onsdag 30 september 2009

Övervakning och tvångsmedel är inte OK - Nej...

PÅ DN debatt presenteras SOM-institutets senaste rapport idag. Den visar att svenskarna numera är mer kritiska till övervakning och tvångsåtgärder från staten. Att vinna på karusellerna det man förlorar på gungorna är ett välkänt knep. Något som ledande politiker borde fundera kring när det gäller förhållandet mellan positiva väljare och övervakningshysteri.

I SOM-undersökningen så visar det sig att det är yngre män och äldre kvinnor som är mest negativa till intrång i den personliga integriteten genom totalavlyssning av all vår digitala kommunikation. Tidigare så har man hänvisat till att det bara är yngre män som vill ha allt gratis på internet som bekymrat sig för att bland annat FRA-lagen drevs igenom, i princip på en eftermiddag. Det räckte tyvärr inte med den politiska viljan att lappa och försöka förbättra det hela. Det kändes snarare värre eftersom en lag som behövde så mycket tillägg inte kunde vara bra från början. Man behöver inte vara särskilt smart för att begripa det.

Vi äldre kvinnor som haft åsikter känner oss lite glada för att det fått genomslag att vi också tycker illa om övervakning och tvångsmedel. Att stoppa alla äpplen i en säck och leta efter de ruttna som det i korthet handlar om när man samlar alla uppgifter i en sökbar databas är inte helt lyckat. Hur bra sökbegreppen än är så kan man göra misstag som är förödande för den enskilde. Dessutom så har vi brevhemlighet här i landet. Vilken enligt lag kan ge fängelse om den överträds. Respekten för den personliga integriteten är en föutsättning för demokratin IMHO.

Det känns dock lite uppgivet för oss frihetsförespråkare på borgerliga kanten om det visar sig att vänstern tar ifrån oss initiativet i frihetsfrågorna nu. Jag vill kunna vara en stolt och frihetstänkande moderat nu när jag satsar på kandidatur till riksdagen och allt. Jag vet att det är många som delar min mening även om min frispråkighet i frågan kanske är större än andras.

De äldre kvinnorna som protesterat är glada över att det börjar märkas. Allt för länge har protesterna mot övervakning tillskrivits unga män utan rösträtt. Nåväl äldre är väl att ta i - vi är i blandad ålder. Men Farmor Gun och jag leder åldersligan och Emma måste nog betraktas som vuxen också liksom bloggaren Tindra66. Yngre frihetsivrare finner vi i Hanna som även hon kandiderar till Riksdagen 2010 för centerpartiets räkning, Johanna och Isobel H-K som skrivit om FRA i dagens Expressen. För att nämna några, det finns fler. I Juliagruppen samlas kunniga och kompetenta personer som vill värna om öppenhet och frihet på internet. Det finns nu många fler kvinnor som är aktiva i den här debatten förstås. Ingen är glömd. Dessutom finns det betydligt många fler män som skriver och de är inte heller bara unga utan många är synnerligen kompetenta. Det är bra om det börjar lyssnas nu och om de borgerliga partierna tar tillbaks frihetsfrågorna. Om de försöker förstå dem och inte bara låtsas som om det är oviktigt.

Det behövs teknikintresserade politiker skriver Johanna Nylander i Kvp. Ja sannerligen håller jag med henne om det. Det är därför jag håller på, delvis. Det vore väldigt onödigt om FRA-lagen med flera skulle vara det som fällde den borgerliga regeringen. På lokal nivå höjs rösterna och det är med vemod jag läser om moderater som lämnar partiet i stället för att kämpa på för förändring. Möjligen är det jag som är naiv. Men jag tror inte det. Envis möjligen.

Fler moderater som gillar frihet är Karl Sigfrid, Kent Persson, Staffan Strömbäck, Mikael Persson, Per Hagwall, det finns fler.
(DN)

Henric Oscarsson som tillsammans med Ulf Bjereld står bakom undersökningen kommenterar på sin blogg. Hela undersökningen kan ni finna på SOM-institutets hemsida.


Bloggar: Johan W,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: