söndag 14 juni 2009

Vi har fått nog av 1984 nu...

PJ Anders Linder tar upp viktiga saker. Det måste bli ett slut på användandet av politikernas inspirationskälla nummer ett nu menar han - 1984 . Det är dags för regeringen att sätta ner fötterna och påpeka för EU att massövervakningslagar inte är förenliga med Europakonventionen.

"Det här ska inte göras för att ta vinden ur seglen på piratpartisterna, även om det kan bli en intressant bieffekt. Det ska göras för att värna vår frihet och integritet. Det har varit för mycket 1984 på sistone. Nu får det vara nog." (PJ Anders Linder)

That´s it på något sätt. Alla vi som läste Orwells 1984 på den tiden det begav sig protesterade då och har gjort allt sedan dess. Den ena efter den andra övervakningsmetoden har införts. Men nu har vi kommit till vägs ände. Det hörs allt högre röster emot bevakningssamhället. Det finns möjligheter att sätta stopp. Låt oss se till att det blir så nu.

Man kan känna viss oro dock när man hör statsministern hålla fast vid att man inte tänker ge efter för Piratpartiet. Lag och ordning och upphovsrätt ska hållas säger han. Ja, det tycker väl de flesta, men det här handlar inte om det. Det skrämmer mig en aning, eller till och med ganska mycket att statsminsitern bara viftar bort integritetsfrågor som något han har hört talas om sedan 80-talet. Som om det inte hade någon betydelse alls. Uppdat: Piratpartiet har just nu 49901 medlemmar...

Själv har jag varit med sen tidigt 70-tal och det var Bohman som fick mig att bli moderat, just på grundval av dessa frågor. Är det inte längre viktigt för moderaterna? Staffan Strömbäck undrar vem som ska bära Gösta Bohmans idéer vidare. Ja, det är en väsentlig fråga i sig. Många är de moderater jag träffar som undrar samma sak. Rätt vad det är kanske kärnväljarna startar eget parti de också.

Kent Persson funderar kring hur folk kommer att rösta i nästa val. Lars Ilshammar och Kajsa Klein menar i en artikel på millan att Piratpartiet inte bara är ett hopskramlat protestparti utan snarare står för samhälls- och värderingsförändringar. Det går inte att bortse från detta. Med en dåres envishet strävar jag efter att försöka få fram vikten av med internet som en av de viktigaste infrastrukturer vi har. Här finns möjligheter att bygga ett framtida positivt demokratiskt informationssamhälle, där vi genom att bidra till andra skapar växtkraft.

För att detta ska ske måste politiker öppna ögonen, vidga vyerna och åtminstone vara beredda att diskutera frågorna som vi står inför. Inte bara hålla fast i sargen - livet utanför omkretsen av den är så oändligt mycket större. Det gäller i synnerhet de etablerade partierna. Det var inte så länge sedan det skrattades åt miljöpartiet...

"Den som inte förstår att integritet och ett fritt, öppet Internet är lika centrala frågor för en generation som vuxit upp med och på nätet går mot en stensäker valförlust 2010. Kanske ser vi nu även början till en senkommen omsvängning från de gamla partierna. Men det krävs mycket mer än ord för att övertyga. Man måste på allvar börja bygget av den tekniska och legala infrastruktur som man hittills i 15 år bara pratat om, men i praktiken på många sätt motarbetat i terroristparanoia och underfallenhet mot musik- och filmindustrin." (Klein och Ilshammar, ibid)

(intressant)

8 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Mike - dina kommentarer ryker nu. Inget mer trams här.

Jag gillar Fredrik Reinfeldt OK. Han är en trevlig person och dina åsikter hör inte hemma här. Jag diskuterar sakfrågor. OK?

Unknown sa...

Fantastiskt att någon kan skriva det jag tänker men själv inte kan få på pränt!
Vore hög tid att politikerna satte sig ner och funderade på vad och var de står oavsett politisk färg... Istället för som nu kasta skit på varandra till höger och vänster.

GMorfeldt

Widham sa...

Tack Mary, bra skrivet. Jag hoppas du och dina meningsfränder kan mobilisera alla som minns Bohman. Den riktning moderaterna är på väg i gör mig mycket orolig.

Socker-Conny sa...

