man använder IP-nummer som identifierare av en person som fildelat. Ty IP-nummer är nu inte lika med personnummer som man kanske förenklat trott från början.

Det här att skapa lagar där människor själva ska behöva bevisa att de är oskyldiga känns inte riktigt med tiden på något sätt.

Fildelning behöver diskuteras på ett vidare plan än just enligt KalleAnkakalkyler där upphovsmännen blivit itutade att de förlorar så mycket pengar på fildelning. Christian har gjort en spaning på det där och det ser då ut som om musikindustrin går bättre än någonsin. Frågan är bara vad artisterna får av kakan. Det känns lite konstigt att ifpi skyller på kudnerna/fansen.

Jag har tidigare skrivit om att det finns all anledning att fundera över vad som händer om man inte är med på nätet och tar till vara de möjligheter som finns där i stället för att försöka begränsa dem vid fildelningsproblematiken. Det finns mer möjligheter än omöjligheter. Anders Mildner har idag också skrivit om detta och hänvisar även han till Kevin Kellys idéer kring hur man skapar mervärden.

Det är många som är emot IPRED och fildelningslag och det är inte bara för att de är skurkar som de gärna framställs som, det är för att de använder internet som sitt medium. Det finns över 40.000 människor i en Facebookgrupp som är emot IPRED. Jämför det md en del andra intressegrupper. Kolla sedan på den här länken och se hur många människor världen över som läser just den här lilla bloggen. Välkommen till internet!

Jag har dock god tilltro till Per Schlingmann när det kommer till kritan här och även till statsministern. De är moderna och har nog mer koll än vi tror. Hoppas jag alltså.


Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,


(Aftonbladet) (SvD)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka upphovsrättsinnehavare ska få rätt att bli Privatpoliser? Bara musikindustrin och Hollywood? Den stora porrindustrin måste ju rimligtvis få samma befogenheter!

Beatrice Ask och Alliansen (med Kristdemokraterna) stöder med andra ord helhjärtat porrindustrin!


/Erik S

Anonym sa...

jag tycker att man ska sänka priserna på filmer, musik och spel det är för dyrt.
sen borde dom som är artister få mer betalt för dom får ca 5 kr för varje cd som dom säljer fast Michael Jackson eller vad han heter har så stor att han bestämmer rätt så mycket.
Stoppa orsaken till varför så många laddar ner inte det omöjliga att stoppa för någon kommer att hitta en ny väg att ladda ner

Anonym sa...

Vi får se om det blir av, eller om det blir tomt prat alternativt en eventuell komplettering som gäller från ett år efter lagen infördes.

Och ang. din karta. Om det bara är en besökare från Mongoliet så ska du inte vara så stolt över att mongoler tittar på din sida, utan det finns en risk att det kommer från mig, och när jag väntade på meddelanden.
Ulan Bator är intressant fritt...
/Daniel A

Jerker Montelius sa...

Vi får se vems om får rätt om Per Schlingmann och statsministern. Hittills har de inte precis överträffat förväntningarna med FRA och IPRED.

Anonym sa...

Den reaktionära kristna högern KD är som vanligt helt snett ute här. "http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2058779.svd" (dock ej KDU)

Det är dom även i frågan om könsneutal äktenskapslagstiftning och var även när sexuell läggning skulle inkluderas i hetslagstiftningen för några år sen. Då hävdades hätskt "barnens bästa" samhällets förfall etc yada,yada, som huvudargument mot lagförändring.
Ska bli intressant att se om KD lyckas värnga till det så att deras paradnummmer "barnens bästa" även är tillämpligt i IPRED-frågan.
De försöken lär nog komma.. vänta bara..

/Bedrich

Leo sa...

Min kommentar till centern:


Jag sitter och läser om Ert nya förslag angående IPRED (
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=853172 ).

Så nu vill Ni i (c) förutom att ge privata intressebolag polisbefogenheter,
ge internetoperatörer rätt och skyldighet att lagra information om påstådda
brott?

Om man tittar i personuppgiftslagen så framgår det att uppgifter om
lagöverträdelser bara får hanteras av myndigheter.
Det här blir bara värre och värre, och ni trasslar bara in er mer och mer.

Det är väl bättre att direkt säga att möjligheten att få ut IP-adresser inte
ska finnas i förslaget, precis som en dom i EU-domstolen har öppnat för; och
därmed rädda rättssäkerheten och integriteten för de miljontals svenskar som
använder internet?

Det ska bli spännande att följa Ert förslag när det kommer mer information
om det.