onsdag 3 december 2008

Hoppas att det blir ett NEJ...

Uppdatering: Anonym skriver: Så har statsministern i Dagens Eko kl 16.45 nu berättat att moderaterna är helt eniga om IPRED, privatpolislagen. Partipiskan har vinit, precis som den gjorde inför FRA-proppen den 17juni.

Då blir det spännande att se vad man kommit överens om då... Om partipiskan ven ännu en gång eller om man de facto kommit överens återstår väl att se nu. Jag hoppas förstås på det sista. Enligt statsministern har ingen partipiska varit framme och man har sett till att det inte ska handla om att jaga en hel ungdomsgeneration. Dessutom finns det en överenskommelse om att den som inte ställer sig bakom kvittar ut sig. Är det bra eller dåligt? Ingen aning faktiskt - vi vet inte heller vilka överenskommelser som gjorts. Det kanske till och med är bra?

Jaja, politik is the shit...

*******************
Det gläder mig att det diskuteras inom moderaterna om IPRED. Detta är en viktig fråga som bara måste stötas och blötas ordentligt. SvD har ändrat i rubriken och säger att moderaterna nu är överens. Vi får väl se hur det egentligen är.

Rent principiellt så kan jag tycka att det inte gör nå´t om man inte är överens om varenda fråga. Så har mitt äktenskap hållit och det är lyckligt för oss. Det handlar om respekt för den andre på något sätt. Att vara överens utåt och vara oense inåt blir nästan alltid sämre i längden. Jag antar att det finns moderater som tycker att det räckte med att bli ”överens” när det gällde FRA-lagen. Det skulle förvåna mig annars, för min bild av moderater är inte att de är några mähän precis.

Otyget menar att förändringarna handlar om kosmetika och säger så här ” Hur skulle det vara om man lät rättighetsinnehavarna gå till domstol med ip-adresserna, presentera sina bevis och om de var tillräckliga för att få ut ett namn så skickades stämningen ut direkt? Utan att rättighetsinnehavarna får reda på vem som står bakom ip-adressen förr än i rättssalen? Bara en tanke...”

Karin Pilsäter säger i sin tur till DN Att det är viktigt att informera att man inte ska betala om man får ett skadeståndskrav utan bestrida detta och låta domstol avgöra. Det låter bra. Men behöver vi någon annan lagstiftning då? Den som finns fungerar.

Christer Magister har funderat till kring fildelningen och är inte längre så övertygad om att IPRED är den enda rätta lösningen på problemet. Han säger ”Varför lägger de (artisterna - min not)inte kraften på att förbättra sina avtal med mediabolagen i stället? Är inte det bra mycket mer konstruktivt? Är det inte egentligen där felet ligger? Varför får vi inte tillgång till allt material? Varför kostar en ny skiva över 150 spänn, och varför går så liten del av det till artisten? Här måste finnas mycket att göra för att både pressa priserna och belöna kreatörerna högre!”

Humlan menar att den kulturskymning som skulle råda om lagen inte gick igenom bara är en dröm. Man kan inte ens köpa det man vill ha menar han. På grund av att skivbolagen sitter och bestämmer.

Jinge är trött på tjafset kring IPRED och kommer med en pragmatisk idé. Höj priset på bredbandet med en hundring och fördela den på artisterna. Det är alltid nå´t. Svensk Myndighetskontroll påminner om en artikel som skrevs för länge sen. Bloggen valet 2010 menar att det inte är så mycket att bråka om, utan släng lagen i papperskorgen bara.

Filmproducenten välkomnar svenska filmmakare till Barcelona, men de måste då skriva under på att det är OK med fildelning. Steve Lando tar upp biblioteksfunderingen igen. Där kostar det inget att flukta i böckerna – hur går det här ihop? Det finns anledning att gå några varv till med frågan den saken är klar. Det är föralldel bra att ibland begränsa frågor, men i det här fallet är det helt fel eftersom det finns så många dimensioner. Kulturbloggen skriver att den sittande regeringen är väl pigg på att skapa lagar som begränsar den personliga integriteten. Jag håller med så icke-socialdemokrat jag är.

Det finns redan lagar för upphovs- och immaterialrätt.

Läs även andra bloggares åsikter om politik, upphovsrätt, piratjägarlagen, IPRED, musikindustrin, regeringen, samhälle, moderaterna, Karl Sigfrid, internet, fildelning, alliansen, lagrådet, schlingmann

7 kommentarer:

Hans J sa...

"Moderaterna har enhälligt ställt sig bakom propositionen". Uttalande av Fredrik Reinfeldt.

Då SR rapporterar att övriga partier i alliansen redan tidigare ställt sig bakom propositionen så kan regeringen nu "lägga fram förslaget".

Beslutet är alltså redan taget!

Riksdagen bekräftar imorgon bara ett redan taget beslut om en ny lag. Vi - populasen - får inte ens se förslaget ännu.

Hans J sa...

Fel av mig:

Det är inte riksdagen som imorgon bekräftar beslutet. Det är regeringen som beslutar att lägga fram propositionen.

Men detta innebär att riksdagen senare kommer att enbart bekräfta ett redan fattat beslut.

Anonym sa...

Samma skit som FRA, bara färgbyte på kosmetikan för att det skall låta bra. Ja jag blir skitsur!
(inte på dig du bloggar bra.)

Mikael Persson sa...

Undra om regeringen vill vinna valet 2010? jag börjar tro att man verkligen inte vill det...

Bengt Svensson sa...

"Dessutom finns det en överenskommelse om att den som inte ställer sig bakom kvittar ut sig. Är det bra eller dåligt? Ingen aning faktiskt"

Men herregud, människa. Politiker har betalt för att sätta sig in i frågor och ta ställning, eftersom vanligt folk inte har tid ... inte för att folk är inkompetenta. Kvittningssystemet är tänkt som en sjukförsäkring ... ok, någon kan inte utföra sin uppgift exakt när det krävs ... vi ser till att skadan blir så liten som möjligt. Att använda kvittningssystemet på det här organiserade sättet är som att uppmana till massjukskrivning för att driva igenom politiska frågor!
BEDRÄGERI!

minata sa...

Fegisen i kvadrat när det gäller kvittning är piratmoderaten Karl Sigfrid. Jan Guillou underkände piratmoderatartikeln i januari om fri fildelning med bland annat integritetsargument. Du, Karl Sigfrid, piratmoderat, lät sig kvittas ut i första FRA-omröstningen, skrev Jan Guillou. Och vad hände 18:e juni. I ett pressmeddelande gick Karl Sigfrid, piratmoderat, ut i media och sa: jag röstar nej. Bassning av partiledaren. Och piratmoderaten Karl Sigfrid lät sig kvittas ut en andra gång och åkte hem och grina. Spännande att se vad han gör i IPREDlagen!

mjmadmax sa...

Visst är det underligt att sjukskrivna "Svenssons" jagas med ljus och lykta. Men i riksdagen är det helt ok att kvitta ut sig om man inte vill rösta som partiledningen säger.

Jag skulle gärna vilja ta ledigt de dagar då jag ska göra något jag inte vill.