Arbetsmarknadsminister Littorin blev nekad visum och fick snällt avsluta sin resa till Egypten vid landsgränsen. Färden fick gå någon annanstans. Det berodde enligt TT på att det inte duger med ministerpass och att visum skulle utfärdats i förväg. Mitt i julstressen kan man tänka sig att såna saker kan hända. Man kollar inte all formalia innan man reser, man har bråttom, man drar iväg. Det är mänskligt. Jag hoppas innerligt att resan till annan ort blev trevlig för ministern med följe.
Men, men. Det ger trots allt en liten vink om hur det kan vara vid landsgränserna. När FRA börjar kolla och säljer uppgifterna om oss vidare till andra länder så kan det där hända vem som helst egentligen. För att vi inte tycker att det är så farligt så kan andra ha helt annan uppfattning om saken.
Själv råkade jag för ett antal år sedan ut för en liknande incident. Helt aningslöst anlände jag till USA, men det var inte alls självklart att jag skulle få passera gränsen. Ty jag hade ett journalistvisa i mitt pass och den här gången skulle jag på tjänsteresa som anställd på ett amerikanskt IT-företag. Jag räddades av att jag hade samma födelsedag som passkontrollanten!
Just precis det godtycke som vi inte vill veta av och har varnat för så mycket under debatten mot FRA-lagen. Då vet man kanske inte ens om att man är föremål för någon slags bevakning eller att annan makt kan ha uppgifter om en själv som inte verkar betyda något alls men ändå vara av stort allvar för mottagaren. Lite läskig känsla, eller hur?
Du överdriver säger många nu. Kanske eller kanske inte. Inte kunde jag i mina vildaste fantasier tro att mitt journalistvisa skulle kunnat hindra mig från inträde i USA. Allt ligger i betraktarens öga nämligen, man ska inte glömma det. För att vi själva är naiva och vänlig sinnade så är det inte självklart att det är så andra ser oss.
En av mina unga moderata favoriter undrar varför inte bloggare satsar mer på att skärskåda socialdemokraterna som alternativ till regeringsmakten och påtalar att deras syn på övervakning inte går av för hackor. Åjo, det gör vi nog, men som HAX påpekar, de är i opposition just nu – det är dessvärre vår egen regering som klubbar igenom det ena efter det andra integritetskränkande beslutet. Det är inte kul på något ställe just nu vad gäller beslut kring att genomföra kontrollsamhället.
Ett gäng bloggare som tycker om FRA 2.0: Scaber Nestor, Amanda Brihed, Satmaran, Jens O, Argast Nu, Mark Klamberg, Syrrans Granne, Ett Otyg, ProjektPåRiktigt, Kverulant. Emma, och Scaber Nestor igen.
Läs även andra bloggares åsikter om FRA, FRA-Lagen, FRA 2.0,
(Aftonbladet) (SvD) (Sydsvenskan)
7 kommentarer:
Mjölet var inte rent nog.
Jo det skrivs även om SAP, där det nu även kommer fram en intern kritik,
med många rätt upprörda röster. Men det som är av vikt för ögonblicket, är att hålla koll på den sittande regeringen.
Det enda jag skulle tro är att han ville briljera och dessutom skaffa sig förmåner ( slippa Tull m.m ). Så går det när man spelar Allan och ha nollkoll på saker ( verkar gälla sitt jobb också…hahaha )
Jag hänger nu inte så mycket upp mig på Littorin i sig, utan på händelsen. Den kan hända oss alla.
Var onekligen lite humor ändå.
Hade karln visat upp sitt vanliga pass hade han fått komma in i landet utan visum. =o)
Då visum tvång endast gäller vid uppvisande av diplomat pass. Sen har Egypten visst kastat ut en hel rad med diplomater pga att deras diplomater avkrävs visum för resor till EU. Varför skulle littorin bli behandlad bättre av det land han själv kräver visum av?
Sen alla partiers samstämmighet ang fra kan få en att tro att någon annan kraft än Sveriges regering styr över det beslutet.
Egyptierna har insikten om vad yrkespolitiker är för sorts människor och gör det lite svårare för dessa hycklande snyltare att besöka landet. Bra beslut där!
Mina Moderata Partikamrater behöver hålla i tukt och förmaning ibland. Själv skriver jag och frågar besvärliga frågor. T.ex.
Varför skall partiet sitta i Kyrkomötet som moderater?. Räcker det inte med att vara kristen i en fri kyrka som skall stå på egna ben?
Men skriver jag till en riksdagsman, eller till någon annan potentat så får jag oftast ett uttömmande svar? Men inte i FRA-frågan!!
Skicka en kommentar