lördag 10 januari 2009

Trängselskatten får mig att hata Stockholm...

Jag har råkat ur för det där - att glömma att betala en trängselskatteräkning på 20 kronor och fått tilläggsavgift på 500 kronor.

Jag hatar trängselskatt och därför jag hatar Stockholm just nu. Alla möten med mig får i fortsättningen bli norr om trängselskattekamerahelvetet vid Universitetet.

500 kronor pålägg för att man missat en räkning på 20 kronor, det är ta me fasen fullständigt ohemult.

Hur i hela fridens namn kan man skicka ut en faktura på 20 kronor. Lite kanske att likna vid IPRED och IP-nummer om man tänker efter för så här står det:

Skattskyldigheten inträffar när en skattepliktig bil brukas vid passage av en betalstation för trängselskatt. Enligt vägtrafikregistret ägde du bilen de aktuella passagedatumen, därför är det du som ska betala trängselskatt.

För att undvika en tilläggsavgift på 500 kronor ska betalningen finnas bokförd på Vägverkets kontor för trängselskatt senast den ….”

Nu vänder jag mig inte emot att det är bilägaren som ska betala i just det här fallet, (men jämför med IP-nummer) eftersom jag vet att det är jag som kört och det är min man som är registrerad som ägare av bilen. Däremot undrar jag över hur man kan ta sig till att skicka ut en faktura på 20 kronor!? Kunde man inte åtminstone ackumulera och vänta tills summan uppnått lite mer – 100 kronor kanske.

Att skicka fakturor är också en kostnad. Att skicka en på 20 kronor kostar mer än det smakar och tänk om jag inte haft internet utan varit tvungen att gå till banken. Då hade jag själv fått betala 50 kronor extra utöver de 20 som fakturan var på.

Detta är inget annat än dumheter om jag får tycka…

Det är sällan jag passerar dessa vidunderliga trafikkameror men det händer och då ska jag betala. Visst är det bättre att få en faktura hem än att leta runt i stan efter en lämplig Pressbyråkiosk. Förresten så hade kiosken brunnit ned där jag bor så jag hade fått åka till annan ort om det systemet varit kvar, nu har de visst helt gått över till fakturering. Mycket miljövänligt eller vad var det nu de skulle användas till de där kameramonstren som spanar på oss vart vi är.

Kan tänka mig att ta Roslagsbanan in till stan i nödfall, men helst inte. Det är det som är meningen säger miljövännerna. Nej, vi behöver få in din skatt säger skattmasen/regeringen. Synd för vi vill ha dina pengar säger handlarna. Men tyvärr - shoppingen sker aldrig i Stockholm numera. Bara på ställen där man inte råkar ut för trängselskatter, och helst ska det vara fri parkering också så att man slipper springa runt och leta efter parkeringsautomater som dessutom allt som oftast är trasiga.

(SvD)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad händer om man betalar in 21 kronor?
Jag har en vän som betalar in 1 krona mer än vad räkningen säger när han är sur på ett företag.
Det är en ganska kostsam krona för företaget.
/Daniel A.

Anonym sa...

@Anonym: Sånt där är härligt, ett sunt friskhetstecken. Ansvarsfullt olydig och obstinat. Där jag bor hade kommunen för ca 5 år sedan helt plötsligt fått för sig att sätta upp en P-automat på ett ställe där det alltid varit fritt att parkera. Någon dag senare var en svart sopsäck trädd över automaten med en lapp som sade "Ur funktion". Men apparaten var inte trasig, det var bara någon som tyckte deta var lämpligt. Den fighten vann medborgarna, det är än idag fritt att parkera.

Friskhetstecken. I sommras lyssnade jag på den där ryska spionen som under många år arbetat i sverige, bla. då när U137 gick på grund. Han berättade vilken ära ryssen sätter i att kunna lura staten, och jag känner också igen det från vänner som kommer från gamla Jugoslavien. Det blir bara så, en mycket sund reaktion av folk som inte gillar att bli trampade på. Det är legitimt att djävlas med den onde, och något man bör göra. När folk lever under en paranoid repressiv övervakningsregim som inte respekterar sina medborgare och inte utgår från oskylighetspreumtionen, så är fusk, lurendrejeri och obstinat beteende bara ett friskhetstecken, en naturlig konsekvens.

/Roger

Anonym sa...

Kan bara hålla med! Dom är fullkomliga idioter!!
Inte ens en påminnelseavi som ALLA andra företag skickar ut.. Pratade precis med dom ang detta ( råkade själv ut för det idag ) och bad dom dra åt helvete...
(kändes lite bättre iallafall även om jag fortfarande måste betala de förbannade 500 kronorna )
Får väl fiffla lite mer med skatten så jag sparar in de pengarna där helt enkelt! :)