lördag 13 juni 2009

De har alltså kollat i mailen...

Räcker det att be om ursäkt för att något hänt som inte skulle få ske? I Norge har militärens säkerhetstjänst öppnat och LÄST e-posten på Slottet!

Detta är en av anledningarna till att kablarna till svenska medborgares digitala kommunikation inte ska kopplas in överhuvudtaget. Det må vara praktiskt att kunna sitta och kolla runt efter terrorister som är det huvudskäl man anger. Men oavsett kringlagar och säkerhetsåtgärder så är vi människor mycket små skitar i det större sammanhanget. Att hitta att någon potentat kollat på porr eller visat på något annat enligt samhällsnormerna indignerat beteende, så är det inget man håller tyst med. Det är inte för inte som skvallertidningarna har stora upplagor, ingen tillstår att man läser dem förstås. Men de finns... Det gör däremot inte de helt oförvitliga människorna.

FRA-lagen är en sak och datalagring via tele- och internetoperatörer en annan. Båda handlar om intrång i privatlivet på ett sätt demokratier tagit avstånd ifrån. Beslutet om trafikdatalagring har skjutits upp. Inte på grund av respekt för integriteten utan för att man inte är överens om vem som ska betala kalaset. Jag säger häpp! Hur ska det gå för småföretagen om de ska ha samma krav på sig som de stora? Bloggen Bent anser inte att företagen ska betala för statens jobb.

Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna bör läsas av fler. Isobel H-K gör idag en reflektion kring hur gammalt och nytt inte förenas. Tänkvärt, i synnerhet för de gammeltänkande. Kent Persson.


Blogg: Mark Klamberg, Per Pettersson - Zac


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
(DN) (SvD)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gäller datalagringen så är det bara en (kort) tidsfråga innan det lockas nya flugor kring den syltburken. Fatta vilken guldgruva för SÄPO och FRA. Och som Bodström säger, herregud, det är ju bara trafikdata, det är inte så känsligt!

Nej, vi måste ha lagstiftning som kräver att sådan data raderas, som kräver att inga kablar kopplas till staten. Det är och förblir enda sättet att "stärka integriteten".

Patrik BP Andersson sa...

Tja, utan sådana lagar så blir det plankan nästa.