torsdag 5 februari 2009

Hur mycket har tjänstemännen att säga till om egentligen...

I bland känns det som om dumheterna tävlar med varandra i just dumhet. Regeringskansliet ska tydligen avskärmas från verkligheten genom att förhindras att läsa vissa sidor på internet.

"Det gäller sidor som handlar om ”kriminella färdigheter”, droger, extrema sidor med ”hemskt” innehåll, dataintrång, hets mot folkgrupp, pornografi, sexuellt material, våld (”sidor som beskriver fysiskt våld mot människor, djur eller institutioner”) och vapen (”sidor med information om inköp, tillverkning eller användning av vapen”)."

Man tar sig för pannan och inte bara en gång. Det är väl vuxna människor som arbetar på regeringskansliet, väl utbildade människor som torde ha gott omdöme? Människor som har ett stort behov av att kunna bevaka omvärlden, som ibland pågår på ett sätt som inte är så väldigt trevligt kanske.

Är det något man vill - så är det just att tjänstemän och höga politiker ska ha en omfattande kunskap om det som sker utanför den trevliga världen. Att leva i ett eget moln av en sorgfri tillvaro är helt enkelt inte önkvärt hos dem som är inblandade i styrningen av nationen Sverige.

Alla drabbas av den här inskränkningen, även ministrar. Det är inte klokt. Är det tjänstemännen som bestämmer här i landet? Dags i så fall att sätta ned klacken på allvar. Är det någon enskild som missbrukar sina möjligheter - låt vederbörande stå till svars och utfärda inte en kollektiv bestraffning för alla.

Det kan väl inte vara så att det finns krafter som arbetar för att lägga en våt filt över internets möjligheter till informationsöverföring till en bred bas som Jonas Morian funderar kring. Att det ska införas någon slags censur för att begränsa möjligheten för kunskap, även om sådant som är otrevligt. Information är makt och alla vill inte dela med sig av den. Dock ligger det väl närmare till hands att det är någon som använt arbetstiden till att kolla på "olämpliga sidor" (definiera det den som kan) och eftersom det kan bli pinsamt så väljer man att undanröja problemet och låter det drabba alla. Makalöst.

Dags att ge gammaldagstänkande tjänstemän möjlighet till andra arbetsuppgifter. Det är väl politiker som kan se till att det blir så? Vi kan inte stänga av telefonerna för att det i dem talas om olämpliga saker, vägarna för att det körs för fort. Eller hur? Sätt upp regler och låt det kosta att inte följa dem.

Begränsning av internet är en viktigare fråga att bevaka än FRA-lagen menar Dick Erixon. Är vi alla omyndiga undrar Emma. Censurera ministrars tillgång till internet, är det riktigt bra det? I papperskorgen med förslaget säger Hartman. Karl Sigfrid tycker som jag.

(intressant)


(DN)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har de inte redan denna censurering? Det var väl uppe inför förra valet när de spärrade piratpartiets hemsida som "olämplig". Om jag inte missminner mig hade de väl lejt ut till ett amerikanskt företag att göra bedömningen dessutom. Eller var det regeringskansliet? Har de olika IT-system?

Jerker Montelius sa...

Är detta inte bara symptomen på ett underliggande och mycket allvarligare problem? Tjänstemännen bedöms inte efter sina positiva handlingar utan efter sina negativa. Låt mig ta ett exempel.
Ett skruvföretag har två säljare X och Y. Båda har till uppgift att sälja skruv till verkstäder. Säljare X säljer skruv som om han aldrig gjort något annat. Han fullkomligt vräker ut företagets skruvar. Detta till stor del för att han gör en omfattande research på internet på alla sina kunder. Ibland hamnar han på s.k olämpliga dock. Kunderna är väldigt mycket ett genomsnitt av Sveriges befolkning. Säljare Y däremot tror benhårt på att "internet är en fluga", Facebook, LinkedIn med mera är ställen för pedofil grooming och ber vaktmästaren att skriva ut hans email. Han säljer inte en skruv men han har baske mig inte varit i närheten av "olämpligt innehåll". OK. Företaget går dåligt mest p.g.a. säljare Ys erbarmliga resultat. Vem kommer företaget att kicka? Säljare Y naturligtvis. Vad som är viktigast här är att man visar resultat. Säljer skruv.
OK, anta nu att de gällde tjänstemän på regeringskansliet. Vem skulle få kicken här. Vad är ens regeringskansliets övergripande mål? Hålla sig så mycket ur vägen som möjligt? Här är det inte resultatet som är viktigast utan metoden. Du behöver knappast visa något resultat alls bara du inte bryter mot några administrativa regler. Det blir viktigare att du inte surfat till piratpartiet än att du lyckats skära med i budgeten.

Anonym sa...

Säkert så att fjanten Jan Lindahl har märkt att regeringsanställda sitter och porrsurfar på arbetstid. Sen reagerar han helt fel. Istället för att som vanliga arbetsgivare skulle gjort -Först varna, sedan avskeda- så lägger han på ett filter, inte bara på porr utan på allt som skulle kunna uppfattas som skumt. Istället borde han väl tala om för oss vilka i regeringen det är som sitter och porrsurfar. Dels vore det intressant att veta och dels skulle det aldrig upprepas om de fått stå och skämmas på morgonnyheterna en gång.

Anonym sa...

Det är väl vuxna människor som arbetar på regeringskansliet, väl utbildade människor som torde ha gott omdöme?

Skärp dig Mary! FRA-lagen, IPRED, Datalagringen, osv.. du känner lika väl som mig till vilken lång lista på fullkomligt galna saker som kan räknas upp. Det är knappast tecken på gott omdöme, knappast särskilt bildat heller. I stort sett vilken tonåring som helst har ett bättre omdöme, större kunskap och bättre rättskänsla.

- Tomas N.