Stefan Hallgren brukar säga vad han tycker - idag gör han det här på MMK...
G Ä S T B L O G G E N
Denna text kommer att handla om IT, Samhälle, sociala mönster, och hotet den gamla 1900-talsmakten.
1900-talsmakten förresten?
Känner ni till den?
Man kan bildigt talat beskriva den som en bedagad och vacklande kultur bestående av mytiska symboler såsom: "Bonniers, Schibstedt, Wallenberg, Investor, Stockholmsbörsen, Palme, Sahlin, Fälldin, Reinfeldt, IT-konsultjättar, Volvo, SCA" och så vidare. Ni fattar.
1900-talsmakten ja. För varenda timme , månad och år som passerar in i den nya digitala världen, så blir den äldre och äldre, svagare och svagare. Fortfarande ofta med blicken kvar i de maktfullkomliga dynastiernas och politikens 1900-tal. Fortfarande ängsligt övertygade om att deras grundvärderingar fortfarande gäller. Rekryterandes samma chefsvirke. Spelandes samma golf. Odlandes samma politiska kultur. Målmedvetet snickrandes på sin egen undergång.
Långt bortom deras perceptionsförmåga och verklighet så lever alla vi andra; "Konsument- och väljarstocken" som deras existens förr brukade vila tryggt på.
Så är inte fallet längre.
1900-talsmakten har tyvärr fortfarande kvar att lära sig om vad som står bakom hörnet. De
fokuserar på sina konsumenter och sina marknader, som om det fortfarande vore 1989. Det största hotet mot aktörerna och affärerna från 1900-talsmakten är alltså de själva.
För att "1900-talsmakten" överhuvudtaget ska kunna ha en politisk eller kommersiell framtid så MÅSTE de nämligen inse föjande:
-Framtiden tillhör de som utgör den nästkommande kritiska massan av konsumenter och arbetstagare, alltså den unga uppväxande massan.
Det är dem som 1900-talsmakten måste vinna, för att kunna bli "2000-talsmakten".
Annars är de körda.
Jag ska berätta varför, genom att beskriva skillnaderna mellan 1900-talsmänniskor och 2000-talsmänniskor i en liten analogi:
-1900-talsmänniskan har av evolutionen utvecklats för ett liv på land (analoga apparater, de minns svartvit TV1, ett liv utan Internet och mobiltelefoner o.s.v. o.s.v.)
-2000-talsmänniskan har av samma evolution utvecklats för ett liv under vatten. (Digitalt, dator självklarhet från småbarndomen, mobil från 10-årsåldern och de lever mitt i den digitala marknads- och kommunikations-tsunamin varje dag och har aldrig gjort något annat)
Jag som är 1900-talsmänniska (född -68), kan leva jämlikt och besöka de yngres värld om jag tar på mig dykardräkt och luft-tuber. Jag kan bygga hus och rum under vattnet och agera med deras teknik och leva jämsides med dem på lika villkor, nästan.
Skillnaden är att den nya digitala kontexten är de ungas "natural habitat" -de har nämligen gälar. De är gjorda, fostrade och helt harmoniserade för ett liv utan papperstidningar, fasta TV-tablåer, Telefonkiosker och andra beteendereferenser från 1900-talet.
De behöver inte lära om eller anpassa sig. De har heller inte det nostalgiska bagaget av vad "datorer var när vi först kopplade upp oss via terminal och skickade vårt första e-mail" som så många av oss äldre orerar om.
Det kommersiella Internet var redan på plats när de fick sin uppfattningsförmåga och de är helt historielösa vad gäller datorernas och nätets uppkomst. De har inget "före" att förhålla sig till.
Det är med de ögonen vi måste förstå den kommersiella framtiden för IT-aktörer och även den demokratiska framtiden för politiken, som fortfarande ångar av Palme, fönsterkuvert, Fälldin och 1900-talskultur.
Låt mig fördjupa mig lite och bli konkret:
-Ur det här perspektivet så är processen mot The Pirate Bay bara en löjlig liten parentes.
-OS.kriget är ett låtsas-krig utan relevans.
Nätet migrerar, muterar och utvecklas varje dag till saker som:
-Cloud Computing.-Chrome OS
-Den multimediala mobiltelefonrevolutionen.
-Realtidskommunikation över IP.
Fenomen som är mycket färska och som få förutsåg för bara 7-8 år sedan och som är helt revolutionerande ur ett sociologist perspektiv, vilket i sig förändrar hela fundamentet som marknad och politik vilar på.
Vad jag vill fråga 1900-talsmakten är om ni verkligen är säkra på att ni har fingret på pulsen om vad som _verkligen_ håller på att förändras i samhället?
