lördag 18 april 2009

Internet är nog inte bara en fluga...

Länge har internetfrågorna betraktats som lite oviktiga av de etablerade partierna. Protetser har viftats bort av många. Det är bara ungdomar som håller på med internet har det sagts och då vet vi att det inte behöver tas på sånt stort allvar. Eller hur? Buff med dem bara. Liten klapp på huvudet och en ungdomsriksdag kanske. Inte ens skolministern begriper att internet och datorer kan ha något med skolan och kunskapsutveckling att göra. Han verkar också se dem som leksaker.

Domen mot The Pirate Bay slog igenom med kraft igår - med en sida som stenhårt utan att vackla driver efter gamla principer och lagar som de inte ens vill diskutera om de verkligen passar in i sammanhanget, man har bestämt sig från början. Killarna ska åka dit, till vilket pris som helst verkar det som när man lyssnat lite på rättegången som var långdragen. Vissa jurymedlemmar satt och sov enligt en som var där. De som stod på andra sidan, TPB-killarna betraktas som udda existenser och nördar som tycker att det är i sin ordning att stjäla upphovsrättsskyddat material. de uppför sig också som nördar och utanförsamhälletstående vilket medför att etablissemangets respekt uteblir och fokus hamnar på fel ställen.

Lag och ordning skipades igår när domen föll. Alla åtalade fick fängelse och ett stort skadestånd krävs också. Det blev också en symbol för att det nu handlar om ett fullständigt sammanbrott ur kommunikationssynpunkt. Det gamla mot det nya och båda extremer utifrån sin sida. Det känns svårt att ta ställning för någondera av dem när man betraktar det ur ännu ett perspektiv. Internetperspektivet... det skiljer sig ganska mycket från det analoga. Som det där med att tjäna pengar exempelvis. Att ta betalt är inte alltid det viktigaste, pengar kommer in på andra ställen. Copyriot skriver här om detta och mer här. Uppenbart var dock under hela denna rättegång att det var två helt olika världar som möttes. Som beteendevetare var det mycket intressant att betrakta detta utifrån.

Operatörsbolagen kan inte lämna ut de uppgifter som Ipredlagen ger musikindustrin möjlighet att begära - hur de nu kan veta vilka IP-nummer som är aktuella. Ja numret går kanske an, men vem satt bakom tangentbordet? Det beror på att de inte sparar uppgifterna eftersom de inte behöver det enligt en annan lag. Snacka om olika världar. Samtidigt har TPB-rättegången visat på hur svårt det är att beräkna vad som är förlust. Vi vet inte säger en jurist till DN, det finns ingen praxis ännu. Det låter förtroendeingivande, det kan bli vad som helst av det här alltså. Vi gjorde en egen Kalle Ankakalkyl härhemma för ett tag sedan.

Hoppas att de stora partierna, i synnerhet mitt eget tar internetfrågorna på allvar nu. En indikation till att det är viktigt med internetfrågor torde väl vara att Piratpartiet efter gårdagens dom ökade sitt medlemsantal med flera tusen nya medlemmar. Det är inte bara tonåringar som ansluter sig utan det är överhuvudtaget människor som inte vill se att underhållningsindustrin tar över internet och reglerar det. Piratpartiet har idag över 20.000 medlemmar och är större än många av de andra partierna. Idag demonstrerade dom. Ska man då inte ta deras fråga på allvar? Med denna medlemsökning kan Piratpartiet bli en spelare i EU-valet. Proteströster. Är inte det synd, bara för att de etablerade inte tar tag i frågan på ett tydligare sätt.

Man får inte glömma att internet är en stor del av den infrastruktur vi har idag - vi använder det till att betala våra räkningar, kommunicerar med myndigheter och med varandra, bland många andra saker. Det finns trots detta idéer inom EU att stänga av internet för vissa om de fildelar olagligt. Det hela har inga proportioner alls om man sätter in det i ett större sammanhang. Särintressen kan inte få styra detta. Kan vi inte ge dem ett eget internet?


