I morse vaknade jag av nyheten att det försvunnit hemliga listor över gangstrar hos polisen. Det var inget vidare nyhet precis för man kan tycka att ska det vara säkert någonstans så ska det vara det hos polisen. Men det bekräftar det en del av oss hävdat. Att det är stora risker med att samla persondata och framförallt att sedan med hjälp av databaser sammanställa dem.
På Datainspektionen är man oroad över händelsen eftersom det kan finnas helt oskyldiga på dessa listor. Nu finns det uppgifter om personer som förvisso kan ha någon bekantskap med förbrytarna men inte alls har med saken att göra, men de kanske jobbar på något intressant ställe. Det kan hända vad som helst. Gisslansituationer och allt möjligt. I synnerhet när olika uppgifter ska tolkas av tredje person.
Nåväl polischefen säger att det inte var en polis som lämnat ut uppgifterna utan tror på data intrång. Vilket är värst undrar jag. Båda är katastrof på sitt sätt. Hoppas att hon harrätt när hon säger att ingen oskyldig kan skadas av listorna. Men tveksam blir man allt.
Tindra ställer frågorna på sin blogg. Det är metodfel säger hon. "Staten har med detta just levererat argumentet mot FRA-lagen, trafikdatalagring och andra påhittigheter som varslar om ett nära förestående avskaffande av frihet och demokrati. Sen spelar inte utredningar, kontrollstationer och annat någon större roll längre. Insamlad data och information kommer att läcka. Det är bara frågan om var, när och i vilken omfattning."
På eftermiddagen lyssnar jag på P1 och hör forskare på FOI (Studio Ett) tala om IT-krig. Det är läskigt att tänka på att man via datorer kan gå in och dra igång atombomber och liknande katastrofhändelser. Men är det inte också obehagligt att fienden (av vilken sort det än må vara) också kan ta sig in i den otroliga samling data som FRA skall samla in om oss? Det tycker jag. Se till att säkra systemen i stället för att fylla dem med data som kan skada tredje person. Här krävs eftertanke. Det är komplicerat. Men tänk om man lät internets alla ögon spana istället får att låta en spana på dem?
Uppdatering: Läser just i Expressen om paret som räddade en vän genom kontakt via FB. Det är sån´t som sker på internet. Större social kontroll än någon kan ana. Samtidigt som datalistor läcker vill polisen ändå kunna utveckla sitt sammanställande av inforamtion genom ytterligare samverkan med andra myndigheter. Att risken för läckor ökar ju fler som har tillgång till inforamtion tycks polisen tycka vara smällar man får ta. Va? Människor är människor säger Kulturbloggen. Jag kan förstå att det är praktiskt och bra att göra sammanställningar över olika lägen för att haffa banditer och skydda samhället. Men det är extremt viktigt att se till att dessa uppgifter också skyddas från intrång. Att polisen återigen framhåller att det inte är någon anställd som är skyldig till läckan gör inte mig lugnare. Inte på något sätt.
(nyheter24) (SvD) (Aftonbladet)
3 kommentarer:
Hej Mary , . du tror väl inte på allvar att listorna har läckt utan polisens medvetna handling ?
Du som är datakunnig vet ju att de har ett "intranät" på vilken ingen obehörig skola inträda...
Det framstår , för mig i alla fall , ity polisen utan utredning kan konstatera att det var i alla fall inte polisen dom läckte...?
Jag är bekant med en Bandidosmedlem i GBG och som sekreterara i klubben brukar få "förvarning " om när länsman kommer...
Det roliga är att polisen får alltid ersätta inslagna dörrar, me d mellan 6= 10, tusen ,till klubben, ännu roligare är att media och klubb bli informerade samtidigt...Och anslagen "till bekämpande av grov MC-relaterad brottslighet " ökar...
Jag tror ingenting.
Tja, polisens datornät fullkomligt kryllar det av microsoft programvara. Vilket i praktiken betyder att samtliga datorer går att fjärrstyra. Och det är förmodligen det mest eftertraktade av alla ställen att bryta sig in. Och tro inte att poliserna följer sina egna regler för it säkerhet.
Skicka en kommentar