söndag 27 september 2009

Det är alltid lättare att välja det som ligger långt bort...

Det har varit ståhej kring helikopterrånet som skedde här i veckan som gick. Diskussionerna kring hur polisens helikoptrar skulle använts och huruvida polisen skulle skjutit mot rånarna. Jag skrev tidigare att det ändå är ganska bra att inte poliser utsätter sig för fara hur som helst. Vi har väl alla Malexander i minne. Adrenalinstinna upphetsade gangsters tvekar inte att skjuta för att komma undan. Vem tycker att det skulle vara käckt med en nedskjuten helikopter mitt i området bland helt oskyldiga barn och vuxna. Det är hemskt att det händer såna här saker, det blir mer som en film. Det är inte verkligt.


Det finns dock brott som verkar ännu svårare att ta itu med. Såna som hände nära och berör oss direkt. PJ Anders Linder sätter fingret på detta - bilbränderna i bland annat Gottsunda. Poliserna vågar inte åka in i områdena och helt oskyldiga personer blir drabbade. Deras bilar sätts i brand och familjeekonomin kraschar. Det är ett helt oacceptabelt beteende att förstöra för tredje man, de flesta vet det.


Men på något sätt är det alltid svårare att sätta åt det som ligger nära, som när ungdomar gör dumheter som att bränna andras bilar exempelvis. Här är det få som sätter ned foten och menar att polisen ska ta i med hårdhandskarna. Det är synd om ungarna, de har inget fritids och inget jobb. Det är politikernas fel. Det är lätt att se framför sig hur rubrikerna skulle se ut om polisen satt hårt mot hårt här. Moralpaniken skulle bryta ut och polisen skulle bli anklagad för övervåld. Det sker nästan varje gång det handlar om gänghyss typ bilbränder. Poliser som inte heller är mer än människor kastar i hettan ur sig något kraftuttryck som sedan går som följetong i pressen och utreds på personnivå. Det hela slutar med att poliser inte vågar ingripa. På grund av de repressalier de själv utsätts för. Det är inte klokt.


Att ungar inte ska elda upp andras bilar borde vara en självklarhet, knappast tror jag att deras föräldrar skulle gilla det heller. Den som har idéer om vad som ska göras borde komma fram med dem och inte bara tala emot det som görs. Helikopterrrån är inte det värsta dessutom är de ganska få. Men hundratals bilar har satts i brand. Vi måste göra något åt det.

Jag har tidigare efterlyst föräldrarnas möjligheter att få stopp på det här. Hanif skriver i sin blogg "Det som vore lösningen vore faktiskt väldigt enkelt. Se till att det finns en civilklädd polisstyrka i problemområdet som kartlägger och bevisför de få sattyg som finns, innan det hinner gå så långt att de börjar bränna bilar. Presentera bevisen för föräldrarna, och problemet kommer att vara löst. Den som vet hur en invandrarfarsas vrede ser ut, förstår vad jag menar."

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så om någon ganster dödar dina anhöriga så är du av uppfattningen att polisen inte ska stoppa dessa gansters för att skona omgivningen ... SÄKERT , SÄKERT.

Bosse

Mary sa...

Bosse - det är väl inte det jag säger? Hur kan du uppfatta det så?

embryo sa...

Jobb.

Fritidsgårdar.

Du berör allvaret i problemet. Men raljerar du inte om det?

Det är ett ekomiskt, socialt och klassiskt klassfrågeproblem.

Hade ungdomarna jobb (vad är ungdomsarbetslösheten just nu: 30%? och hur häg är den då inte i ytterområdena?)och fanns det rejäla och fungerande fritidsgårdar skulle givetvis antalet bilbränder minska.

Satsa på ytterområdena. Vi måste dela med oss av den s k välfärden.

Mary sa...

embryo - min avsikt är inte att raljera, inte alls.

embryo sa...

Kanon.

Det var den här utsagan som jag läste fel: "Det är synd om ungarna, de har inget fritids och inget jobb"

Då anser även du att fler och bättre fritidsgårdar och satsningar på arbete (och utbildning) till ungdomar i de utsatta områden kommer i första hand?

Poliser i all ära och hårt mot hårt i all ära. Men våld föder alltid våld.