torsdag 23 april 2009

Utestäng Hollywood från internet och låt dem skapa sig ett eget...

Lyssnade just på Åsa Torstensson och blir förvånad. Det handlar om telekompaket som röstats om i EU. I stället för att vara nöjd med resultatet av omröstningen är hon emot nå´t som hon egentligen inte är emot, vad menar hon? Förhoppningsvis så är det sin egen åsikt hon presterade i går och inte hela regeringens. Om det är regeringens talan hon för - då blir jag riktigt orolig. Våra EU-politiker gjorde ett gott jobb med Telekompaketet igår och man kan väl inte låta bli att förundras över om den svenska regeringen eller bara minister Torstensson går emot deras arbete. Eller hemska tanke - är det så att EU-folket börjar få för stort utrymme så att det börjar handla om annat, prestige och sånt? Man vet aldrig i politiken. Gunnar Hökmark beskriver telekompaketsfrågan ur sitt perspektiv på bloggen. Det ger en strukturerad bild av en komplex fråga.

Bra synpunkter kom också fram i gårdagens TV-inslag. (Jag fann det via HAX).





En sak är säker och det är att internet är mycket mycket större och har många fler dimensioner än underhållningsindustrin. Kan man inte utstänga dem från internet? Låta dem skapa sig ett eget nät. Det här är som att någon annan kommer hem och vill möblera om i mitt vardagsrum. Det är hög tid att internet börjar diskuteras på ett mer filosofiskt plan - vad innebär internet för mänskligheten till exempel. Det är verkligen dags för beteendevetarna att få och ta utrymme i
debatten nu och inte bara lämna den till å ena sidan teknikexperter och i andra änden förbudsivrare. Det är de som är mitt emellan som berörs. Vi alla cyborgare.

Mina lärare och studiekamrater och forskare från pedagogiska institutionen skrev nedanstående rapport 2005, det finns alla anledning att plocka fram och läsa den idag. Den ger en bra bild av detdigitala samhället ur den mänskliga aspekten. Underhållningsindustrin bör hålla sina fingrar borta från internet, eller som sagt, skaffa sig ett eget.


Läs och begrunda detta, det handlar om internet:

Att ta sin vardag i anspråk - hur teknik blir ett medel i människans vardagsliv

Personlig integritet, yttrandefrihet och rättigheten att få vara anonym är bra mycket viktigare än att Finn Zetterholm och Jan Guilllou får ett par spänn extra för sina sånger respektive böcker. Förbjud musik- och film på internet - i alla fall den som en många gånger helt galen industri försöker skydda för allt vad de är värda genom att jaga livet ur sina kunder. (ej bokstavligt nu är väl lika bra att förtydliga för den som inte förstår). Emma kämpar på och förklarar och försöker få omgivningen att förstå.

Sansad debatt
Debatten måste sansas, den är inte svart eller vit skriver Göran Widham på Fridholm.net. det är precis min egen åsikt. För fram sakargument och strunta i att idiotförklara alla som inte tycker som man själv gör. Det är en bra attityd om man vill nå framåt och det är där jag själv försöker hålla mig. Kent Persson menar att vi alla har ett ansvar att hålla debatten på en saklig nivå. Låt oss satsa på det. Därmed inte sagt att man ska ge sig om man känner sig övertygad. Men att skilja på sak och person är vuxet. Det är bra när man vill tas på allvar.

Uppdatering: Marcus Fridholm hänger på om en sansad debatt, och det gör också Leo Erlandsson.

PS. Missa inte de vassa ledarskribenterna Sanna Rayman och Katrine Kielos Korseld. Idag frågar de ut moderaternas Per Schlingmann. Go go girls...

Uppdatering: Är domaren i TPB-rättegången jävig? Ska rättegången nu tas om. Oh yes -som sagt ge dem ett eget internet. Visste politikerna verkligen vad de gjorde undrade jag igår. Dagens nyhet stärker den frågan.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Jay sa...

Jag håller med om att framföra sakargument och att debatten ska hålla sig på en rimlig nivå.

Men när man har framfört dessa sakargument, och blivit snubbad av en duktig advokat och kallad för tjuv och kriminell av kreatörer nästan oavsett vilka argument man har framfört, då tröttnar man snart.

Jag tror att förutsättningarna för ett sansat samtal inte finns längre. Hoppas går ju, men jag tror det är kört. Hollywood och Antipiratbyrån har visat vilka smustiga knep de är villiga att ta till för att skydda sin inkomst. Det har inte hjälpt att tekniken springer om dem i blixtfart. Detsamma gällde diskotek, kassettband och videoband.

Anonym sa...

Ett gammalt men läsvärt inlägg från
2005, då skrev Rasmus Fletcher/Copyriot ett inlägg om HENRY OLSSON,jurist,som då var både viceordförande i SFU(och det är han fortfarande) och anställd som sakkunnig i immateriellrätt vid justitiedepartementet Enligt Rasmus (citat):"han är en av Sveriges viktigaste beslutsfattare inom området upphovsrätt och patent." Är det inte jäv(ligt)?!
Länk till inlägget:
http://copyriot.wordpress.com/2005/03/22/henry-olsson-henry-olsson/
Maria

Anonym sa...

ÄNTLIGEN!!!

Någon med fler läsare än undertecknad inser att internet handlar om mer än .php-apps och nerladdad musik.

"Det är de som är mitt emellan som berörs. Vi alla cyborgare."

Det där är så bra så det tänker jag sno ... eller ja, "sno", men förklara från vem jag har snott det :)

Det behövs mer FILOSOFI och mindre .php i debatten!

Dennis Nilsson sa...

Läste nyligen boken "Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen"
http://www.bokus.com/b/9789170370212.html

(O)lustigt nog så stämmer det mesta som ägde rum vid etableringen av boktryckarkonsten, med det som sker med Internet, världen över.

Etablissemanget var livrädda för boktryckarkonsten (läs Internet idag). Här kan ju gräsrötterna bilda sig en egen uppfattning om saker och ting.

Vi vet ju nu att boktryckarkonsten förändrade världen, från feodalsamhället till demokratier, i alla fall i Europa.

Utan boktryckarkonsten hade vi aldrig fått den tekniska evolutionen och våra demokratiska samhällen..

Denna dokumentär är också intressant; "Stephen Fry and the Gutenberg Press"
http://www.google.se/search?hl=sv&q=Stephen+Fry+and+the+Gutenberg+Press+torrent&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

Den främsta makten är inte penningens makt, utan makten över kunskapen.

Den som har kunskap har makt, makt att förändra sitt eget och andras liv.