söndag 18 januari 2009

Jag förstår att ÖB är upprörd...

Om det har hänt som man påstår har hänt att någon läst soldaters mail och dessutom förmedlat innehållit vidare så är det inte något annat än upprörande. Har man brutit mot grundlagen genom att forska efter källor så är det väldigt illa.

Samtidigt så blir det här en tydlig konsekvens av vad FRA-lagen medger, möjligheten att kolla efter i princip vad som helst. Det är en av anledningarna till att protestvågorna går så höga. Är övertygad om att vare sig ÖB eller Försvarsministern har tänkt sig att lagbrott ska ske. Det är de för korrekta för båda två. Men att konskevensen av vissa lagar ger möjligheter är illa nog.

ÖB är upprörd över de uppgifter som menar att Högkvarterets informationsavdelning sökt efter källor och läst soldaters mail. Jag är inte ett dugg förvånad över det senare, inte Tomas heller. Det i sig är egentligen anmärkningsvärt, att man inte förvånas. men har man en aning om internets möjligheter så vet man att allt kan hända där. Man ska inte glömma att det överallt sitter väldigt nitiska och kreativa människor som så fort de kommer i närheten av en databas får nya idéer. Det är det som kallas den mänskliga faktorn och den kan vi aldrig skydda oss emot. Det är också därför man inte ska låta kakburken stå framme.

Å andra sidan menar Chris Anderson här att det faktiskt kan vara OK för försvarsmakten att forska efter källor. Det är möjligt till och med troligt att det är så, men man kan inte låta bli att reagera i synnerhet som integritetsdebatten varit så intensiv det senaste året. Man är som på helspänn inför allt som kan vara integritetskränkande. Någon skrev att man ska skilja på myndigheter och myndigheter nu, men det är svårt eftersom man själv är målgrupp för alla. Ett tecken på hur våra kommunikationsmodeller sätts på spel som Emma skrev om häromdagen.

Kulturbloggen är inte nådig i kritiken. Svensk Myndighetskontroll tar fram lagtexten och Mårtensson menar att Friheten ständigt måste försvaras. Scaber Nestor frågar efter författningsdomstol. Klamberg menar att soldater måste få meddela sig till media utan att vara rädda för repressalier. HAX har intressanta kommentarer.

(SvD)

(Farmor Gun)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: