tisdag 22 december 2009

Det var inga dåliga betyg statsministern...

Svenska Dagbladet presenterar statsministerns betyg som EU-ordförande. Idel goda vitsord. Borgar för en bra position i Bryssel om det går åt pipan nästa val menar tidningen. Det är bra att man slipper skämmas. Reinfeldt själv ser hur EU börjar sätta agendan och inte längre behöver invänta USAs nästa drag. En ny roll för EU kanske.

Många är nöjda med statsministern som för det mesta är en lugn och sansad person. Frågan är dock om han inte är som bäst när han tänder till lite grann, visar att det finns temperament också. Jag gillar honom också även om jag alltid är aningens återhållsam, det räcker inte att vara i en roll för att få min totala beundran. Man måste förtjäna det på flera plan så att säga. Så nära är vi inte bekanta.

Dock tycker jag att han alltid är påläst och känns gedigen i allt han säger.  Man kan sakna lite klassisk moderat ideologi ibland kanske, men man får ha det inom sig själv och vara trygg i det. Allt står inte och hänger på en person. totala överensstämmelsen med alla uppnår man mycket sällan. Så är det bara.  Ska man dela ut betyg så får han allt VG av mig också. Någon "pappa" är han dock inte för mig Westerholm. Men han är kompetent och vi har en tilltro till den. Oppositionens partiledare verkar ha det jobbigare med tilltron till sin person som en önskvärd partiledare. Det måsta tära på förståndet.

I går kom Fredrik Reinfeldt hem och blev också partiledare igen. Genom sitt traditionella jultal gav han bränsle till moderater och samlad press inför den kommande valrörelsen. Det var en sansad tillställning som gav framtidstro till alla som tänker kämpa för moderaternas seger i det kommande valet.  Opinionssiffrorna är som bekant inte för tillfället de bästa. Problemen kring regeringen har hopat sig, inte minst vad gäller sjukförsäkringsdebatten, den har tagit djupt i folksjälen. Regeringen har nu talat om hur landet ligger och fattat beslut - ingen behöver oroa sig, så vi får hoppas att det kommer att bli bra för alla nu.

Dock kan vi nog räkna med att oppositionen kommer att hålla fast vid sin kritik. De pratar om att regeringen riktat sig bakåt i sin argumentation och försökt smutsa ner andra i stället för att ta tag i frågan. Likt vargen som klätt sig i fårakläder jobbar man för att inte fördelar hos den andre ska synas. Nåväl det är en del av politikens avigsidor och sanningen att säga så är väl inget parti oskyldigt här. Det ska bli mycket intressant att se om media nu kommer att bevaka det positiva beskedet lika mycket som de har hängt på i den uppiskade stämningen kring alla katastrofsituationer som enskilda människor känt sig stå inför. Det handlar om att sänka trösklar på arbetsmarknaden så att alla kan vara med och bidra efter förmåga sa Reinfeldt i sitt jultal. Vi kan inte fortsätta att leva på bidrag i det här landet. Jag är övertygad om att han har rätt. Dock kvarstår den lilla detaljen att se till att arbetsmarknaden öppnar sig för alla. Så är det inte idag. Du ska helst vara i viss ålder och kunna prestera mer än 100%. Här behövs jobbas med attitydförändring. Kvartalsekonomi är ett problem men även att alla ska ha exakt lika villkor är ett problem på marknaden. Många behöver stöd och jag tror att det kommer att bi en väsentlig skillnad på arbetsmarknaden när rehabiliteringsinsatserna slår igenom. Det är en bra början.

Katrine Kielos med rödmålade läppar trippade in på höga klackar, handväskan i högsta hugg,  och rådjursblicken på plats på WTC och lyssnade på Fredrik Reinfeldts jultal. Obs! jag skriver så här för att bemöta hennes kritiska beskrivning av statsministerns framtoning, för vem bryr sig egentligen om detta? Så ta det med lite humor, jag tycker att hon är rent bedårande. Jo då, han sa God Jul, på sitt sätt.

Bloggar: Peter Andersson är på semester med sina (S)-åsikter men har hittat ett spanskt tangentbord i receptionen på hotellet och river av en bloggpost. Nåväl. Hoppas dock att du får en trevlig semester med familjen Peter. Hans namne Högberg tycker att statsministern saknar empati. AlliansfrittSverigebloggen uppskattar snabbheten i Rosenbad och menar att det gick fort att bestämma om insatser till Trollhättan. Vet inte om man kan säga så. Det handlar mer om att inte ösa in pengar i förväg om det inte behövts? Det hade varit ansvarslöst. I skrivande stund vet vi inget om hur det slutar med SAAB.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Det är möjligt att han inte är en pappa till dig, men det är inte du som ropar högst i den kören.

Ett antal av alliansens skribenter sitter och hälsar frälsaren åter, ja det är så det låter retoriskt. Det är att förminska sin egen roll och ansvar. Jag kan inte tycka den reaktionen är ok.

Men det är jag

mvh

Johan

Mary sa...

Rent allmänt skulle nog politiker vara betjänta av att ha lite större tilltro till sin egen inre kompass Johan.

Det finns allt en del som ropar på "mamma" på andra sidan.