söndag 11 oktober 2009

Ansvaret vilar tungt på Reinfeldts axlar...

Tjeckiens president är sur på Reinfeldt menar Kent Persson. Det är naturligtvis olyckligt om det blir fnurror på tråden i Europa nu när statsministern är ordförande i EU. Det är bra för nästa val om det blir ett positivt utfall av det jobbet. så visst är det viktigt att det går bra. I synnerhet blir det en fjäder i Fredrik Reinfeldts egen hatt om förhandlingarna går bra.

Men när det kommer till kritan och handlar om den svenska valrörelsen så är det vad som händer här hemma som kommer att avgöra saken. Ett starkt valresultat på hemmaplan ger större trovärdighet än en överenskommelse utanför landet. Europeisk gemenskap eller ej. Men svenska valet avgörs här hemma. Just nu är Reinfeldt på topp och leder i trovärdighet över huvudmotståndaren Sahlin. Allting kan dock ändra sig och det snabbt. Fast jag vore inte moderat om jag inte trodde på statsministerns förmåga förstås. Men det gäller att ligga i nu och jobba på alla fronter.


Medias genomslag

Det talas en hel del om medias genomslag i en valrörelse och den är självklart stor och traditionell media vill gärna hålla fast vid det och att det är dem som har det avgörande tolkningsföreträdet. I en artikel i SvD idag har Lena Hennel skrivit intressant om detta utifrån skriften Väljarna, partierna och medierna - en studie av politisk kommunikation i valrörelsen 2006. Den politiska kommunikationen på Youtube, Facebook och twitter i all ära. Men när det gäller så är det de traditionella medierna som gäller. Så är det. Tycker man. Jag håller inte med om detta. Vid förra valet var de nya medierna inte aktuella, de fanns knappt. Mer än för några få av oss som alltid hänger med bland nyheterna på internet. Så det gäller nu för partierna att se mer framåt än bakåt. Nya medier och traditionella medier ska och måste kombineras, på ett smart sätt. De kompletterar varandra. Når olika grupper kanske och skapar dessutom gemenskap över alla gränser.

Vad ska man göra med det nya

Lite kommunikationstips till partierna erbjuder Digitala Affärer. De tycker dock att politiker är lite tråkiga på Twitter. Det tycker inte jag - har hur kul som helst där och det finns stort utrymme för diskussioner, kunskap och tillrättaläganden. Kolla in MaryXJ - här sker den interaktivitet och den dialog i stort och smått som många gånger saknas i svensk politik. Det är dessutom en öppen dialog mellan olika partitillhörigheter också.

Förutsättningarna för kommunikation har förändrats rejält sedan förra valet, just take it or leave it som man brukar säga. Piratpartiet använde nätet och lyckades få in en person i EU-parlamentet, det kan bli två om Lissabonfördraget går igenom! Det om något säger väl en hel del om nätets genomslagskraft. Det handlar om känsla för hur man sprider information, det handlar om kunskap och det handlar om att inse hur snabbt inforamtion sprider sig. Många av oss som hänger på Twitter förvånas över hur ofta det kan ta flera dagar för en nyhet att komma i tryck till exempel.

Inte fastna i det tradtionella

Det viktiga framöver är inte att titta över de traditionella mätvariablerna som räckvidd, upplagor och läsarantal utan det handlar om att sträcka ut tentaklerna och omfamna det som heter internet också. Här finns fler kanaler att titta på och att använda. Det kräver förvisso fingertoppskänsla och kunskap, det kräver snabbhet och framförallt modet att våga släppa tolkningsföreträdet en meter eller två. Att ta en titt på verklighetens folk som Karl Sigfrid uttrycker det.

Det finns ett stort antal frågor som skapar klyftor mellan etablissemanget och en stor del av befolkningen. Fildelning, personlig integritet, restriktiv alkoholpolitik mm mm. Glöm inte bort att sajten stoppaFralagen.nu drog in över 300.000 läsare på en vecka när det begav sig. Det går fort på internet och detta kan upprepas för nu är folk ännu mer vana att arbeta i nätverk på det här sättet. Med blixtens hastighet kan man mobilisera i olika frågor. Det är något för alla etablerade partier att ta fasta på inför kommande val. Det går att lyckas med sociala medier. Om man vill, men det gäller förstås att hänga på, delta och lyssna. I kombinationen mellan traditionella och nya medier som egentligen bara är nya metoder finns valvinsten om man bara kan skapa sig ett viktigt innehåll förstås. IMHO.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

SBJ sa...

Heh, som jag ser det så sammanfattar du effektivt allt det som är fel inom politiken.

Istället för att föra en godtagbar och ärlig politik som är till för att tjäna folket till bästa förmåga, handlar det om vewm som kan ljuga bäst och få in valboskapen i fållan.

Jag tvivlar på att jag kommer få leva till den dag då ett "ledande" parti kommer att verka för folket och landets bästa, istället för sina egna plånböckers bästa.

Jag tror att det bästa som skulle kunna hända, för landet och folket, vore att alla "etablerade" politiker fick kollektiv hjärnblödning, så vi åtmisntone fick chansen att få in lite nytt blod med integritet, heder och ärlighet, istället för den samling korrumperade, självtjänande parasiter som vi har idag...

Hans J sa...

Ansvaret vilar tungt på Reinfeldts axlar!

Skattepengarna går till sånt här:

Kulturfilm ?

Sedan ska massor av miljoner gå till att övervaka medborgarna via FRA...

Så kan vi inte ha det!
Bort med FRA-lagen!

Peter Warnström sa...

Ja herregud, min far var moderat och trodde på klassamhället, min morbror är f.d. moderat kommunalråd och hans hustru f.n. moderat kommunalråd. Många av mina studentkamrater i Uppsala var medlemmar i Heimdal, en rent avskyvärd högervriden sammanslutning.

Även om de flesta av mina släktingar och vänner är trevliga privat så kännetecknas deras respektive de flesta moderaters åsikter av arrogans, egoism och total avsaknad av empati. Att vara moderat eller nyliberal och alliansvänlig är och kommer alltid att vara oanständigt, osmakligt och anstötligt.

Själv är jag en demokratisk marknadsinriktad socialist och kommer på inga villkor att delta i dylika gruppers sadistiska mobbing av fattiga, utslagna och värnlösa d.v.s. arbetslösa, sjuka och pensionärer. Istället är jag den som ställer mig upp på deras sida mot vem det vara månde. Besök gärna min blogg; http://gibsonlover.blogspot.com, skäms och kom till insikt!