söndag 15 februari 2009

Men Guillou då - allt är inte en strid...

Karlar har en förmåga att alltid tala om makt. Det finns otaliga teorier som förklarar det där och jag är säkerligen fördomsfull nu. Ni får stå ut med det. Hjälp mig gärna. Focault kanske.

Men bakom lås och bom på Aftonbladet ger nu Jan Guillou sin syn på maktfördelningen mellan bloggare och journalister. Det gäller förstås Marklundhistorien och boken Gömda. Jag förstod iofs aldrig indignationen och var mer förvånad över att den boken någonsin klassats som någon slags fackbok. Visst var det ett liv både i bloggosfären och i andra media.

Men jag blir lite småförbannad över att bli indragen i den här dikotomiska svartvita världen som många vill använda för att förklara hur det förhåller sig. Bloggare ska inte dras över en kam, lika lite som journalister och tidningar ska göra det.

Så här skriver Guillou om sin syn på bloggare: Länken går inte att nå eftersom Aftonbladet gömt den bakom planket till betalande PLUS-medlemmar.

"Krigsförklaringen från bloggosfären måste alltså bemötas beslutsamt. Babbla på bäst ni vill där ute. I Aftonbladet och andra riktiga medier lyfter vi ändå bara in sådant som håller inför våra normala rutiner. Tro inget annat. Men tipsa oss gärna."

Jag får sån lust att skriva nåt extraordinärt här, typ ökiujkujgjjhnkng,, men jag avstår. Spännande böcker skriver du Jan Guillou men dina buffelåsikter går bra att avvara.

Uppdatering: Laakso kommenterar och där kan man också i en länk läsa artikeln som Guillou skrev. Morian kommenterar också det hela.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Pastor Bentonit sa...

Hm, normalt gillar jag ju Guillou (utom i Internetfrågor, där är karln uppenbarligen ännu inte upplyst) men i detta fall har jag bara en sak att säga:

Knärv.

(Troll skall med trolldom trakteras!)

(...och verifieringsordet "prusnons" hade också platsat)

:-D

Connyt sa...

"I bloggvärlden finns föreställningar om att denna mediamakt nu håller på att förskjutas från riktiga medier till nätmobbarna" (min fetstil).

Vad ska man säga!?

Trist när gamla hjältar blir troll på Nätet.

Studiomannen sa...

Du svarar på exakt rätt sätt. De få som kommenterat Guillous fett agnade krok har svarat bra. Jag har nämligen en teori om att han räknar kallt med att det blir storm på nätet efter hans provokation. Kanske för att bekräfta sin egen betydelse... Vi babblar på om allting. Det han som vanligt missar är att det finns hur mycket matnyttigt babbel som helst bland skräpet.

Precis som i tidningarna! Tänka sig!