söndag 20 december 2009

Moderaterna öppnar sig för nya tankar kring internet...

Många kritiserar nu moderaternas inlägg i internetdebatten häromdagen. De är för sena, de sparkar in öppna dörrar och har inget begripit säger man från olika håll. I synnerhet från PP. Jag kan förstå det på sätt och vis för nu har deras huvudfråga blivit utmanad. Å andra sidan så har PP ofta uttalat att de själva inte behövs om det är så att övriga partier rockar loss i integritets- och kunskapssamhällets frågor. Det  uttalandet haltar lite här nu.Det är lite synd. För det är ingen mening med att bortse från att det händer en hel del just nu. Det är positivt. Om det största regeringspartiet öppnar dörren ska man inte försöka stänga den för då fastnar vi igen. Det handlar inte om oss och dom utan om att komma framåt.

Det finns självklart anledning att diskutera detaljer, det finns självklart också anledning att kritisera underhållningsindustrin stil att gå fram som ångvältar utan att ens fundera på sin egen roll i hur det blivit så här. Men det finns också all anledning att inte säga ja tack och amen till all slags pirateri. Där kan jag tycka att PP drar lite väl långt åt andra hållet. Man kan diskutera hur mycket man vill kring att information ska vara fri. Jag tycker att det är önskvärt. Att moderaterna nu föreslår att man ska skilja på upphovsrätt och äganderätt är stort på så sätt att det visar på att man fått en ny insikt och att det finns en vilja att förstå. Tidigare har dörren varit stängd, nu öppnar man den en bit i taget. Det ger framtidshopp.


Men det är inte självklart att använda andras verk hur som helst. Nu finns för all del Creative Common License där man själv kan avgöra till vilken grad man vill släppa på sina rättigheter och det är jättebra. Här hemma i vår familj används denna väldigt mycket och många av de bilder som min man tagit ligger där och används över hela världen i olika sammanhang. Det är fantastiskt. För den som vill kan redan ge bort sina verk och genom att göra det så ökar tillgången till fria bilder och musik. Kolla in nedan. Vi har hittat alla dessa utan FRA:s hjälp bör påpekas. Den som söker finner på internet.

Calandrella - fred? Om hur man använder CC-material

Den här bilden - tagen i Stockholm apropå kyrktorn...

Den här bilden, nr 6. Illustrerar vintern

Den här bilden förekommer ofta på olika ställen

Bild 11 i presentationen om ljussättning vid fotografering

Stockholmspanorama

Ale stenar

Fred?

Moln

Ale stenar II

Lek


Fred2 ?


Moln


Min vigselring

Brasiliansk fotokurs

Cykelbilder (kolla ragnar1984)

Smurfbilden

Chokladdoppade jordgubbar

Fredsbilden igenBara för att ge lite exempel på hur det kan se ut i en fri värld.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Zac sa...

Det har alltid förvånat mig att M av alla partier inte förstått skillnaden mellan äganderätt och upphovsrätt.

Dina exempel på hur sharing is caring och hur det berikar vår värld är underbara!


//Zac

Jonatan Kindh, aka Bengt Jonatan Gonte Kindh sa...

Faktum är att jag (som är piratpartist) verkligen inte anser att argumentet haltar, jag önskar verkligen att vi blir överflödiga men vi är inte där än.

Jag vill heller inte stänga några dörrar med min kritik, men däremot påvisa att det behövs mer. Så länge moderaterna bara tar steg för saker som redan går (nämnda cc-licenser) eller argumenterar för enkla processer kring något mycket mer komplext (okänd upphovsman) så visar man att man antingen inte förstått frågan eller helt enkelt gör ett spel för gallerierna, ett röstfiske.

Men om moderaterna nu på fullt allvar öppnat upp för utveckling, då ser jag med stor glädje fram emot kommande förslag på området. Kanske tar man ett riktigt steg nästa gång :)

Anonym sa...

Alliansen miss sköter sig i detta avseende

Socialdemokraternas opponionsläge kan inte tillskrivas deras politiska budskap då inget sådant presenterats utan opponionssiffrorna baseras på vad man tror de skall komma med. Mona Sahlin är deras sänke och Maria Wetterstrands poppularitet beror till stor del på att hon i jämförelse med henne framstår som den klart lysande stjärnan i oppositionen.
Alliansens politik ser vi redan och om alla tyckte den var förträfflig skulle de inte gå bakåt och i ett avseende är deras handlande rent inkompetent och lämmnar fältet fritt för Socialdemokraternas propaganda som får fortgå helt oemotsagd.
Denna inkompetens gäller hur Alliansen bemöter Mona Sahlin,
Hon kan påstå vad som helst och komma med vilka förslag som helst om hur SAAB skall räddas och hur många miljarder av skattepengar som skall satsas med den enda egna avsikten att fiska röster.
Förutom och enfaldigt dagispladder har hon inte ens försökt bidragit till att få någon lösning, krisen passar hennes syften att röstfiska bland dom som är oroliga för sina jobb. SAP, Lo och facket har de erforderliga miljarderna och det är deras medlemmar det gäller och hur mycket har hon varit villig att satsa av detta.
Svar inte en krona .
När hon själv satt i regeringen och Ericsson måste avskeda tusentals personer var hon knäpptyst och regeringen uppmanade även till bojkott av deras produkter.
Hon går helt fri från varje form av kritisk analys. Hon kan säga vad som helst. Ingen ifrågasätter. Ingen påpekar att Mona Sahlin sa tvärtom för några månader sedan.
Men ingen granskat henne,. Vem ställer följdfrågor till Sahlin. Ingen!
Jag menar att denna okritiska bevakning av oppositionen är förklaringen till att opinionsläget ser ut som det gör. Hon kommer undan med allt. Då är det inte svårt att höja sina opinionssiffror.
Det finns inga partisekreterare i Alliansen som gör sina jobb så på den punkten kan Alliansen röstas bort p g a inkompetens.
Att förlora mot oppositionen med Mona Sahlin som partiledare skulle vara förödande ,ingen regering har haft något svagare och okunnigare emot sig så partisekreterarna borde försöka att vakna och göra vad de är tillsatta för…