onsdag 30 september 2009

Håll käften och gör ert jobb...

Igår var justitieministern Beatrice Ask frispråkig och bad polisen hålla käften och göra sitt jobb. Att en politiker uttrycker sig så tydligt är inte helt vanligt. Det mesta som sägs och skrivs snärjs in i en slags kanslisvenska som inte når fram till omgivningen. Det räcker inte ens att ha en akademisk examen för att förstå alla myndighetsblanketter. Språket som används främjar vare sig förståelsen eller respekten för det som sägs. Meningen försvinner i krånglet. Ingen begriper vad som egentligen sagts elelr menats.

Jag tillhör själv den mer frispråkiga typen av politiker och har till och med blivit ombedd av mer försiktiga personer att inte uttrycka mig som jag gör. Det är också önskvärt att inte uttrycka sina åsikter så tydligt om exempelvis mitt motstånd mot FRA-lagen i sin nuvarande form. Nu tycker jag dock att politik är just att uttrycka en mening, och att vara tydlig med var man står. Det är onödigt att idiotförklara sin omgivning förstås eller låtsas att man inte ser tokigheter bara för att blidka andra personer och undvika konflikter. Det är i konflikten som lösningen ofta finns eftersom båda sidor kan ha rätt utifrån sina perspektiv. Ingen borde vara politiker för att vara gullig och följsam. Man behöver inte vara otrevlig heller för den delen.

Aftonbladets Lena Melin uppmuntrar Beatrice Ask att fortsätta att vara tydlig. Härligt med raka puckar skriver hon. Kan inte annat än hålla med och känner att det blev en ny öppning för min egen politiska karriär. Så tack Bea, att du visade att man kan få vara frispråkig även som politiker. Det är de mänskliga politikerna som går hem.

I sakfrågan kan man väl inte vara annat än överens med minister Ask. Om Rikskriminalen och Stockholmspolisen undanhåller viktiga uppgifter för varandra är det inget annat än en skandal i sig. Då handlar det verkligen om att skärpa till sig och sköta jobbet. Det är inte vuxet med revirpinkande i skarpa situationer.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: