lördag 17 januari 2009

Det där med integriteten igen då..

Att läsa andras mail är enkelt men förbjudet. Grundlagen förbjuder efterforskning av källor och lagen om brevhemlighet säger att man inte får läsa andras post. Nu har det uppenbarats att Försvaret läst mail från militär personal som var avsett för Svenska Dagbladet. Dubbelfel alltså. Man skulle kunna tycka att myndigheter borde ha en högre grad av förstånd, men de kan å andra sidan gömma sig bakom att vara just myndigheter. Bloggen Myndighetskontroll påminner om lagtexten.

Just att det är Försvaret som gjort det här är ett tecken på den allmänna uppluckring som finns kring vikten av att inte kränka den personliga integriteten. FRA-lagen kommer att ge nya möjligheter till liknande kränkningar. Så småningom kanske det blir, eller kanske redan är som Gester beskriver bevakningssamhällets framkrypande. Kanske att vi är framme vid sista raden redan nu.

En gång i barndomen förpassades jag till sommarkoloni. Det var inget för ett barn som ville sitta för sig själv och läsa romaner i fred. Man fick bo på sal tillsammans med främmande ungar som man aldrig någonsin skulle valt att vara tillsammans med annars. Jag led och skrev ett brev hem till mamma om att jag ville därifrån, hade funderingar på att rymma. Men det blev stopp i censuren. Jag blev inkallad till föreståndarinnan och utskälld efter noter, ty sådana brev fick man inte skicka. Hon hade alltså läst mitt brev som jag själv förslutit och satt eget frimärke på. Brevet blev aldrig skickat och jag tror att det var där i sjuårsåldern som min kamp för den personliga integriteten startade. Behöver väl inte påpeka att det aldrig mer blev någon koloni för min del.

För de flesta människor är det en självklarhet att inte öppna andras brev, men inte för alla. På ett förlag där jag jobbade som journalist hade kamrer XX för vana att öppna allas post varje dag. Han gjorde ingen skillnad på privata brev och andra. Allt var till företaget ansåg han och satt och sprättade till fram på eftermiddagen. Källskydd borde vara självklart på en tiningmen inte här inte. Vi protesterade förstås men han slutade inte förrän styrelseordföranden klev in. Sen blev det mobbningav från hans sida.

De ovan tagna exemplen handlar om att privatpersoner bryter mot lagen, man kan väl kalla dem mindre vetande förmodligen och dessutom kan de sättas dit. Men när det gäller myndigheter så är det inte lika lätt att hävda sig. Med nya lagar som FRA-lagen så öppnas ytterligare möjligheter för dem att inkräkta i våra innersta liv och dessutom tolkas av tredje person, ingen vet vart det kan ta vägen. Obehagligt är bara förnamnet. Gränserna suddas ut.
(SvD)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

norah4you sa...

Att läsa all post inklusive mail som sänds från svensk personal inom försvaret är tillåtet. Vänligen läs sekretesslagen som begränsar tryckfrihetsförordningen helt i enlighet med de paragrafer i TF som omtalar begränsningarna. Läs gärna min blogg i frågan.

http://norah4you.wordpress.com/2009/01/17/sekretesslagen-galler-ocksa-inom-forsvaret/

Det är något som alla som skriver under tystnadspliktshandlingar får kännedom om!

Mary sa...

Tacksamt att du finns och upplyser om lagar och förordningar norah. Hur som helst så blir jag indignerad på ett personligt plan.

Norah4you sa...

Jag kan förstå att Du blir indignerad. Vore världen så enkel att alla som ser vänliga ut, eller t.ex. alla som uppträder vänligt i alla lägen var som de såg ut och dessutom inte brottsliga, terrorister eller droglangare, så hade det varit en sak.

Verkligheten är ju tyvärr en annan.

Mary sa...

Vi har alla våra verkligheter.