onsdag 4 februari 2009

Snacka om kunskapsglapp...

Nu är det någon helt vilsen icke-här-i-nuet-person på SF som anser att man ska stänga ned internetleverantörer som erbjuder access till fildelningssajter. Säg att han skojar. Menar han att Telia ska stänga ner och därmed all telefoni, att banksystemet ska krascha och all annan infrastruktur också kanske. Snacka om att ha smala perspektiv.

"- Det hoppas jag, men jag tror att den skulle behöva dras mycket längre. Samtliga leverantörer som ger access till sidor som The Pirate Bay borde stängas ned helt, säger SF:s Rasmus Ramstad."

Ibland tappar man faktiskt nästan sin förvåning när man hör hur okunniga människor kan vara. Förvisso minns jag också biograferna Scala, Bristol och Folkets Hus i Sumpan dit vi gick med våra äldre kusiner över Igelbäcken från Ursvik fram till bästa matinéfilmen. Snövit, Tarzan eller Robin Hood, Askungen, Bambi på hal is eller vad det kunde vara. Tablettaskarna kostade 25 öre styck. Det var veckans händelse. Men sen dess har det hänt en del och i alla fall känner jag många som har hängt med. I Folkets Hus härbärgeras ett IT-företag, på Scala är det hamburgerrestaurang och på Bristol vet jag inte vad som försiggår. Man tittar inte på film där längre. Det har man nog inte gjort på de senaste 20 åren ungefär...

Hur vore det om man började arbeta fram nya moderna affärsmodeller istället? Som i sin tur reglerar så att upphovsrättsinnehavarna får betalt, det är klart att de ska ha det. Men hur? På vilket sätt? Varför inte på samma villkor som en patentinnehavare? Anpassade till modern teknik.

Det som Ipred-lagen vill göra är att låta upphovsrättsindustrin hålla koll på IP-nummer, redan nu innan lagen gått igenom fildelas det enligt annan teknik som inte går att kolla. Vart vill ni komma? En verksamhet som vill sätta dit sina kunder kommer väl aldrig att kunna vara framgångsrik. Fram med sifforna, det säljs mer än någonsin! Filmer och musik. Många köper musik sen de först lyssnat på smakprov. Varför inte snarare uppmuntra det. Kevin Kelly skrev tidigare en intressant artikel kring hur man skulle kunna tänka och agera och använda internet till det som det är bra för - en utmärkt marknadsföringskanal. Varsågod - läs artikeln här.

Ska Beatrice Ask stänga internet undrar Rolf Eriksson. Det hoppas jag verkligen inte. Internet är en viktig del av infrastrukturen idag. Karl Sigfrid tycker att det hela är tragikomiskt, man kan inte annat än hålla med honom. Mikael Persson reagerar också starkt och förundras över SF-killens uttalande. Oscar Swartz ställer frågan om vilka brott som egentligen är viktiga för polisen och justitieministern. Detta i samband med att han igår tog emot ett pris som Årets Aktivist som han skulle ha tagit emot tillsammans med Årets Förändrare åklagaren Barbro Jönsson som fått sin bostad bombad för ett par år sedan. Den senare kunde inte delta på grund av hotbilden som fanns emot henne. För att ge perspektiv då.

Men det kanske är lättare att ha någons slags onlineautomatik och sätta dit folk ungefär som man gör vid fortkörning, det är inte lika farligt att sätta dit Svensson på nå´t sätt. Inte för att jag nu förordar fortkörning, men det är sällan bomber inblandade vid den typen av brott. Det kostar några hundra men å andra sidan så kostar det kanske 115 miljoner i skadestånd för att ladda ner några filer? Det blir bara bättre och bättre menar otyget som liksom jag tycker att det är OK att polisen får sätta dit gangstrar och att det också är dom som ska avgöra graden av brottet. Nu får mediaindustrin ge sig och sluta trakassera sina kunder tycker Jens O.

I Malmö pågår just nu en framtidskonferens Media Evolution - huvudtalare är Chris Andersen, chefredaktör för magasinet Wired. Han tycks fortsätta på Kevin Kellys tankar om att basversioner kommer att kosta noll kronor och att det är mervärdena som man tar betalt för framöver. Kvällspostens Peter J Olson är där och han skriver på sin blogg:

"Det är intressant att en stor mainstream affärskonferens är så behärskad av tankar som i den allmänna politiska debatten anses extrema och "piratmässiga".

Det tyder på att etablissemanget som i dag styr den politiska debatten kommer att förlora i morgon. Och i morgon är snabbare här än vi anar."

Emma skriver alltid om integritet. Rick också.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du nämner väldigt mycket, men glömmer en sak. Man kan inte vara en kund och få något gratis på samma gång. Det blir liksom två helt olika saker.

http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/02/04/piraterna-ager-tjuvarnas-marknad/

Mary X Jensen sa...

Säg så här - man kan vara en blivande kund. Smakprov är inte ovanliga. Sen kan man lätt bli en före detta kund också.

Du vet antar jag att mediabolagen går väldigt bra idag? De tappar inget vad det verkar, det är ofta samma personer som fildelar som sedan köper och konsumerar produkterna på andra sätt. Jag tycker att artister ska ha betalt men ifrågasätter de gamla modellrna, det är nya tider på något sätt nu. Vem kan säga emot det?

Anonym sa...

Ytterligare intressant läsning finns här;

"Goodbye copyright"
http://www.p2pnet.net/story/18357