onsdag 3 juni 2009

Internet har en inbyggd social kontroll...

För den som inte vet så mycket om livet på internet, så kan det te sig som om det är farligt och händer en massa otäcka och konstiga saker där. Det måste kontrolleras säger makthavare.

Det händer inte mer än på andra ställen. Knarklangarna står i gathörnen och på skolgården, spritlangarna har bakluckan öppen bakom Konsum, pedofilerna hittar sina offer lite var stans. det är ohyggligt och måste stoppas. det är fullständigt självklart, men inte genom datalagring och intkränktande av den personliga integriteten för alla som befinner sig på internet.

På internet finns det alla sorters människor, fler goda än onda skulle jag vilja påstå. De håller rätt på varandra, hjälper varandra, delar med sig och sätter också åt den som som beter sig illa. Den sociala kontrollen på internet är mäktig och nåde den som beter sig illa.

Tänk om våra politiker skulle vända på sina idéer om övervakning och i stället uppmuntra den som finner något olagligt att rapportera det? Nu menar jag inte någon slags angiverilag, men om någon sysslar med barnporr så har vi för det mesta en inbyggd radar mot sådant och skulle tipsa om det var lätt att göra och om man fick vara anonym.

Att ge en morot i stället för en piska brukar vara en bättre och mer lyckosam metod. Tänk till lite på det.

1 kommentar:

Allt om Alliansen sa...

Du ger en förskönad bild av internet och samtidigt en svartmålande bild av verkligheten, Mary.

Som du kanske vet är jag initiativtagare till boken "Handbok för föräldrar - Lär dig vad ditt barn gör på internet"? Det du efterfrågar finns redan och har funnits i många år och har funkat mediokert för att vara diplomatisk.

Visst skulle "angiveriet" kunna bli bättre men om det är integritetskränkningar du vill undvika så är det fel väg att gå.

Jag tror på lagar som stoppar buset. Men jag tror inte att lagar stoppar allt bus. Det är som i verkliga livet. Buset finns även fast det finns lagar, personer som anmäler, angiver och vittnar. Men det innebär inte att jag förespråkar att vi eldar upp lagboken. Buset finns alltid. Men utan lagar blir det vilda västern och anarki.

Frågorna kring integritet och fri nedladdning av upphovsskyddat material anser jag vara kvasi-debatter. Internet har aldrig varit och kommer aldrig att bli fritt från integritetskränkningar. Det är nästan naivt att tro att om man skrotar FRA och IPRED så blir internet fritt.

Att legalisera nedladdningar av upphovsskyddade underhållningsprodukter bara för att det är tekniskt möjligt strider mot mina uppfattningar om kapitalism och marknadsekonomi.

Jag tänker på alla pengar som vår gemensamma välfärd skulle gå miste om i den fria nedladdningens namn! Vem ska betala detta? Ensamstående deltidsarbetande mammor? :)

Jag litar på att FRA kommer att skötas exemplariskt av berörda myndigheter och att svenska medborgare inte kommer bli berörda överhuvudtaget. Vi i Sverige kommer dock bli kränkta av utländska myndigheter och organisationer och företag på internet. Övervakning och kränkningar på internet är liksom inbyggdt i internets fundament och "själ".

Så när man pratar om att "riva upp, göra om och göra rätt" så bör detta innefatta hela internet! Hela jordens internet måste göras om. Byggas om från grunden - på nytt.

Visst känns det plötsligt som att Piraterna tänker alldeles för smått!?

Här gav jag dem embryot till ett nytt gigantiskt global projekt som verkligen berör pudelns kärna och inte bara trimmar topparna på den! :)

(Förlåt att jag babblar på..Jag har inte skrivit så mycket om detta på ett tag..:)