(intressant) (AB)

Karl Sigfrid tar ett större grepp på internetfrågan än mången riksdagsman. Det hedrar honom ty han är ganska ensam, dessvärre. Bloggtidningen skriver om länkandet som kan vara i fara nu. Farmor Gun hör liksom jag själv till det äldre gardet på internet och hon har alltid intressanta slutsatser och länkar på sin blogg. Calandrella är en av de yngsta och har också hon alltid tänkvärda synpunkter. Ett intressant spann här. Internet berör alla åldersgränser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Unknown sa...

Ni ser ju inte allvaret! Hela makteliten, med gammalmdia bakom ryggen, går nu till ursinnig attack mot vår frihet. Nattsvart reaktion är i rörelse.

Alliansregereingen är i ett slag lika diskrediterad som rögröna rötan blivit genom wanjaaffären.

I dag Pirate Bay, i morgon Google, i övermorgon hela internet.

Revolutionen måste börja NU. Den kan inte vara en tebjudning. Striden kan inte föras med brevkampanjer och annat beskedligt nojs som bara visar svaghet, och som tyrannerna blankt struntar i. De har visat vad de går för. De är totalt hänsynslösa. Demokration har blivit farlig. Den måste krossas till varje pris. Det är vad det hela handlar om

Den hårda domen oväntad? Sannerligen inte för mig, inte. Jag har aldrig hyst några illusioner.

Ni skall få SE!

- Peter Ingestad, Solna

Tor sa...

"Det beror på att de inte sparar uppgifterna eftersom de inte behöver det enligt en annan lag."Nja, trots att många, inklusive en del internetoperatörer verkar tolka det så där, så säger faktiskt lagen att uppgifterna inte får lagras längre än nödvändigt. Och IP-loggar behövs ju varken för att vidarebefordra elektroniska meddelanden (som ju går på ett kick) eller för fakturering.

Jerker Montelius sa...

> Farmor Gun hör liksom jag själv till det äldre gardet på internet och hon har alltid intressanta slutsatser och länkar på sin blogg. Calandrella är en av de yngsta och har också hon alltid tänkvärda synpunkter. Ett intressant spann här. Internet berör alla åldersgränser.

Jag har en stillsam fundering.
Calandrella är 13 år och den yngsta inom de politiska bloggarna. Som påpekat är du(Mary) och Farmor Gun äldre men samtidigt inte urådriga.
Vem är den äldsta politiska bloggaren?
Internet beskylls ju för att bara bestå av finniga 14åringar. Det kunde vara intressant att se vilket span som finns.
Har vi någon 80, 90 eller kanske 100åring?

Anonym sa...

De senaste dagarnas diskussion kommer sätta fart i partierna om detta, var så säker. Hur och vad man kommer fram till de är mer osäkert. Däremot tror jag inte att piraterna tar sig in i parlamentet och dte har jag utvecklat på min blogg.

Mary X Jensen sa...

Jag hoppas attvi får en riktigt bra diskussion i moderaterna om detta. Jag vill gärna delta i den eftersom jag tycker attd en är viktig och att det är bättre att arbeta för en fråga än emot.

Huruvida Piratpartiet komemr in i EU-parlamentet kanman inte svara på idag, det beror helt på hur de lyckas med att entusiasmera sina sympatisörer att rösta.

Jag kommer dock att arbeta stenhårt för Hökmark, men det är väl känt vid det här laget ;-)

Anonym sa...

ang psykiatri
läkaretiken= bota först
fall i gbg med sex utnyttjande, våldtäkt anställd mot patient
flera fall
arbetsrättsreglerna = samhället kan lägga ner
medicin som ger självmordsrisk tex mot depression
dvs dålig läkaretik, medicin som inte botar

/Björn Brink

Anonym sa...

http://www.physorg.com/news158848950.html


metod 2 för elektrisk energi från kärnkraft
m , moderat förändringar av samhället, dvs gratis energi


/Björn Brink