torsdag 9 juli 2009

Låt inte detta bli en tävling nu...

Ipredator heter tjänsten som kommer att ge möjligheter till den som vill var anonym på internet. Den är igång i slutet av veckan. Peter Sunde som är en av TPBs grundare har ett finger med i spelet här också. Han säger att det stora intresset för tjänsten skrämmer honom eftersom den egentligen inte skulle behövas.

Medan byråkraterna och de gammeltänkande pysslar och pusslar för att komma förbi alla inhägnader så agerar de som begriper hur internet fungerar. Exempelvis så placeras Ipredatormaskinerna i Sverige så att trafiken inte passerar över gränserna eftersom FRA bara ska kontrollera sådan trafik. Den interna svenska trafiken ska inte kontrolleras enligt uppgift, eller? Kommer det att ändras på grund av detta? Kommer anonymiseringstjänster att förbjudas? Den katt och råttalek eller snarare tävling om vem som ska vinna är mest patetisk just nu.

HAX skriver om det kommande mötet mellan EU-ländernas justitieministrar, där ska bland annat diskuteras ökat samarbete mellan EU och USA, att alla EU-stater ska meddela sin underrättelseinformation med andra medlemsländer! Mer och effektivare datamining. Utbyte av personuppgifter alltså. Är det bra det? Klamberg diskuterar saken på sin blogg.

Uppdatering: Vet ni vad SitCen är? Läs om detta på datorfilosofi.se. Det handlar om insamling av data och det är minst lika skumt som man påstår att TPB är. Många gråzoner här.

Som betraktare av den här totala internetsoppan blir man nästan tokig. Som att sitta på en balkong och se små grupperingar slåss utan att det finns någon kontakt dem emellan. Det är samma internet vi talar om, men det är svårt att tro. Kontrollivrarna ser alla möjliga möjligheter och konsekvenserna är bara till deras egen fördel.

Peter J Olsson tycker att FRA ska betala för sin spaning själva. Då blev det antagligen annat ljud i skällan, med tanke på hur det brukar låta när skattemedel ska användas. Emma skriver om olika typer av kommunikation. Hela-handen-pekar eller dialogen. Vilket tror man fungerar bäst?

Hur som helst så är det bara att hålla tummarna för att det komemr något gott ut ur detta. Det finns de som förstår och de finns de som förstår hur det var förut och vill behålla den modellen. Hör via Patrik Fältström på twitter följande:

@patrikhson Reding asked the Gutenberg Generation to listen more on Digital Natives #lisboncouncil

Och här kommer Redings hela tal. Tack Patrik Fältström.

Kanske finns det hopp? För visst borde det vara så att man inte ska behöva gömma sig överhuvudtaget? I synnerhet inte för staten, om man är en vanlig hederlig medborgare alltså?

Uppdatering: Jo, visst blir det tävling. Vi kan utreda brotten ändå genom vanligt polisarbete säger åklagaren. Bra, då behövs ju varken lagar eller anonymotetstjänster egentligen.


(SvD) (Aftonbladet) (Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

daydreaming sa...

Ingen vanlig medborgare skulle ha brytt sig för 20 år sedan om detta. Men nu när minst halva sverige är kriminella fildelare så står ju frågan i ett annat ljus. Folk har blivit medvetna om att de faktiskt har något att dölja. Inte bara de patetiska argumenten om att slippa kamera på toabesöken utan något som de faktiskt ser att de skulle bli övervakade för i verkligheten.

Kanske någon gång folk i framtiden inte längre ses som krimiella och kan övervakas utan att de bryr sig (för de gör ju ändå inget konstigt). Jag hoppas dock att det dröjer många år tills dess.

viqous sa...

Hemskt att människor vill dölja saker från sin stat. DDR, here we come. Guldfiskminnet slår in kvickt när vi inte minns sådana pärlor som IB-affären. Man skulle ju "bara" hålla koll på extrema element i samhället. Javisst, vi kan ju se till att de inte får jobb heller. Och de som har jobb? Vi kan ju tipsa respektives arbetsgivare. Inget ont i övervakning? Det är början på något mycket värre, och personligen tycker jag att det är skönt att sverige slår ifrån sig i det klimatet.

Anonym sa...

Ett gemensamt nätmedvetande håller på att skapas. Varje dag ansluter sig fler tänkare till detta samvetande nätmedvetande. Också population från värdefulla ytterkanter. Kanske skolflicka i någon djungel. Kanske en palestinsk student i Kabul. Eller föralldel en sverigedemokrat i Svedala eller en nybliven företagare på Rosengård. Ett helt fritt internet utan tankepoliser och kränkande ofrivilliga registreringar är en dröm som blivit verklighet och börjar sprida sig likt grönskan på en söndereldad skog. Här kan alla få en chans! Komplicerade programprodukter utvecklas dynamiskt. Musik, filmer, dialoger, kultur, kunskap, miljömedvetenhet, känsla av deltagande - är tydligen redan en realitet. När jag varnar och förmanar mina barn om att storebror kan se dom, om den förfärliga Ipredlagen och eventuella påföljder, får jag ett tröstande svar - koppla av farsan! - det här kan dom inte stoppa!

cnab sa...

@Daydreaming:

"Ingen vanlig medborgare skulle ha brytt sig för 20 år sedan om detta. Men nu när minst halva sverige är kriminella fildelare så står ju frågan i ett annat ljus"

Tacksam över att få veta källan till den uppgiften.