Ipredlagen är toppen tycker Henrik Pontén på Antipiratbyrån. Trafiken på internet har sjunkit rejält idag men det räcker inte tycker han. Han vill nu kunna skicka brev direkt från sitt skrivbord till fildelarna. Tänker han sig att själv göra intrång eller hur ska han få tag på adresserna, för han kan väl inte mena att tingsrätten skall prioritera fildelningsbrott före våldsbrott?
Ytterligare drar han på med att vi inte kan ha skattefinansierade bibliotek som erhåller redskap för att begå brott. I går nämnde han något om att internetkaféer borde spärra vissa sajter så att det inte går att surfa till dem. Walk the talk tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser ännu och jag håller med om det.
Jag är självklart för att artister ska ha betalt för sitt arbete men tycker att det är upphovsrättslagen som skall diskuteras. Hur kan den se ut i ett modernt samhälle när distributitonsvägarna förändrats så radikalt? Det jag verkligen ogillar med Ipredlagen är Ponténs et consortes attityd till sina kunder och att just han och hans kompisar dessutom ska vara de som jagar runt på internet efter vad de kallar skurkar är förfärligt. Det är polisen som utreder brott i min värld. Tomas skaldade på temat.
Smart fildelning kan vara lika med marknadsföring. Om fildelningen hålls undan så kommer det inte att medföra att fler skivor säljs. Face that.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, ipred, personlig integritet, ifpi, antipiratbyrån, piratpartiet, internet, fildelning
13 kommentarer:
Ja, han kan ju passa på och jubla, men när han och nöjesmaffian bakom honom ser hur försäljningen också går ner, så kanske de sätter jublet i halsen. Om jag minskar mina inköp med 2-4000 kr per månad och några 1000 följer mitt exempel, så snackar vi tvåsiffriga miljoner/ månad. Med över 10000 som köpbojkottar blir det över miljarden om året. Så, inga köp tills IPRED försvinner.
ERHÅLLER redskap? Han menade själklart att säga TILLHANDAHÅLLER.
Karln kan ju inte ens svenska. Alltså ytterligare ett område där han är fullständigt inkompetent.
Ett gammalt väl passande ordspråk;
"Den som gräver grop åt andra, faller ofta själv däri"
- behöver ingen förklaring.
Jag tror att jag ska göra samma sak som Dick T.
Jag räknar med att det blir någonstans mellan 1 500 - 2 000 kr / månad och visst, är det bara jag som gör det blir det naturligtvis ingen skillnad, men om tillräckligt många gör det så...
En annan fördel skulle naturligtvis vara att man helt plötsligt faktiskt ser på allt man köper och inte bara lägger det på hög.
Väl talat Dick T.
Det är bästa sättet att kämpa emot. För mig är det uppenbart att vår regering är köpt av nöjesindustrin, antingen i form av pengar eller i form av löften om god rapportering i massmedia. Där finns ingen chans till förbättring.
Kvarstår då att rösta med plånboken. Att komma ihåg vad det är för typer man stödjer när man står där i affären och köper en bok från piratförlaget eller en dvd-film från warner bros. En allmän bojkott, säg tre månader då ingen köper någonting alls från nöjesindustrin, är bästa sättet att slå tillbaka.
Personligen avgav jag ett nyårslöfte där jag lovade att efter bästa förmåga EJ köpa film, spel, musik, inspelningsbar media annat som media-industrin och kring-industrin till dem erbjuder i sina sortiment samt även att avhålla mig från att gå på bio. Jag har än så länge lyckats med att hålla mitt löfte.
GLF har statistik hur många skivor som sålts i Sverige.
2002 - 27 920 669
2003 - 24 576 413
2004 - 20 003 025
2005 - 18 579 378
2006 - 16 476 032
2007 - 15 034 806
2008 - 14 725 637
Fildelningen startade 2002. Undrar om folk förstår att branschen måste reagera när försäljningen har halverats på 6 år? I slutändan handlar det ju om branschens arbetstillfällen förutom artisterna. Det finns i princip inga skivaffärer kvar, i alla fall inte på landsbygden.
Samma sak med videouthyrarna.
Själv tycker jag inte det är konstigare att branschorganisationerna vill kolla ip-nummer än att parkeringsbolag kan utfärda felparkeringsavgifter eller att trafikbolag biljettkontrollavgifter.
"anonym", det som är konstigt är hur lagen ser ut. Den är designad så att upphovsrättsinnehavarna själva bestämmer skadeståndets storlek helt utan koppling till någon eventuell faktisk skada å deras sida, de bestämmer vem som ska utpressas och de kan välja att tvinga sina offer att betala för en tidningsannons där offren hängs ut. Skampåle alltså. Lagen är inget annat än ett skrämsels och utpressningsverktyg.
Dessutom är det nästan omöjligt att försvara sig mot stora företag med köpta experter i civilrätten där bevisbördan inte ligger på den anklagande parten. Du måste kunna bevisa att du är oskyldig, annars handlar det enbart om trovärdighet. Och då har du inte en chans som privatperson.
Jodå, fildelning är omoralisk och fel. IPRED är värre.