-Vad innebär de nya IT-vanorna _egentligen_?
En ny marknad, med helt nya beteendemönster, med helt nya människor lämnar det gamla bakom sig.
I spåren av detta ser jag några saker:
Marksänd TV:s totala marginalisering.
Marksänd Radios vitalisering. (Om man ger fan i DAB och ligger kvar på trygga FM.bandet samt satsar på IP-radio)
Sattellitkanalernas ångest och halvdöd.
Gratistidningarsnas död.TV-spelens triumf.
TV-tablåns död.
Morgon- och dagstidningens totala död i pappersform.
Skivbolagens död, Facebook-liknande sociala communities totala dominans.
Den traditionella politikens slakt-död.
Nu kommer vågdelaren:
Är vi lite äldre (40 och uppåt) så förblindade av våran 1900-talsuppväxt, att vi säger "näää...det kommer aldrig att hända" eller blir vi ödmjuka inför faktumet att det faktiskt kan komma att bli så, och hur möter man i så fall det obekvämma scenariot som då uppstår?
För mig är det här något hisnande enormt när jag tittar på det hela och försöker hantera vidden av den enorma skillnaden mellan de äldre generationerna och de yngre, och vad som kommer ett skilja dem åt på ett fundamentalt sätt. Jag skyggar lite över att ha öppnat den här mentala dörren, för med den, kom slutsatserna i så många samhällsdimensioner, att det vore bekvämare att inte tänka på dem.
Effekterna av det jag talar om, syns redan tydligt och kommer att accellerera exponentiellt redan de kommande fem åren.
Följande är mitt budskap till den gamla 1900-talsmakten: Lär om. Fort som fan. Skaffa er en ödmjukhet inför framtiden.
Och framför allt:
-Skaffa gälar.
Stefan Hallgren finns på Happyminds
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, internet, framtid, vision
8 kommentarer:
Ett underbart inlägg i debatten. Jag har just nu inlett ett samtal med en god vän, författare, som förfasar sig över allt "mentalt ogräs" som växer och frodas i den digitala miljön d v s på nätet och jag har varit fräck nog att tala om att jag bara tar ansvar och rensar i de "rabatter" som finns i min närhet. Jag har dessutom föreslagit att han kan se det som ett tillfälle att öva upp sin mentala förmåga att klara detta, som vi kallar tolerans d v s träna på att stå ut med det som vi ogillar. Det hör också till demokratin.
De som inte förstår, säger "Twitter, äh, det är inget att bry sig om...".
De som tror sig förstå, säger "Twitter, självklart finns vi med där och twittrar..."
De som verkligen förstår, säger "Twitter, jodå. Men målet är att vi själva ska bygga nästa stora grej som får det genomslag Twitter har fått."
Ta inte ifrån mig papperstidningen.
Dagstidningsläsare sedan 1945 ,Stockholmstidningen,Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning.
Den som tror,att allt kommer att publiceras på en datoriserad ram
har nog inte sett slutet och inte början heller. Men att ha kontakt med vänner och andra fungerar just nu via bloggen. Barnabarn i Kenya-lat skriver inte alla dagar. Hon i San Fransisco ger hals varenda dag - tuff tjej. Men som vuxen har min håg till Twitter och Face book inte varit aktuellt. Jag håller mig till live händelser.
Min man säger att jag har gälar...
Den där artikeln är så nära verkligheten att det är skrämmande, du satte fingret på det jag har gått och funderat på rätt länge. Folk förstår inte hur fort färändringen går, om något år så tror jag att din mobiltelefon kan snacka alla språk du vill åt dig. En realtids tolk. Sen lever den yngre generationen i världen, inte i sverige, de kan lika gärna köpa sina grejer i USA som i affäreren runt hörnet. Det finns bara ett sätt att angripa det här, förändras eller försvinna.
WOW!
Stefan Hallgren, you have written one of the most important comments so far of our future society.
Please make an English version, your toughts deserves to be read by the global audience!
Sjäholm, det kan jag gärna göra, men har du förslag på ett bra forum att skicka till?
m.v.h.
/Stefan Hallgren
stefan.hallgren@happyminds.com
@Stefan
T.ex. som en kommentar till den här artikeln
http://www.guardian.co.uk/media/greenslade/2009/nov/17/peta-buscombe-pcc
Eller skicka in en insändare till ex.
http://mondediplo.com/
http://www.guardian.co.uk
http://www.telegraph.co.uk/
osv.
Texten är så bra så jag tror att någon kommer att ta in den.
Lycka till!
Skicka en kommentar