onsdag 28 januari 2009

Alliansen förstärker sin gemenskap...

Med alla fyra partisekreterare på rad meddelar alliansen att de nu kommer att satsa mer på att jobba ihop framöver. Det handlar om öppenhet och det handlar om att lyssna på vad väljarna tycker i olika frågor. Det är ett alldeles utmärkt alternativ för på så sätt kanske det också kommer att utkristalliseras vilka frågor som är viktiga ute på fältet, sådant som annars fastnar på vägen på grund av alla hinder som finns. Det handlar om att arbeta fram en gemensam plattform för nästa val. De kallar det Samtal med Sverige. Det är liksom bara upp till var och en av oss medborgare att uttrycka sig då, det är trots allt så att det är ett sätt att påverka.

Många gör sig lustiga över detta just nu, men jag tror faktiskt att det är bra, ty mycket av den politiska aktiviteten sker idag genom föreningarna och där fastnar faktiskt ett och annat i systemen. Moderna människor är inte lika benägna att aktivera sig i föreningar, man har kanske inte ens tid, för att kunna få fram ståndpunkter av olika slag. Föreningar blir en broms på vägen eftersom man måste ta sig igen dem för att nå fram. Bloggbävningen under hösten visade väl med allt önskvärd tydlighet att det finns en väldig massa engagemang och det är lätt att få ut det genom att snabbt göra ett anslag och samla kunskaper och åsikter, via bloggar och nätverk. Jag hoppas och tror att det är därför som alliansen nu tar det här steget ut på nätet. Naturliogtvis har man tagit lärdom av Obamas valkampanj och känner sig för inför nästa val. Men vad är det för fel på det?

På alliansen hemsida kan man läsa mer om planerna. Här kan ni också se presskonferensen om ni har lust.

Tag chansen och tänk efter nu och ge din syn på:

Fråga 1: Hur ser de viktigaste framtidsfrågorna ut för Sverige respektive den kommun du bor i? och
Fråga 2: Vilka frågor ska Alliansen lyfta under nästa mandatperiod?

och så mailar du in svaren till samrad@alliansforsverige.se

Vad som också har hänt de senaste dagarna är att såväl moderater som andra partier dykt upp aktivt på mikrobloggarna och Facebook. Ni kan följa dem genom att klicka på symbolerna här i min högermarginal.

Börjar direkt

Jag börjar förstås redan nu här på bloggen och har synpunkter och tänker naturligtvis leverera till Samråd för Sverige också vartefter jag kommer på nya idéer och tankar.

Men ett tips till moderaterna är att ta efter centerpartiet och starta upp en blogg för motioner så att vi slipper passera alla föreningsstyrelsers nålsögon och kanske blir stoppade där för att det inte är politiskt korrekt. Ett sätt att runda hierarkierna . Kolla in bloggen här. Det är bara att härma rätt av och inte kostar det nåt heller.

Nicklas Lundblad är bland annat ordförande i IT-politiska utskottet i Stockholms Handelskammare, en klok kille i största allmänhet. Han skriver tillsammans med Fredrik Sand om att remisser borde kunna besvaras på nätet och även kunna besvaras av folket, det är också ett system som finns i många andra länder. Idag skickas remisser till redan kända instanser via tjänstemännens kanaler, men förmodligen skulle man genom ett öppet förfarande kunna få in en större mångfald av svar eftersom det då inte alltid är samma personer som kommer med samma åsikter. Detta är också en del av den öppenhet som det moderna tekniksamhället kan erbjuda.

"Om regeringen la ut remisserna, remissinstanser, remissvar skulle de få bättre svar när de frågar företag, myndigheter, organisationer och medborgare. Det skulle ge regeringen bättre underlag när de utformar politiken." De visar till och med ett exempel på hur det skulle kunna se ut så det är bara att sparka igång det hela egentligen. Lätt som en plätt.

Om man vill delta i andra typer av samtal eller i alla fall lyssna till dem så rekommenderar jag en titt på den här sajten. Inte seriöst på samma plan som det nu alliansen vill göra kanske, men dock samtal i Sverige. Man kan alltid lära sig nåt nytt eller låta sig roas kanske.


(intressant)

(Svd) (Aftonbladet) (Sydsvenskan) (HD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

David sa...

http://www.bra.se/

finns inte redan remisser och sådant på nätet?

Hemlige sa...

Naturligtvis har de inte kunnat göra detta förrän de skaffat sig bra avlyssningsverktyg, så att man nu kan massavlyssna hela den svenska befolkningen, och upptäcka de gräsrötter som måste ryckas upp.

Andreas Krohn sa...

En uppdaterad version av www.remisser.se ligger nu ute. Bland annat finns nu också ett brev till Mats Odell om att regeringen borde ha en samlad webbplats för alla regeringens remisser. När Odell svarar, vilket han inte gjort än, läggs svaret ut. Det finns också möjligheter att debattera frågan.