Jag noterar att Reinfeldt fortfarande bara likställer Piratpartiet med fildelning. På den direkta frågan om integritet på internet babblar han på i bästa luddiga Reinfeldt-manér om att "svenska folket vill att vi ska vara ansvarstagande och tro på långsiktig utveckling".

Moderaterna vägrar att lyssna. Som vanligt.

Anonym sa...

Jag saknar mest dom gamla liberalerna. Dom som var emot övervakning istället för att vilja utöka den, den sortens liberalism som är för individens frihet och är för t.ex. personlig assistans istället för att se detta enbart som en kostnad som det ska sparas på. En personlig liberal frihet där alla är tänkande hjälpsamma individer utan statlig övervakning och fållstyrning.
Men den liberalismen är väl död, köpt och styckad av dom som vill ha kontroll. När det kommer till kritan och det blir en konflikt mellan människans och pengarnas frihet så föredrar våra politiker pengarnas frihet framför människans. Man kan inte alltid välja båda.
/Daniel A.

cnab sa...

Hej Mary! Jag beundrar verkligen folk som driver sina teser och som du, tagit ställning för M. Visserligen kryddat med en del seriöst allvarlig kritik när det gäller M's och övriga Alliansregeringens behandling av den för demokratin helt nödvändiga personliga integriteten och privatlivets helgd. Den kritiken har du all heder av.

Vad som hänt tack vare FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet, ACTA m.m. är att TROVÄRDIGHETEN hos M och övriga regeringspartier nu är nere på noll. Precis som nolltrovärdigheten hos S i dessa frågor p.g.a. Thomas Bodström och hans Bodströmsamhälle.

Jag har nu för andra gången röstat på PP och kommer högst sannolikt att göra det igen 2010 eftersom det är det enda politiska parti vi har som tar integriteten på allvar i medborgarnas liv, oavsett de är uppkopplade till Internet eller inte.

Jag vet att du håller med mig om att Internet är infrastruktur, precis som gator, vägar, tågspår, elnät, avloppsnät, vattenledningar, telefonlinjer, centralvärme, postgång, flyglinjer, färjetrafik m.m.

Det finns inga som helst intellektuellt logiska skäl att utsätta Internet för speciallagstiftning. De enda skäl jag kan tänka mig är ekonomiska skäl och maktskäl, skäl som råkat sammanfalla på beställning när det gäller FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet, ACTA m.m.

Speciallagstiftar en piskad riksdag på beställning av regeringen om Internet, gör man detta utan att ta någon som helst hänsyn till att det sker på bekostnad av demokratins kvalitet i form av begränsad personlig frihet för medborgarna. Är regeringen så urbota naiv att inte inse att vi medborgare märker detta, då säger det en hel del om vad dessa personer anser vara livets mening. Att du kan hålla dig kvar och argumentera för M här på bloggen är som sagt beundransvärt, Mary.

Vackra ord och löften från politikerna räcker inte eftersom trovärdigheten för M, FP, C, KD och S är förbrukad. Det enda som skulle få mig att överväga att rösta på något annat parti än PP 2010 är att innan året 2009 är över (drygt 6 månader alltså!), så finns inte tillstymmelse kvar av den repressiva lagstiftning som smugits på oss, först av S, sedan av Alliansregeringen.

Handling alltså och övertygande bevisning på att allt fasansfullt snokande upphört - det är vad som gäller! Jag tror du håller med mig även om ett ställningstagande måhända skulle påverka dina planer att bli riksdagsledamot för M? Ett annat parti skulle kanske välkomna dig med övertygande värme?

Mary X Jensen sa...

Cnab - man vet aldrig vad som händer framöver ;-)

Filip sa...

Jag såg också Reinfeldt intervjuas på DN-evenemanget för några dagar sedan. Trots att jag hade mycket låga förväntningar, blev jag ändå rejält besviken. Reinfeldt har tydligen inte tagit det minsta intryck av all kritik mot hans 1984-samhälle och det svaga valresultatet - utan den enda reaktionen från hans sida är att försöka människor som vill bevara rätten till ett privatliv i allmänhet och PP i synnerhet som anarkistiska knarkare, pedofiler och mobbare.

Sorgligt. Det är allt jag kan säga om vår statsministers agerande. Mycket sorgligt.

Men Reinfeldt gav mig i alla fall massor av ny motivation till att jobba hårt för att få in PP i riksdagen och tillfoga Big Brother-Moderaterna ännu ett valnederlag.