söndag 26 april 2009

Göran och Pär hade aldrig gjort så här...

Befann mig i Örebro på Kommunalrikskonferens bland nästan 2000 andra moderater häromdagen. Det var spännande och intressant på många sätt. Känslan av att träffa andra moderater, gamla kompisar från långt tillbaka i tiden och möjligheten att träffa nya ska inte underskattas på trivselkontot. Det är helt enkelt kul, men det hela handlar förstås inte bara om sociala kontakter utan också om politik. Konstigt annars, eller hur? Visst har partiet förändrats men ändå inte, det är det man känner i ryggmärgen när man träffas så här i stora grupper. Det finns en idégemenskap om än med olika viljeyttringar.

Det handlar om politik och i allt tycker vi inte lika, åsikter brottas mot varandra och det blir en härlig kamp en stund, just i åsiktsutbytena och sen går man och dricker kaffe... Det är just den här pulsen av åsiktsutbyten som är det roliga med politiskt arbete, möjligheten att mäta sina egna ståndpunkter med andras och kanske rent av lära sig något nytt själv av andra och förflytta sin egen världsbild en liten bit. Att alla inte tycker lika om allt får man leva med, i politiken som i livet för övrigt. Det gäller att skilja på sak och person.

Sanna Rayman skriver om ett förändrat moderatparti på gott och ont. Visst funderar man som moderat ibland och tänker hur gick det här till? Och nog längtar jag efter diskussionen om frihet och eget ansvar som vi hade på 70-80-talet. Men å andra sidan så kan man inte bara bygga sitt liv på ideal, det finns en verklighet också och man måste vara pragmatisk och det känns lätt att kompromissa i många frågor, med undantag för massavlyssning och intrång i den personliga integriteten förstås, där går min yttersta gräns och det blir stopp för nytänkandet i den frågan.

Redan Gösta Bohman hade sitt att säga om den saken. Framsynt på många sätt.

"Vet ni om att USA idag har möjlighet - och det kommer alltså andra länder att ha i morgon - att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet.

Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre. "

(Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975. Publicerad i Bohman, Gösta. "Tankar och tal. Anföranden och essayer i urval 1975-1979" utgiven av Moderata samlingspartiet 1979)



Förändring
Däremot så kan jag inte se att det inte skulle kunna vara aktuellt med en tillfällig skattehöjning mitt i en kris eller att man får ta och undanröja en och annan helig kossa- vi kan ju inte bara vara helt oberoende av allt som händer i omvärlden och just nu ser det ganska tufft ut på ekonomifronten, ingen kan påstå något annat. Det gäller oavsett om man är moderat eller ej. Men nog bör alla andra möjligheter till rationalisering först undersökas.

Det finns också andra metoder än skattehöjning, som att exempelvis våga lyfta på locket lite och se verkligheten som den är. Att stänga en skola för att det inte finns tillräckligt många elever kan ställa till ramaskri i en kommun. Men är det verkligen en självklar sak att just en skola ska stå som den är för att det alltid varit så oavsett om det finns ungar eller ej? Ibland fastnar vi i vår rädsla eller ska vi kalla det obenägenhet till förändring.

Det intressanta är nu att se hur socialdemokraterna försöker sig på det ena och det andra och hit och dit. Man vill ha skattesänkningar för de flesta villaägare och skattehöjning för få av dem. Socialdemokraternas Bo Ringholm sa redan på sin tid att det är bättre för statsfinanserna att ta en extra krona i skatt av den stora massan än att ta tusen kronor av de fåtal som är rika. Ty de senare är så få. Det är inte riktigt så man tänker idag i socialdemokratiska leden, det är uppenbart. Man hänger kvar där i bilden av att de rika minsann ska få betala.


Spårbarhet
Under sitt tal på rikskonferensen förtydligar statsministern begreppet spårbarhet som han i samråd med finansminister Borg definierat som att alla beslut måste kunna spåras i siffror. Jag kan förstå det där på ett sätt, men så som skolad i kvalitativ vetenskaplig metod så ser jag också andra möjligheter. Det finns annat än siffror som kan presenteras nämligen. Här kanske finns en potential till kvalitetsförbättring i kommunikationen? Den ena metoden utesluter förstås inte den andra, de kompletterar varandra. Men möjligheten att få förståelse för betydelsen av vissa politiska beslut med en mer inspirerande än instrumentell framtoning skulle säkerligen öka förståelsen för dem. Det finns beteendevetenskapliga aspekter att ta hänsyn till den saken är klar, annars lämnar man utrymme för eländesspekulationer. De senare ska inte få stå oemotsagda med bara siffror utan också bemötas med goda exempel, de finns.



Socialdemokraterna
När moderater möts så snackas det mycket om socialdemokraterna, självklart. Det är förmodligen likadant fast tvärtom på deras möten. Just nu så hänger de lite löst vad det verkar´. Mona Sahlin är inte lika populär som Fredrik Reinfeldt, moderaterna tar allt större utrymme bland väljarstödet och frågan om valet 2010 är öppen. EU-valet är viktigt för alla och man kan tycka att (s) skulle vilja vara med och tänka lite på Sverige som helhet i Europa och inte bestämma sig för att hellre bråka under den tid statsministern har ordförandeskapet för EU. Men icke. Gunnar Hökmark utsåg sin (s)-motståndare Marita Ulvskog till en levande motståndsrörelse mot all förändring. Det leder inte framåt förstås.

Förmodligen så är det desperat inom socialdemokratin just nu och syndabockar utses. Både Wanja och Mona ifrågasätts i sina ledarroller både inom och utanför partiet. Det beror nog inte så mycket på dem som personer som att den socialdemokratiska politiken helt enkelt har blivit omodern. Tiderna har förändrats på många olika sätt. Göran Eriksson har skrivit en intressant artikel om (s) i dagens SvD. Lotta Grönning skriver om svårigheterna med att vara socialdemokrat idag.



Fredrik Reinfeldt tydliggjorde en del av svårigheterna för oppositionen att nå fram med sin ekonomiska politik i sitt glimrande tal inför den moderata kommunkonferensens deltagare:






(intressant)

Andra som bloggade från konferensen var Kent Persson (värden från Örebro) och Krohniskt. Är det fler moderata bloggare som skrivit så hör av er så länkar jag in er här. Vi hade busfröna från ett alliansfrittsverige på besök också. Deras blogg kan säkert både roa och irritera, själv ler jag mest.


Uppdatering: fler moderater som skrivit om konferensen är Tokmoderaten från Sumpan, Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!

Tack för ett bra blogginlägg och stort tack för ditt deltagande i Örebro! Vi missade varandra denna gång oxå, men hoppas vi ses vid nästa tillfälle!

MVH

Kent

Mary X Jensen sa...

Tack själv Kent - jag såg dig genom fönstret och kunde inte gärna kasta mig ut från andra våningen, fast det var bra nära ;-).

Det var en strålande konferens och särskilt gladde jag mig åt Reinfeldts sluttal. Det var mycket bra. Inspirerande och klokt.

Anonym sa...

Updates! Baby Thor Wang Story! A Summary:

Hi Everybody,

I think it's been long over due that I wrote an article that summarized the past and present events.
It includes what happened everything before and after the trials and everything else that took place in Sweden.

Do you want to see a perfect example of Swedish Welfare system abuse?

Check it out!

http://savebabythorwang.blogspot.com