lördag 10 januari 2009

Huka er Sumpanpolitiker... nu kommer de anhöriga...

Jag har skrivit fler små betraktelser om min gamling på hemmet. Äldreboendet i Sumpan. Han klarade inte riktigt av sitt liv i sitt eget hem. Men att han skulle hamna på en demensavdelning och bli inlåst var vi inte med på någon av oss. Förvisso är han lite smådement men långt ifrån många av de andra som han nu behöver bo med. Han skulle alltså haft något mellanting. Omsorg och tillsyn men också frihet. Dock vi jobbar hårt på det här. Som det är nu är det oacceptabelt.

Idag var vi där och han stod vid hissen och sa. Jag får nog aldrig åka ner med den där något mer, jag kommer inte ut. De har stängt in mig här. Jag har inte gjort något. Nej, det har han sannerligen inte. Men lite fara för sig själv är han allt och kanske också för andra. Men hur kan man låsa in gamlingar men inte hemlösa? Vi jobbar på det här sa jag och kanske att det finns en ljusning trots allt. Nu handlar det om vem som ska ta ansvaret. Han är inte omyndigförklarad så han måste väl ta det ansvaret själv. Visst är vi oroliga när han vrider på dygnen och int ealltid vet var han har sig, men han kan inte vara inlåst och olycklig.

Nåväl det har tagit sig på hemmet, de har fått eldfasta formar nu att värma maten i. Förut skedde detta i plasttråg som smälte i ugnen! Detta betalar alltså gamlingarna sin pension till och de betalar full avgift och blir dragna på nästan alla sina pengar i både hyra och omvårdnadsavgift.

På väg ner i hissen pratade jag och syrran om det där med att vara inlåst. Vi hade sällskap av en kvinna. Hon sa - är ni intresserade av att vara med i en anhöriggrupp här? Vi är på krigsstigen. You bet sa jag, självklart. Vi bytte telefonnummer och fick berättat för oss att de var ett gäng anhöriga som inte heller var nöjda. Möten med Kommunstyrelsens ordförande och biståndsbedömningschefen var på gång.

Så huka er nu gubbar, gummor, politiker och Carema. Det ni skriver i era broschyrer stämmer inte. Bakom kulisserna ser det inget vidare ut, personalen går på knäna och kämpar för vad de kan. Vettig aktivitet är inte virkning för människor med söndervärkta och krokiga fingrar. Eller allsång med en dragspelare som inte log en enda gång på en timme. Vi kräver mer för våra anhöriga...

Fredrik Antonssson skrev att kommunstyrelsen ordförande uttalat sig om våldsamheterna i Rissne, hon kan lägga till problemen med åldringsvården. Sumpan = sämsta äldreboendet i hela Sverige. Det duger inte. Kom igen nu Sumpan.

Min serie om åldringsvården:
Det är detta man är så rädd för... , Klockan 04.00 ringer telefonen..., Dagens spaning på äldreboendet..., Åldringsvården och julen…, Var hör gamlingarna hemma..., Just det en typ studentkorridor vore bra..., Inte räcker det med rödvin om omvårdnaden är svag..., Det är få män på äldreboendet..., Höll på att klämma ihjäl mig på strykbrädan..., Idag sätter vi upp gardiner på äldreboendet..., Jag har blivit med pensionär... - skrevs i februari

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Fredrik Antonsson sa...

Själv blev jag som politiker i Sundbyberg lätt illamående av avundsjuka när jag åkte till och från sommarhuset utanför Ludvika över nyåret. Vid Smedjebackens kommungräns fanns en stor skylt där det framhölls "Smedjebacken - Den bästa äldreomsorgen i Sverige". När kan Sundbyberg sätta upp något vi är bäst på?

Kanske skall Sumpans sossar åka till sina partikamrater i den lilla dalastaden för att se och lära? För vad man än pysslat med under sin 87 år vid makten så är det inget som de äldre verkar ha glädje av (stordrift, storkök m.m)...

Mary sa...

Just i det här läget är det nog ganska bra att vara i opposition.

Johan Westerholm sa...

Mary

Som jag sa tidigare, märkligt att vi tycker så lika.

Jag skulle inte vilja vara i mina partikamraters kläder nu om du har bestämt dig. Och, i dessa lägen är det en fördel att vara i opposition :D

Johan

Anonym sa...

Naturligtvis fungerar det inte. Det är ju sossestyrt. Vill ni ha en bra omsorg och skola, se till att flytta till en borgerligt styrd kommun.

Mary sa...

Jag bor inte i Sundbyberg. Men gamlingen vill inte flytta därifrån.