fredag 26 december 2008

Han kanske är bra…

Nya SIFO-siffror visar att det går bra för Reinfeldt och moderaterna. Självklart måste man fundera över varför, det gör alla och vi analyserar. Lustigt nog så är det så att när det går bra då beror det på andra eller kringomständigheter. Finanskrisen gör att det går bra för Fredrik Reinfeldt säger man, inte att han själv som person är bra. Inte att han är duktig utan att han haft tur. Att han själv faktiskt är en bra statsminister - det uttalas inte för då kanske han kan bli övermodig och mallig. Lite så fungerar vi eller hur? Det är gruppen/kollektivet som utser sina gurusar och gullegrisar.

När det däremot går dåligt då blir det genast den enskildes fel. Då får man skylla sig själv. Som med Mona Sahlin. Allt är hennes fel, hur hon uttalar sig, hur hon klär sig, vilken frisyr hon har, vilka urusla kunskaper om ekonomi hon besitter, vilken dålig ledare hon är och liknande. Hon har nog sina fördelar på sitt sätt och framförallt är inte heller hon mer än en människa vilket vi så ofta bortser ifrån när det gäller ledare. Vi människor är rätt trista egentligen. Förutsägbara på något sätt. Vi gillar inte att ge beröm.

Självklart gläder jag mig med Reinfeldts framgångar. Men Mona Sahlins tillkortakommanden fastnar lite i halsen. Jag tror nämligen inte att det är hennes fel allting utan att det mer beror på politiken i sig att vänsterblocket backar. Vi vill inte ha bensinpriser på 29 kronor litern (exempel) eller en gammal kommunist (hur charmig han än kan vara på ytan) som minister. Vi vill inte ha skattehöjningar som stoppas in i ineffektiva organisationer eller en regering som vill skrämma in oss som får i skock och låtsas att de tar hand om allting bara vi sitter lugnt i båten. Visst tycker jag en hel del om socialdemokraternas partiledare men jag tycker att de personliga påhoppen är rätt onödiga.

Går det bra för någon beror det på någon annan, går det dåligt får man skylla sig själv. Det gäller att inte bli övermaga. Eller hur? Men jag tycker nog att Fredrik Reinfeldt kan sträcka på sig och le lite och kanske ta ett extra varv med dammsugaren. Det brukar behövas efter julstöket och alltid försvinner väl någon kalori och så kanske en och annan tanke kring att inte förstärka övervakningssamhället dyker upp också. Då skulle det bli lättare att bli en ”pratare” igen. Men på det stora hela så. För mig är Reinfeldt den bäste vi har just nu.

(Aftonbladet) (DN) (Dagen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

gsmurfen sa...

Håller med till viss del. Men jag skulle nog säga att en stor del av de (fniss) rödgrönas problem beror på just det Sahlinska ledarskapet. Hade hon varit en starkare ledare hade hon klarat av att hålla ihop samarbetet med (v) och (mp), utan eftergifter som ministerposter och ökat inflytande.

Jag tror säkert att hon är kompetent på sitt sätt, och att det finns roller som hon passar bra i. Men som partiledare är hon kanske inte det bästa valet?

Anonym sa...

Svenska folket har helt enkelt insett att det krävs en manisk städare som Reinfeldt för att städa upp efter sossarnas sista vanskötsel av Sverige!

Grattis till det ökade förtroendet, Fredde!

Rikard sa...

Hmm, det pratas tystare om de tre minsta partierna i riksdagen:

c 6,2 (+0,9)

fp 5,8 (-1,5)

kd 4,2 (-0,1)

Åker kd ut och fp fortsätter tappa så ser spelplanen något annorlunda ut.

Mary sa...

Ja du Rikard - det finns all anledning att fundera så. Tyvärr.

Kraxpelax sa...

Reinfelds uppgift är kanske inte alltför svår. Socialdemokratin. Vilket vimsande. Först går man samman med Vänsterpartiet för att Aldrig Samarbeta Med Sverigedemokraterna (hurra!), sedan går man samman med Miljöpartiet för att vinna mittenväljare, sedan vill man ha "blocköverskridande samarbete" baffatt stoppa Sverigedemokraterna (hurra!), sedan går man samman med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att det plötsligt blev Kris. Varför skall man rösta på ett sådant hattifnattparti?

- Peter Ingestad, Solna