torsdag 4 december 2008

Vad är viktigast att lagen fungerar eller att den går igenom...

Återigen får vi se en sminkad lag som måste gå igenom till varje pris även om pudret krackelerar redan första dagen. IPRED är en omodern lag redan innan den träder i kraft. Det händer så mycket på marknaden. Den lagliga nedladdningen ökar, musik streamas och längtan efter att ladda ner avtar.

FRA-lagen med sin alla extrapålägg som inte heller är komplett men dock igenomklubbad var första exemplet och nu IPRED. I dag kan vi läsa om hur USAs miltärdatorer blivit utsatta för intrång. Har de inte typ FRA-lagar så det står härliga till där? Då borde väl problemet kunna undvikas?

Lena Melin gör en sammanfattning om Ipred och kallar den för papperstiger. Kunde inte uttryckt det bättre själv.

Jag blir ledsen å politikens vägnar. Förvisso finns spelet bakom, så är det alltid. Men numera tycks spelet viktigare än innehållet. Det är förfärande på många sätt. Nu är det dags att ta upp en diskussion kring vad politik är och ska vara.

Uppenbarligen är man som idealist sällsynt. Trist.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Till varje pris??
När så många andra lösningar finns.

Det visar verkligen vad dom är ute efter.

Brazil.
Orwell.

Dom hade rätt.

Anonym sa...

Idealister är inte på modet. Man hittar inte idealister nånstans i dom högre partierna, förutom hos vänstern, men där har man ju istället problemet med att det är lite för många idealister och ingen med fötterna på jorden.
/Daniel A

Anonym sa...

Streama och ladda ned är samma sak, det är exakt samma data (verket) som kopieras från en dator till en annan.

- William

cnab sa...

Hej! Kloka ord från juris doktor Jacob Heidbrink om IPRED m.m.

http://jheidbrink.wordpress.com/2008/12/04/ingen-forstaelse-for-poangen/

Tänk om vi hade haft en juridiskt utbildad justitieminister .... Presskonferens om IPRED på Filmhuset! Jösses.

Svaje sa...

Våra politiker beter sig som om de trodde på "Cargo Cult"-politik.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult

NiM sa...

Tycker idealism är en väldigt liten ingrediens i det hela, det handlar ju trots alltom sunt förnuft! IPRED är ju helt enkelt inte klokt!

Det är en papperstiger o ena sidan, en lag som bevisligen inte kommer ha någon effekt, o andra sidan kommer många oskyldiga att drabbas av utressning och ekonomiska utpressningar som är helt orimliga även om de vore skyldiga hundra gånger om!

Problemet ligger inte i att folk delar med sig och laddar ner, problemet är tudelat, Dels är upphovsrätten förlegad, dvs det bör helt enkelt inte vara förbjudet att ladda ner för privat bruk när en teknig som är till för att just dela information totalt genomsyrar dagens samhälle. Dels så saknas det tillräckligt bra tjänster (fast de börjar dyka upp lite varstans sakta men säkert) för att konsumera det som fildelas.

Marknadsekonomi handlar om att locka kunden, inte tvinga kunden! Det senare är skrämmande likt något Orwell beskrev.

*ironi* Jag undrar om man kan begära flyktingstatus när man flyr från Sverige? I ärlighetens namn så är det faktiskt en flykt.*/ironi*

cnab sa...

Ytterligare en klok jurist reflekterar över IPRED:

http://martenschultz.wordpress.com/2008/12/04/jag-erkanner-jag-forstar-mig-inte-langre-pa-lagstiftningscirkeln/

cnab sa...

Hur mår partiet (m) egentligen? Så här skriver MUF-ordförande Niklas Wykman om IPRED på Newsmill idag:

http://www.newsmill.se/artikel/2008/12/04/regeringens-fildelningsforslag-skadar-moderaterna

Medelåldern i partiet verkar plötsligt ha höjts rejält. Det kanske har blivit dags att ändra partibeteckning till (sm)? Alltså uttytt Socialmoderaterna - inte något annat som man kanske kan förledas att tro ...

Hoffa sa...

Jag är inte så säker på att idealism saknas här. Jag tror både IPRED och FRA lagen är uttryck för ett samhälle som Regeringen av ideologiska skäl vill ha.

Ett pekpinne och rottingsamhälle.

arthur sa...

"Vad är viktigast att lagen fungerar eller att den går igenom... "


Det är just detta som är kärnan i varför statsministern är olämplig. För honom är det bara viktigt att lagen går igenom. Konsekvenserna är inte ens med i leken.

Hade vi en vettigare regeringsform skulle han balanseras av oberoende parlamentariker med integritet och kunskap och en författningsdomstol som övervakar rättssäkerhet och grundläggande medborgarrätt men tyvärr är det inte vårt system.