tisdag 27 januari 2009

Är det inte dags att inse att det här är kass nu...

Läser just i Svenskan att det nu finns myndigheter och verk som är missnöjda med att de inte får tillgång till FRAs avlyssning. Det är säkert bra att det är så men man kan ju inte låta bli att undra hur många det var som glatt ansåg sig ha nytta av alla avlyssnade uppgifter på korsen och tvärsen. Bara att de nu uttrycker detta säger väl vilken ansvarslös inställning de har till allmänhetens personliga integritet. Fast det är inte så de ser på saken förstås. Eftersom dessa myndigheter upplever sig begränsade så det verkar stötas på patrull här och där. De tycker att lagen är hafsig, det är något som en del av oss, ingen nämnd och ingen glömd har påpekat förut.

Regeringen har fått mycket skit för FRA och det ska de ha också, men samtidigt måste man ändå ge viss uppskattning till att de försökte med alla dessa tillägg som kom fram snabbt som attan på en eftermiddag, när folket protesterade. Men men - Hade det inte varit bättre att backa på alltihop istället för att så ensidigt följa "processen". Den senare är en arbetsmetod som man mycket väl kan göra avsteg i från och ändra när förutsättningarna förändras. Nu vet vi att det var många som hade väldigt liten koll på hur internet fungerade. Som det här med att meddelanden åker i småbitar hit och dit alltefter det finns ledig kapacitet på internet helt oavhängigt av nationsgränser.

Att man bryter mot brevhemligheten, blir uppmärksammad i Europadomstolen med mera torde ha varit en signal så god som någon att detta inte står rätt till. nte minst borde väl protesterna tagits rejält på allvar? Det förvånar mig fortfarande. Det är inte okunniga människor som har protesterat så det går inte att vifta bort, it-kompetenta, jurister och andra kunniga precis hur som helst. I det här fallet visste andra bättre. Ibland är det så

Ingen vågar uttrycka missnöje mot sin partiledare av någon anledning. Tolgfors försöker förklara sig (stackars dig Tolgfors) och får ta allt stryk, å andra sidan så är han ansvarig minister. Men med säkerhet är han inte helt ensam ansvarig för denna fråga.

Varför blandades hela svenska folket in i denna avlyssningshistoria från början kan man undra? Förmodligen för att någon fiffig person sa att det är det bästa, effektivaste och snabbaste sättet, att leta efter fula fiskar, alla är i samma hav och det är bara att tråla. Så nickade alla och höll med, det verkar fint. Sen gick det som det gick. Det fanns de som kunde bättre. Man försökte lappa och laga och vara till lags. Men det blev liksom pannakaka av alltihop. Det är min hushållsteori.

Är det inte bättre att se till att de blir bra från början? Signalspaning är säkert väldigt viktigt. Men kanske att man skulle börjat med att sätta målet, men det kanske är gjort och är inte bättre än så här. Ingen mår bra av att debatten lägger sig.

Lapptäcken blir aldrig snyggare än det material man valt, en lapp som färgar, fel kvalitet på tråden så blir det missfärgat och fult och snett i första tvätten.

En som inte slutat protestera är Jonas Nordgren - han har egen grupp på Facebook och många stöder honom. "Tills vidare sitter jag vid norra ingången till innergården, inom synhåll ifrån trappan från kl 8:00 till kl 17:00 på vardagar."

Uppdatering: Idag skrev Jonas på sin blogg (hittades via Emma) : "Det dök upp en före detta FRA-anställd idag. [...] Han sa att han stödde protesten helt och hållet. Det är en stor skillnad på att sitta och lyssna på radiosignaler i ett par hörlurar och att analysera ditt vardagsbeteende med en dator.


(intressant)

(Aftonbladet)

2 kommentarer:

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Vill du bli riktigt konspiratorisk ska du ta ping plotter programet som ligger i mitt inlägg:
"Out Off Line: Avlyssnar någon din nät information?"
http://m00ns.blogspot.com/2008/12/avlyssnar-ngon-din-nt-information.html
programet är ett trail ware men slutar aldrig fungera. Ping plotter är eg ett verktyg för att kontrollera antal server hopp och ping tider. Även antal skickade trasiga paket. Du kommer troligen bli förvånad över att nästan allt du besöker/pingar utomlands går via en server i phonix om du så pingar en sida i tyskland. Phonix crosslink. Här i Sverige samlar också vissa (2) servrar alltid upp din trafik eller rättare sagt vad du än skickar så går det antingen genom en server utanför Gbg mölnlycke (Lovön kanske) eller en nod . Den här resan som man får om man pingar en server i Umeå var extreme. ( www.norrlandia.se)

Host Information
1,HD-DOC-2-Bu50.comhem.se,80.217.0.1
2, -------------- ,213.200.189.138
3,nap-pr-r-01-to-mtc-bb-r-02.comhem.se,83.255.252.248
4, -------------- ,217.209.228.117
5,fre-c5-link.se.telia.net,81.228.75.148
6,sv-g-c1-link.se.telia.net,81.228.79.226
7,um-d3-link.telia.net,81.228.77.209
8, -------------- ,217.209.242.18
9,internet-gw.norrnod.se,212.32.128.129
10,bredband2-gw2.dmz.norrnod.se,194.165.224.135
11, -------------- ,213.79.168.150
12, -------------- ,212.217.248.39

Ner till Mölnlycke och sen upp till Umeå. Var någonstans allt du skickar eller allt du besöker hamnar går att se frågan är vem som läser det....
Fast att det skulle vara nån som lagrar eller läser och följer dig i vårat hel ylle land Sverige är det väl ingen som tror? Fast om man vill bli lite konspiratorisk....

Mvh

Johan Westerholm sa...

Mary

Jag vill inte förhäva mig själv men det är ungefär exakt vad jag har velat. Hela tiden.

En vän som jobbar på RSV sade till mig en gång:

Är det något som vi vet om skattelagstiftning är att den läcker som ett såll. Hittar vi ett hål och lagar det uppstår minst ett nytt någon annan stans. Vi vill göra om hela lagrummet likt skattereformen eller pensionsreformen för att börja om.

FRA-lagstiftningen ser nu att gå samma öde till mötes. Tyvärr.