tisdag 27 januari 2009

Skulle inte försvaret förstärkas...

Nu blir man förvirrad. Alla har talat om vilket undermåligt försvar vi har och det har talats om behovet av att förstärka det. Så plötsligt blir det tal om nedskärningar, hur går det ihop? Efter Georgienhändelsen trodde man att det snarare skulle gå åt andra hållet eftersom det då med all tydlighet blev aktualiserat hur snabb det kan gå när en främmande makt vill hälsa på. Man fick mardrömmar av att titta på TV-nyheterna. När man följt de senaste krigshandlingarna i Gaza och sett civila drabbas har det blivit än mer aktuellt att ändå ha ett försvar som det finns substans och innehåll i.

Bloggaren Wisemans Wisdom skriver mycket om försvaret som han anser ska räddas och han är inte nöjd nu och tycker att regeringen ska tänka ett varv till. Karlsborgs fästning, någon? Tokmoderaten tillhör också de moderater som gillar försvaret. Göran Pettersson talar om att han hyser gott hopp om framtida försvarsanslag - ? Pär Ström funderar över om vi egentligen behöver hemförsäkring längre.

Förre försvarsministern Mikael Odenberg hoppade av på grund av sitt missnöje med försvarsbudgeten som han ansåg gröpte ur försvaret. Hur tänker då den nye Försvarsministern Tolgfors? Berätta gärna det och tydliggör så att även såna som jag förstår. Ska vi helt lita till annans goda vilja? Är det meningen? Säg bara inte att det är en process som följs och genomförs.

Så här hushållsförnuftigt tänker jag på det gamla talesättet: Ett litet land har alltid ett försvar - sitt eget eller annans. Visst kan man ställa sig frågan varför finns det krig överhuvdtaget? Men nu gör det ju det.

(SvD)

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

ConnyT sa...

"när en främmande vakt vill hälsa på" -> främmande MAKT... antar jag ;)

Mary sa...

haha - tack för påpekandet, jag ändrade.

Men det skulle kunna fungera med vakt också, eller hur. Fast som sgat dte var inte det jag menade.

Anonym sa...

Mycket bättre att lägga ner hela regeringen oavsett parti för gott.Har betalt skatt på min inkomst,skatt och moms på mina varor,skatt moms och skatt igen på bensinen plus en mängd andra avgifter till mitt fordon mm mm.Inget av detta har jag fått tillbaka på ett vettigt sätt så lägg ner alla dessa utsugare nu.För övrigt är sängvätare och vapenvägrare som inte vill stå för allas vår frihet ett helt annat patetiskt stycke tragisk nutidshistoria.

Ha det bra Mary. :)

Pelle 3 Pluton 4 Stridsvagnskompaniet.

Sjöholm sa...

Nu slog du huvudet på spiken igen!

Ett litet land har alltid ett försvar - sitt eget eller annans.
Frågan är ifall Moderaterna och Folkpartiet har valt rätt krigsmakt som skall "försvara" oss, ifall ryssen kommer?

När man ser vilken människosyn som dess högste befälhavare har, blir man något betänksam!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7852167.stm
"In a speech in Brussels on Monday, Nato Secretary General Jaap de Hoop Scheffer said bluntly: "I cannot accept that the US has to do all the heavy lifting...
...The kind of deal envisaged by the secretary general is that in return for President Obama meeting many of the demands by his European allies - the closure of Guantanamo Bay, the prohibition on waterboarding, the review of rendition flights to ensure compliance with US obligations - those allies must step up the plate (to use an American metaphor) when it comes to Afghanistan."

Låter inte som den organisationen verkar enligt svenska värderingar!

Annars rekomenderar jag reprisen på "Storforum: Försvarets framtid Torsd. 29/1 22:00" ifall du är intresserad av försvarsfrågan.

Det blir lätt komiskt när överbefälhavaren kommenterar skillnaden mellan Finsk och Svensk försvarsbudget med att "dom har bara 5-6 månaders utbildning medan vi har dubbelt så lång utbildning".
(En Svensk soldat med all utrustning kostar c:a 75 gånger mer än en Finsk dito.)

Dick Bengtson sa...

Undrar om vi ändå inte måste våga ta debatten om fullt medlemskap i NATO? Någon gång måste vi i "lagomlandet" våga ta ställning. Vi över ju redan tillsammans och vilka skulle annars hjälpa oss vid ett eventuellt hot?
Vi måste åtminstone ta debatten!

Hans J sa...

@Dick Bengtson:

Vi har tagit ställning!

Vi är alliansfria och vill fortsätta att vara det. Någon allians med Ryssland eller nåt annat kommer inte på fråga.