Pirate Bay vilar inte på lagrarna, rättegången med skyhöga skadestånd till trots. Att Ipredlagen bli tandlös och omodern innan den träder i kraft har jag påstått många gånger här och det är bara att vidhålla detta. Den ena anonymiseringstjänsten efter den andra dyker upp och Pirate Bay utvecklar nu en egen som de kallar Ipredator. Den här gången tänker de ta betalt av användarna.
Anonymiseringstjänster är intressanta för många, inte bara för privatpersoner, men att de vänder sig till de senare är inte så konstigt nu när Antipiratbyrån och även myndigheter betraktar alla internetanvändare som presumtiva gangsters och att det till och med behövs lagar för att kontrollera vad de gör där online. Ibland undrar jag om det inte alla dessa övervakningslagar kommer att bli den etablerade kulturens död i stälelt för tvärtom som dess kringindustri tycks tro. Nya former växer upp där exempelvis Creative Commonlicenser och deltagarkultur blir självklara och marknaden reglerar sig själv. Som den i princip alltid gör.
Antipiratbyrån uttalar sig på ett märkligt sätt. Henrik Pontén säger ungefär. Jaja, låt de hålla på med det där, det fungerar aldrig... Framåtriktad typ den killen. (NOT). Men han har sitt jobb att sköta förstås. Nej, internet är nog inte en fluga trots allt.
Moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid strider för informationssamhället och jag villpåstå att han är en av de få politiker som begriper det som pågår runt omkring oss. Han borde vara den IT-politiske talesmannen för moderaterna. Karl får betala ett högt pris för sitt engagemang, ty frågan är inte populär överallt. Men vem har sagt att allt måste vara populärt?
I sinom tid så måste även det politiska etablissemanget ta tag i frågan om internets utvecklingspotential istället för att låsa sig vid att hålla fast enligt gamla traditioner. Frågan om äganderätt är naturligtvis viktig - men varför ifrågasätter man inte den och hur den ska fungera istället för att konservera den och försöka hindra en utveckling som med fullkraft pågår. Striden hamnar på fel ställe. Diskussionen blir för dikotomisk. Svart/Vitt, Av/På, De/Vi. Niklas Lundblad skrev en intressant artikel förra året om Vad pirater och antipirater borde tala om. Enligt min mening borde politiker också tala om samma saker - en akademisk diskussion kring upphovsrättens roll saknas. Niklas skriver för övrigt många intressanta artiklar här.
Karl Sigfrid skriver om Pirate Bays Ipredator och mycket annat kring fildelning, internetanvändning, deltagarkultur mm. När såg ni någon annan politiker skriva och engagera sig som han gör för internet? Det kommer mest ut tillrättalagda skrivelser om iofs viktiga frågor men de kunde lika gärna vara tjänstemannadrivna och klockans klämtande uteblir helt. Politik är förvisso en praktisk sysselsättning men det handlar också om att ha en vision, att se framåt och utvecklingsinriktat. Karl hard en visionen, synd att det är så svårt att nå fram bara,
Min egen vision är att internet är en företeelse som ska användas aktivt för utveckling av såväl individ som samhälle och inte begränsas mer än annat. Johanna Nylander och Waldemar Ingdahl funderar kring tillitens konst på bloggen Skiften. Intressant reflektion.
(Aftonbladet) (CS) (SvD)
Bloggar gör också webbsnack, Christian E, Rick Falkvinge, Anders Widén, Anders Widén, Händelsehorisont, Lars Erick, Farmor Gun, Anaïs, Leo Erlandsson, Henrik Alexandersson, Intensifier, Copyriot, Christian Engström, Svensson, Neo, Opassande
2 kommentarer:
"När såg ni någon annan politiker skriva och engagera sig som han gör för internet?"
Det är nästan som om allt hängde på Erik Josefsson, Karl Sigfrid och Christofer Fjellner... och alla som inte är politiker men engagerar sig förstås. Det finns fler förstås, men vi behöver politiker som är insatta, tar initiativ och driver frågor snarare än att bara reagera.
http://baccusblogg.wordpress.com/2009/03/25/pirate-bay-utvecklar-i-vantan-pa-domslutet/
Skicka en kommentar