onsdag 3 december 2008

Det är först när man öppnar sina ögon...

Det blir kanske inget IPRED-beslut i morgon. Det är bra, mycket bra i så fall. Det betyder att regeringen lyssnar på de olika aspekter som kommer fram lite här och var.

Det har blivit väldigt uppenbart att det finns flera sidor av det hela. Inte minst nu när ifpi och consortes har varit tydliga med att de tänker pröva lagen att gälla ALLA utan urskiljning. Danska antipiratbyrån har gått i bräschen och även uttryckt att de fått det besvärligare nu när människor förstått att IP-nummer inte alltid kan kopplas till specifik person och därför gör lite motstånd mot skadeståndskraven. Emma påminner om det äldre paret som åkte dit för att ha fildelat en gay-porrfilm fastän det knappast kan stava till fildelning.

Det krävs lite eftertanke och framförallt en processbeskrivning av händelseförloppet. Många helt oskyldiga kan drabbas. Är det något man vet så är det att med datorer blir det ofta fel. Det kommer att bli en himla massa onödigt trassel här.

Underhållningsindustrin borde kanske se över sina egna rutiner. En film som kommer ut på internet före premiären har med all säkerhet distribuerats av någon internt. Aldrig funderat på att sätta dit den personen rejält istället för de som tittar på filmen?

Filmskaparna som tänker bryta upp och flytta härifrån kan göra det. För ni har väl inte tänkt er att ni ska få statligt stöd för ert filmskapande från Sverige och svenska skattepengar då. Ni har redan fått mer än 25 miljoner för att skapa filmen som någon i er egen krets har spritt ut på internet. För någon annan möjlighet finns väl knappast? Och som sagt. Alla är kanske inte intresserade av era filmer eller sånger. Förhållandet kanske har ändrats sedan sist.

Marknaden kommer att fixa det här automatiskt, det finns redan lagar om upphovsrätt och det finns poliser, vi behöver inget mellanled. Marknaden grejar det här - det har den gjort förr.

Tillsvidare kan ni lyssna på en av mina trogna läsare på bloggen Mikeeessongs som bjuder på sin musik. Det är modernt och i tiden.


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Daniel sa...

"och enligt filmskaparna är det inte troligt att filmen kommer att gå runt ekonomiskt – trots internationella utmärkelser och distribution i över 50 länder."

haha det kanske innebär att filmen suger? 50 länder och ändå får de inte in sina pengar, det måste ju betyda att ingen tycker den är bra nog att lägga pengar på, för är det en film som är bra, DÅ ser man den på bio istället för framför datorn :D haha annars tycker jag du har helt rätt, det är självklart någon i deras egna led som gett ut filmen till någon. Nä de kan dra från Sverige så vi slipper slösa våra skattepengar på deras skitfilmer..

cnab sa...

Hej! Svensk Myndighetskontroll har hittat en bra tidningsartikel. Internet glömmer aldrig ...

http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1040875

Hans J sa...

@cnab:

Den artikeln förtjänar att läsas mycket noggrannt, ord för ord.

Den var saftig!

Anonym sa...

Så har statsministern i Dagens Eko kl 16.45 nu berättat att moderaterna är helt eniga om IPRED, privatpolislagen. Partipiskan har vinit, precis som den gjorde inför FRA-proppen den 17juni.

Mikeee sa...

Min julklapp kom tidigt i år.
Tack för länken!

:)