tisdag 30 december 2008

Dagens humor från oppositionen...

"Sverige har starka offentliga finanser, långt bättre än de allra flesta andra västländer. Detta är ett resultat av den ansvarsfulla ekonomiska politik som våra tre partier drivit tillsammans under åtta år. "


Jo men visst... (har (s) förresten drivit ekonomisk politik med vänsterpartiet i åtta år?

Anders Borg heter finansministern, ni vet han som är med i moderaterna och regeringen och är den populäraste ministern just nu. Han är topprankad, även internationellt. Det känns tämligen lugnt att han har kollen på finanserna. Det är möjligt att allt inte kommer att vara precis som det varit framöver men det finns absolut beredskap. Anders Borg gillas av flera.

4 kommentarer:

Daniel sa...

Apropå Anders Borgs popularitet så finns det knappast någon anledning av bli så mycket lugnare av att han rankas högt av den internationella borgerliga finanselit som försatte oss alla i rådande elände med sin vanvettiga ekonomiska politik. Och tyvärr hjälper det inte heller Sveriges kommuner och landsting - tyvärr räddas inte tusentals jobb inom vården - av att Karolina Lassbo i Expressen tycker att Borg är så "välbyggd och ståtlig". Vad de behöver är inte ögongodis utan reda pengar. Det är bra att oppositionen har insett detta.

Mary X Jensen sa...

Nåväl, Anders Borg har trots allt gjort en hel del nytta som finansminister i Sverige. Kom int eoch säg annat. Inte minst så syns väl det på de opinionssiffror som hela tiden är i stigande för moderaterna där han anses vara en av de bärande. Anders Borg är en skicklig finansminister.

LeoB sa...

Är inte Anders Borg också en av dem som ligger bakom försämringarna i socialförsäkringingarna som vi nu snart ser effekten av? Många blir väl av med sin sjukpenning och tvingas söka socialbidrag? När var det detta skulle slå igenom fullt enligt FK? Slutet av året, eller?

Daniel sa...

Borg - skicklig? Du behagar skämta. Hans tid som finansminister har ju kantats av en lång rad allvarliga felbedömningar. Han började med att krascha a-kassan (vilket han nu påstår sig ångra), han missade helt den förestående bankkrisen (i våras anklagade han Östros för att svartmåla framtiden) och han misslyckades med garantisystemen och skällde istället på EU-kommissionen. Men den kanske värsta blundern var att han försatt chansen att bygga Sverige starkt inför krisen. Istället valde han att sänka skatterna för dem som redan hade det gott ställt. Vi socialdemokrater sade redan från början att det inte skulle ge fler jobb utan bara öka orättvisorna. Nu får vi medhåll från allt fler. Bland annat skrev Torsten Sandberg, före detta centerpartistisk planeringschef på miljö- och naturresursdepartementet, i gårdagens Skånska Dagbladet (ej på webben) att "minst hälften av ... jobbskatteavdraget har gått till den del av befolkningen som tjänar mest, till dem som redan har en god förankring på arbetsmarknaden", att "jobbskatteavdraget har i hela den gruppen snarast en negativ effekt på sysselsättningen", vilket "konjunkturrådets experter ... i januari 2008 varnade" för, samt att "när det gäller den stora gruppen arbetslösa finns det ... inget som tyder på att åtgärderna gett någon större positiv effekt. Det är nog så enkelt som att det saknas jobb att gå till. I det läget hjälper det inte att skattestimulera eller försämra." Sandberg rundar av med slutklämmen: "Pengarna [i det tredje steget av jobbskatteavdraget] borde ha använts till att stimulera företagande och jobb i Sverige, särskilt i småföretag och till offentligt ordnad sysselsättning."