Anonym:
Vet ej vart du fått faktan på att fildelningen började 2002? Jag fildelade redan på 1990-talet, kanske inte lika mkt via internet som idag men i större omfattning på olika lan.
Anledningen till att försäljningen av CD/DVD minskar beror nog mest på att det är ett utdöende medie likt sina föregångare kassettbanden.
Alltså bara ett steg i den mediala evolutionen.
Hade nöjesindustrin hängt med i utvecklingen så hade vi idag haft mängder av bra, billiga och lagliga alternativ till illegal fildelning. Att man inte insett detta ÄNNU och istället pressat fram en orättsäker lag där man ska försöka tvinga människor att fortsätta använda förlegade medier via skrämseltaktik måste väl ändå ses som skrämmande.
Ännu mer skrämmande är nog att våra politiker böjer sig så lätt för en korporativ lobbyorganisation och totalt negligerar sina väljare.
@Anonym: Du hittar ju på saker så att det passar din uppfattning av verkligheten. Jag fildelade redan på tidigt 90-tal och jag kan lova att det var vanligt långt innan 2002. Däremot tröttnade folk på att få musik på små plastbitar runt 2002 för då dök något nytt upp på marknaden... iPod!
Ta fram samma siffrorna för hur mycket nöjesindustrin omsätter de senaste åren och du kommer att se att de inte alls har minskat. Så hur förklarar du det med all hemsk fildelning som ruinerar de stackars artisterna?
/Anders
Anonym: Försäljningssiffrorna för cd (och album i helhet) har helt klart sjunkit.
Problemet är att det inte går att säga att anledningen till det är illegal fildelning.
Du har dock självfallet rätt i att branschen måste reagera. De måste göra sin produkt mer konkurrenskraftig.
Problemet med din argumentation är att du tar enbart hänsyn till hur en enda produkt står sig i försäljning.
Den 24 november 2000 släpptes Playstation 2. I mitten av juli förra året hade den sålt i 140 miljoner exemplar och säljer fortfarande bra.
Vad gäller tv-spelsmarknaden i stort i Sverige växte den med c:a 6.5 % per år 2000-2005 och gick under hösten 2006 för första gången om musikförsäljningen.
Videomarknaden tar du förvisso upp genom att berätta hur det är för videouthyrarna och för dem ser det mycket riktigt värre ut.
Ökningarna för marknaden i helhet första halvan av decenniet var signifikanta.
Nu kan det givetvis bero på samma effekt som för cd-skivan, dvs. att folk bytte ut ett gammalt format mot ett nytt format. Dock satte dvd-försäljningen nytt rekord även förra året genom att sälja ett par procent mer jämfört med året innan.
Även biobesöken på SF slog nytt rekord förra året.
Din argumentation ter sig lika märklig som den skivbolagsdirektör som under TPB-rättegången inte förstod varför det skulle vara relevant för minskningen av antalet sålda cd-skivor att andra underhållningsmedier ökar i försäljning.
Jag vet inte var du har fått ditt pengaträ ifrån, men skicka gärna några frön till mig.
I dagsläget har jag dock enbart råd att spendera ett visst antal kronor per månad och dessa läggs främst på dvd-skivor då jag anser att de har ett högre mervärde än cd-skivor.
(Detta beror inte på nerladdning utan jag konsumerar helt enkelt i första hand "äldre" musik.)
Vad jag vet har även Spotify blivit populärt, och det är dessutom legalt. Musikwebb verkar av någon anledning också vara populärt. Vilket kan bero på att det dels är "gratis" och dels helt legalt.
Där har du ytterligare två faktorer som kan påverka cd-försäljningen.
Andra faktorer är Itunes och andra legala nedladdningstjänster.
Att det finns få skivaffärer kvar beror nog främst på att de inte kan konkurrera med varken utbud eller pris hos nätgiganterna som Cdon och Ginza.
Detta blir en tämligen logisk slutsats då de ökar i försäljning (åtminstone Cdon; Ginza har jag inte sett några försäljningssiffror för) samtidigt som branschen i helhet sjunker i försäljning, eller hur?
(Detsamma gäller även bokhandlare. Vilket jag dock antar att du lagt märke till då det uppmärksammats rätt mycket nu i samband med bokrean.)
Skiljer priset 50-100 kr per bok eller skiva är det klart att det är svårt att konkurrera med näthandlarna.
Statoil införde ett "webbpris" i sina butiker, och detta ledde till att cd-försäljningen ökade med 50 %.
tidigare Anonym gör din hemläxa innan du påstår nåt så tvärsäkert baserat på ex.föräljnings siffror.
Listan på skivförsäljning kan ha massor med orsaker att försäljningen minskar,pris,sämre musik är väl trolig orsak jämför med ex. hip hop som gjordes i början och nu det var ju tex. i den vevan man började använda copyright lagar mot deras sätt att göra musik nu finns bara skiten som musikförlagen godkänner och ingen skall försöka sig på eget skapande längre för det finns alltid en ton eller ord som används tidigare.
Anonym: Läs vad jag skriver så ser du att vi är överens...
Glad Påsk.
Skicka en kommentar