tisdag 24 mars 2009

Varför kan inte eleverna laga mat till varandra...

Läser om skolan där barnen har hemkunskap utan mat. Verkar inte så bra.

Varför inte tänka ett steg längre och göra på annat sätt. Varför deltar inte barnen i den dagliga verksamheten och lagar mat till varandra? Riktig praktik. Delta i något som har en mening.

Mina erfarenheter som vikarie i skolköket: Den ordinarie läraren hade bestämt att det skulle lagas grönkålssoppa med Keso! Vilken unge äter sån´t?

Teorilektionerna kan väl skolköksfröken hålla ändå.

Varså god och skölj - tänk i vidare perspektiv. Det är inte omöjligt. Kanske att det finns spärrar - forcera dem då.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Forcera spärrar gör man inte i lydiga sverige, sånt är inte bra för karriären eftersom sådant ansvarstagande lätt gör en till ett obekvämt objekt. Då är det enklare att välja den oansvariga vägen och bara lalla med, ju större stolligheter man ställer upp på när dekret uttalas uppifrån, ju större blir möjligheterna till högre löner och kliv i karriären./Superanon

Cattis sa...

Tyvärr måste jag ge anonym viss rätt... om man försöker forcera spärrar anses man ofta som besvärligt. Det kan jag säga av egen erfarenhet och även vad jag sett då andra gjort sina försök.
Det finns ju hygienregler i köken som ibland är helt bisarra. Vid en förskola där jag arbetade för ett par år sedan fick inte barnen stiga över tröskeln till köket "av hygieniska skäl" Var det kokerskan som utfärdat dem?
Nej!
det kom direktiv ovanifrån...
Vi förlorade en bra kokerska på det viset, då hon sade upp sig. Sen fick en ny mycket trevlig som följde kostråd och regler. Gissa när maten smakade bäst?

Annars är idén om att bedriva undervisningen i skolköket alldeles ypperlig :-)

/Cattis